Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Novák Péter: a végvári hős, a szerelmes férfi, a parasztvezér

Szeged - Zenei és táncos ünnep a Szegedi Szabadtéri Játékok tegnap bemutatott és ma látható Dózsa-produkciója. A Dóm téri színpadon az 1514. évi parasztfelkelés legendás vezérét, Dózsa Györgyöt, a tragikus sorsú szerelmes férfi alakját Novák Péter idézi elénk – szóval, dallal és tánccal.
"Fehér gyolcsban, setét éjben / – Ezerötszáz tizennégyben – / A kakas épp harmadszor szólt, / Dózsa feje Szegeden volt." Juhász Gyula verssorai is dübörögnek a Szegedi Szabadtéri Játékok ősbemutatóján: tegnap és ma is színre kerül a Dózsa. A tánckrónika a legendás parasztvezér tetteit idézi föl – ezer szállal Szegedhez kötődve, az itteni legendákból is építkezve.

Táncünnepet varázsol a Dóm térre Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus. A hetvenes évek óta érlelte magában a tánckrónikát. Ötletéből Vincze Zsuzsa írt forgatókönyvet. E próza elválasztja és értelmezi a táncokat. Most bizonyítást nyer: a magyar, a moldvai csángó és a balkáni népzene, néptánc sodró ereje alkalmas Dózsa György egyéniségének, a keresztesekből lett parasztsereg elszántságának bemutatására. Zsuráfszky pedig most is igazolja: egy hét alatt képes a történelmi tablókat megjelenítő több száz táncos munkájának összehangolására. A hagyományos néptánc értékeit őrzi, de meg is újítja koreográfiája. A lendületes és látványos produkcióban vezető szerepet játszó Honvéd Táncszínház művészeihez hasonlóan kimagasló teljesítményt nyújtanak a Szeged Táncegyüttes tagjai, valamint a nyíregyházi, a szerbiai, a törökországi néptáncosok és a szegedi gyerekek. A XXIV. szegedi nemzetközi néptáncfesztivál gálája is a Dózsa. A táncosok itt nem csupán illusztrálják a történetet, hanem ők viszik végig a darabot. A Dózsa: tánctörténeti produkció.

Novák Péter Dózsa szerepében a dóm előtti színpadon. Fotó: Veréb Simon
Novák Péter Dózsa szerepében a dóm előtti színpadon.
Fotó: Veréb Simon

Színészi, táncos és énekes erényeit egyaránt megcsillogtatja a címszereplő Novák Péter. A végvári vitéz és a parasztvezér közkeletű Dózsa-képet képes árnyalni: fölvillantja a szerelmes férfi alakját. Küzd az erotikus álmában megjelenő szegedi boszorkákkal; hevesen udvarol a szegedi főbíró lányának, Pálfy Piroskának, akit a szép énekű és mozgású Fekete Zsuzsanna személyesít meg.

Az autentikus – Makó Péter zenekara által jegyzett – népzene és az abból táplálkozó, a Ghymes együttes stílusaként ismert hangzás vegyül itt újfajta minőséggé. Szarka Tamás – zenéje és dalszövegei mellett – énekmondóként is hozzájárul a sikerhez: keretbe fogja, lírai és erotikus elemekkel is gazdagítja a színházat. Új, talán népi musicalnek nevezhető műfaj születik a szegedi Dózsával.

Show a javából

A középkor fakó hangulata és a reneszánsz színessége egyaránt megjelenik a szereplők Vincze Zsuzsa által tervezett és válogatott jelmezeiben. A Dóm téri színpad szinte minden lehetőségét kihasználja show-szerű díszleteivel Tóth Kázmér: sötéten zárt és fénylően nyitott tereket váltogat. A darab egészében jelen van a vég: Dózsa tüzesen lángoló koronája.

Olvasóink írták

 • 5. Laura82 2010. július 19. 10:33
  „Egyszerűen...fantasztikus volt! Világszínvonal és lenyűgöző produkció! Remélem, visszahozzák még a szabadtérire, és jó lenne valahogyan a táncműben elhangzott dalokat, zenéket valahonnan megszerezni, mert nagyon tetszett!
  Bravó! :)”
 • 4. zenga 2010. július 19. 09:51
  „Fantasztikus volt! A táncművészet magasiskolája! Elismerésem Novák Péternek és minden táncosnak! Hatalmas volt az összhang. Az egyetlen zavaró tényező a hátam mögött ülő két kisfiú folyamatos dunnyogása volt.:(”
 • 3. sóhaj 2010. július 18. 22:03
  „Nagyon jó volt. Novák Péter nagyot alakított. Szívvel lélekkel táncolt és énekel. Köszönjük!!!”
 • 2. vallie 2010. július 18. 00:50
  „Mi kétszer néztük. Az egyik legjobb, ha nem a legjobb darab volt eddig, amit a láttam a szabadtérin (pedig idén is 3-at nézünk). A cikk sajnos nem adja vissza azt a dinamizmus, erőt, fordulatokban gazdag látványt, lüktetést, amit ott átéltünk. A 2 éves kisfiam is azt mondta, ez jó volt:) Nem unatkoztunk egy percig sem.
  Gratulálunk, köszönjük.”
 • 1. galuska 2010. július 17. 13:29
  „nagyon jó volt ! teccet !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarokról írt ritkaságok

Külföldön jelentek meg a magyarságról azok a könyvritkaságok, amelyeket október 22-éig mutat be a Somogyi-könyvtár Helyünk a világban címmel. Tovább olvasom