Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Növekedtek a helyiadó-bevételek

Az év első félévében még a tavalyi esztendő bevételei alapján adóztak a vállalkozások. Talán ezért is hozhatta megyei körképünk azt a meglepő eredményt, hogy az első félévben a megkérdezett önkormányzatok többségénél nemhogy csökkentek, hanem inkább növekedtek a helyiadó-bevételek.
Szentesen a válság miatt eleve kevesebb adópénzzel számoltak, és az eddig befolyt összeg időarányosan megfelel az elvárásoknak. A vállalkozók iparűzési és építményadójánál akadnak kisebb elmaradások (2–3 százalék), de részletfizetésre is van lehetőség – árulta el Toneszné Kiss Ildikó, az adóiroda vezetője. A gazdasági válság hatását szerinte a második félévben, illetve jövőre érzik majd meg inkább az önkormányzatok. Ezzel a megállapítással kollégái is egyetértettek. Csongrádon az iparűzési adó a tavalyi első félévvel összehasonlítva 5 millió forinttal csökkent, míg a magánszemélyek kommunális adója 500 ezerrel nőtt (14,7 és 15,2 millió) – mondta el Berkes István jegyző. A gépjárműadó is növekedett 3,5 millió forinttal, az építményadó pedig 1,5 millió forinttal.

Makón az első félév helyiadó-bevételei a tavalyihoz hasonlóan alakultak – közölte Nagy Imréné, az adócsoport vezetője. Csökkenést azért tapasztalt: az építményadó 52 millióról 48-ra, a magánszemélyek kommunális adója 38-ról 36-ra, az iparűzési viszont 240-ről 271-re nőtt. Mindszenten a magánszemélyek kommunális adója 60, az iparűzési adó 39 százalékos növekedést, míg a gépjárműadó 8 százalékos csökkenést mutat 2008 első félévéhez képest – tudtuk meg Sibán Edit adócsoport-vezetőtől.

Szeged adatairól Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester adott tájékoztatást: tavalyhoz képest 5 százalékkal több (ez mintegy 250 milliót jelent) helyi adó folyt be, de a tervezetet csökkentették 9,7-ről 9,3 milliárdra. Az iparűzési adó 3 milliárd 125 millió helyett 3 milliárd 328, az építményadó 742 helyett 791 millió, a gépjárműadó 510 helyett 504 millió lett, és szerinte utóbbinál várható majd a második félévben a legnagyobb csökkenés. Végül Vásárhely: a tavalyihoz hasonló, vagyis 1 milliárd körüli – közölte Antal István, az adócsoport vezetője –, de azért érkezett az irodához méltányossági kérelem. Néhány adónem, építmény: 265 helyett 270, gépjármű: 130 helyett 135, iparűzési: 500 helyett 538 millió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó karambolozott Sándorfalván

Sándorfalván a Rákóczi utcában két személygépkocsi ütközött vasárnap késő délután. Tovább olvasom