Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Növekszik a mundér becsülete

Szeged - Tizenöt százalékkal emelkedett az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők száma Csongrád megyében az előző évhez képest. Szerződéses katonának pedig hagyományosan sokan akarnak állni a biztos fizetés és a kiszámítható előrelépési lehetőség miatt. A 38 éves építőipari szakmunkás Nieszner Ferenc mesterlövészként képzeli el jövőjét a seregben.
Egyre népszerűbb az önkéntes tartalékos katonai szolgálat, míg szerződéses katonának hagyományosan sokan jelentkeznek – közölte a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága. A katonai szolgálatra egyre nagyobb a jelentkezési kedv Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Csongrád megyében.

Nieszner Ferenc tavaly ősszel döntött úgy, hogy szerződéses katona lesz. – A katonaság egy állandó, biztos munkalehetőség, ahol megkapja az ember a fizetését. Mestervizsgás építőipari szakmunkás vagyok, így a fizikai munka nem áll távol tőlem. Az építészetben különösen télen nagyon kevés a munka, pedig a rezsiszámlák akkor a legmagasabbak. Kölcsönöm szerencsére nincs, de havi 30-40 ezer forintból nehéz megélni. A seregben a kezdetekben ennek a dupláját kapom majd kézhez, és szorgalmas munkával előrelépésre is van lehetőség. A havi 140-150 ezer forint nettó fizetést szeretném elérni, amivel már biztosítva lenne a családom jövője: egy 12 és egy 13 éves fiam van, őket még taníttatnom kell – magyarázta a 38 éves férfi. Ferenc fiatalkorában volt katona, és feljebbvalója is marasztalta a seregnél. – Nem is tudom, hogy miért nem maradtam. Élveztem a határőrszolgálatot, és elég tehetséges lövész voltam. Most is lövész-mesterlövész szeretnék lenni a seregben, és külföldi missziót is szívesen vállalnék. Nem feltétlenül Afganisztánban, mert ahhoz már kicsit idősnek érzem magam, hogy ugrabugráljak a golyók elől. A fizikai és a pszichológiai vizsgán már megfeleltem, most az erkölcsi bizonyítványomat jöttem kikérni – mondta a férfi.

Nieszner Ferenc szerződéses katona lesz. A fizikai és pszichológiai vizsgán már megfelelt. Fotó: Karnok Csaba
Nieszner Ferenc szerződéses katona lesz. A fizikai és pszichológiai vizsgán már megfelelt.
Fotó: Karnok Csaba

Büntetlen előélet és nyolc általános

Az önkénteseket a szerződésesekkel ellentétben főleg itthoni feladatokba vonják be, de éppen most augusztusban indul el az első önkéntes tartalékos egy külföldi misszióba. A jelentkezés feltétele önkénteseknél és szerződéseseknél is ugyanaz: büntetlen előélet, az életkor 18 év és a mindenkori nyugdíjkorhatár közé essen, ne szenvedjen krónikus betegségben, legyen meg a nyolc általánosa, és feleljen meg a fizikai és pszichológiai felmérésen.

Lele András, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi toborzó- és érdekvédelmi központjának részlegvezetője elmondta: a szerződéses katonai szolgálat öt évre szól, a kiképzés tizennégy hetes. A kezdő alapbér bruttó 106 ezer forint, ami az előrelépésekkel, a diplomával és nyelvvizsgával tovább növekedhet. A szerződéses jogviszony mellett, főként a fiatalok körében, az önkéntes tartalékos szolgálat iránt nőtt meg az érdeklődés.

– A Szegedi Tudományegyetemmel tavaly írtunk alá egy szerződést, miszerint februárban toborzópontot alakítottunk ki a TIK-ben, ahol heti rendszerességgel népszerűsítjük a tartalékos rendszert. Több százan érdeklődtek már. A haza szolgálatának önkéntes vállalásáért a honvédség évi egy alkalommal rendelkezésre állási díjban részesíti az önkéntes tartalékost, amely a mindenkori minimálbér 50 százaléka. Az önkénteseknek civil munkájuk lehet, és az első évben egy huszonöt napos kiképzésen kell részt venniük, majd a kiképzési idő 15 napra rövidül le, de behívhatják őket például katasztrófahelyzetben is, ahogy idén történt a dunai áradásnál. A tényleges szolgálatteljesítési idő három év alatt maximum hat hónap lehet, amely időre a velük megegyező beosztást betöltő hivatásos, szerződéses állományéval azonos illetményben részesülnek a tartalékosok. Az önkéntes tartalékos szolgálat iránt tavalyhoz képest idén 15 százalékkal többen érdeklődtek Csongrád megyében. A nemek aránya még mindig 90:10 százalék a férfiak javára, de egyre több nő érdeklődik a katonaélet után. Az ezredik önkéntes például egy szegedi nő volt – mondta Lele András.

Olvasóink írták

 • 18. saspataki 2013. augusztus 19. 12:35
  „Óóóóó de szépen cseng az állami propaganda. Azért azt tudni kell, hogy a korábbi szolgálati nyugdijasok visszakapják a szolgálati járulékukból lenyúlt 16%-ot(egykori szolgálati nyugdij) ha az önkéntes tartalékos szolgálatot választják. Ami egyébként nem is baj mert igy legalább lesz szakember is a seregben. Mármint a tartalékos haderőben. Legalább...”
 • 17. tol 2013. augusztus 19. 09:46
  „milyen mundérról beszéltek itten?!? Nincs katonasága Magyarországnak, ami egy kapitális történelmi hiba, és most úgy akartok tenni, mintha lenne?!? Ébredjetek már fel!”
 • 16. JungHeinrich 2013. augusztus 19. 00:43
  „Nem a munder becsulete no,hanem a biztos havi munkahelye :-( Kontrapista ezt a harmadrendu netto baromsagot meg felejtsetek mar el, igy elnyomottkent is tobb megbecsulesben van reszem napi szinten mint valaha barmikor szurke kis hazankban. Az teny hogy otthon a komplexusos, kisebbrendusegi erzes nepbetegseg es a belenevelt szolgalelkuseg sem elhanyagolhato tenyezo :-)”
 • 15. geronimo007 2013. augusztus 18. 19:25
  „Kontrapista!
  Ezt a hülyeséget meg honnan vetted, hogy "életed végéig a közéletben nem tevékenykedhetsz"????? Miről beszélsz? Bizonyára sok éves külföldi tapasztalat beszél belőled. Bár inkább a keserűség hangját vélem hallani. Hidd el ez nem így van külföldön. Erről eszembe jutott mellesleg Arnold Schwarzenegger. Kalifornia kormányzója lett....gondolom nem kell elmondanom, hogy nem oda született!!! Erről Ennyit!”
 • 14. kontrapista 2013. augusztus 18. 18:58
  „12.rozsakert
  Jol vesd az agyadba, az uj otthonodban az oshonosok szameben mindig cask megturt jott-ment leszel, akirol tudomast vesznek, de nem sokra tartanak. Annyi biztos, hogy eleted vegeig a kozeletben nem tevekenykedhetsz, marad a mindennapi gurcoles es a kotelezettseged.
  u.i.
  sok szerencset a polgari harmadrenduseghez !”
 • 13. v.imre 2013. augusztus 18. 17:24
  „12. rózsakert 2013.08.18. 17:06

  Sok szerencsét, sikeres beilleszkedést!”
 • 12. rózsakert 2013. augusztus 18. 17:06
  „11. v.imre 2013.08.18. 16:16
  10. rózsakert 2013.08.18. 10:18

  Köszönöm invitálását, de nem , messziről kerülöm, bár még egy utam lesz, ha végre a jobban teljesítésük közepette végre el fog kelni a házikóm, az aláírásért még oda kell menjek , de a lakosságuk költözési irányát ismerve , egyre fogy a potenciális vevők létszáma, akivel itt beszéltem, bizony , egy sem óhajt bezzegországukba visszamenni.

  Így ha végre szétlopnák( pozitiv diszkrimináltjaik, a nagy 2 hét és rend lesz nagy közrendjükben !!! ) , az lenne az igazi,mert a biztosítópénz révén megszabadulnék a szülőföld utolsó,még megmaradt árnyaitól is.”
 • 11. v.imre 2013. augusztus 18. 16:16
  „10. rózsakert 2013.08.18. 10:18

  H..m! Mintha a Bécsi Udvarnak (a Bécs által vezetett Osztrák-Magyar Monarchiának) lett volna némi köze a XX. század kezdetén kirobbant, Közép-Európát a teljes évszázadon át sújtó háborús eseményekhez. Megnyugtatom, ha tévesen informálták volna Magyarországról, hogy a miniszterelnöknek itt sincs magánhadserege. Ha hazajön, keresse meg. Szóljon, ha mégis megtalálta. Érdekes. Amikor a szocialisták voltak kormányon, minden flottul ment. Eladósodtunk, pedig akkor alig kellett a katonaságra költeni. Hány tartalékos katona volt nyilvántartva? Négy? Fotelben űlve csak segítségért lehet kiáltani baj, illetve a helyi katonapolitikai egyensúly mérlegelése esetén.”
 • 10. rózsakert 2013. augusztus 18. 10:18
  „9. v.imre 2013.08.18. 10:03

  Maguk ott a Balkánon csak háborúzzanak, itt Ausztriában BÉKE van , itt a miniszterelnöknek nincs magánhadserege sok millió euróért, vajon miért nincs rá szüksége ? a kérdés költői természetesen.

  A magyar hadsereg kvalitásait meg el tudom képzelni,mondjuk 30 éve semmi sem volt, volt 11 hónapom a morált meglátni, persze igazából csak 3 , de az is elég volt belőle.”
 • 9. v.imre 2013. augusztus 18. 10:03
  „8. rózsakert 2013.08.18. 09:32

  Európát 20 évvel ezelőtt is jól védték, amikor kitört a Jugoszláviát szétrobbantó lokális háború. És jöttek az amerikai bombázó gépek. És zajlott a népek területszerző és területvédő nemzetek közötti csatája. Európában soha nem lesz amerikai tipusú föderális állam. Mert amerikát az egyéni bevándorló menekültek milliói alapították és alkotják. Másolhatatlan államforma. Amerikának Európa minden tekintetben gyengítendő versenytársa. Nem látunk a jövőbe, de ismerjük Európa háborúskodó történelmét. Az ember jelleme nem változik.”
 • 8. rózsakert 2013. augusztus 18. 09:32
  „4. v.imre 2013.08.17. 21:56
  3. waterbear 2013.08.17. 21:37

  Nem tudom tolerálni, hogy a haza védelmi képessége csak ennyit jelentsen Önnek.

  EMBÖR. EURÓPÁT JÓL VÉDIK , kurucziát---ha annyira királyság óhajt lenni--- meg védjék meg a hübéresi hadak !”
 • 7. X_Y 2013. augusztus 18. 04:32
  „Nem a mundér becsülete növekszik, a munkahelyek száma csökken..

  "A katonaság egy állandó, biztos munkalehetőség, ahol megkapja az ember a fizetését. Mestervizsgás építőipari szakmunkás vagyok, így a fizikai munka nem áll távol tőlem. Az építészetben különösen télen nagyon kevés a munka, pedig a rezsiszámlák akkor a legmagasabbak. Kölcsönöm szerencsére nincs, de havi 30-40 ezer forintból nehéz megélni"

  Tehát egy mestervizsgás építőipari szakmunkás számára is vagy a "mundér" vagy a közmunka...

  Magyarország jobban teljesít.”
 • 6. geronimo007 2013. augusztus 18. 01:36
  „Hajrá!!!!! A 140- 150 ezres nettó bérről ne is álmodjon! :) Jelenleg 3 év a kivárási idő tisztesként. Mire szakaszvezető lesz lehet eltelik 9 év. Jelenleg pedig a szakaszvezetői bruttó bér 130 ezer. Ennek nettója 85 körül van. Soha nem fog otthon 140-150-et kézbe kapni. Misszióban persze igen. Na, de az sem fog egyik napról a másikra menni. De megértem, hogy a kilátástalanságban szeretne egy megbízható, kiszámítható munkahelyet. Csak az kitűzött fizetési igény nem fog összejönni.”
 • 5. waterbear 2013. augusztus 17. 22:58
  „4. v.imre 2013.08.17. 21:56

  A véleményem általánosságban helytálló, és nem a cikkben szereplő név viselőjének szól, persze tisztelet a kivételnek, mert ha ritkán, de akadnak ilyenek is. Előttük le a kapalappal, de a túlnyomó többség nem hazafiasságból, örökölt tiszteletből, elhivatottságból áll manapság katonának, .... azt gondolom, ebben egyet tudunk érteni...

  Azonban addig amíg többek között arra a laktanyára is amiben én anno 1,5 évet lehúztam, manapság őrző - védő szolgálat vigyáz, hát megbocsásson, de ezt nem tudom röhögés nélkül kibírni, és végképp nem tudom komolyan a védelmi képességek csimborasszójának tekinteni a haza védelmében ezeket a katonaságnak csúfolt, fizetett garniszállókat.”
 • 4. v.imre 2013. augusztus 17. 21:56
  „3. waterbear 2013.08.17. 21:37

  Nem tudom tolerálni, hogy a haza védelmi képessége csak ennyit jelentsen Önnek. E fiatalembernek a nagypapája méltán volt elismert és tisztelt abban a szomszédos Szeged környéki faluban, az akkori Szeged járásban és a tartalékos tiszti közösségben, ahol dolgozott, vezetett és a haza érdekében dolgozott a hetek, évek minden napján és órájában. A névazonosság nem lehet véletlen, ami miatt nem hiszem, hogy tévednék.”
 • 3. waterbear 2013. augusztus 17. 21:37
  „Magyarország ebben is jobban teljesít!

  Látják már a fiatalok, hogy itt a legkönnyebb munka nélkül pénzt keresni, és jószerivel ha kockára teszik az életüket pár alkalommal egy egy misszióban(Afganisztán, Koszovo, stb.) akkor belátható időn belül reális esélyük lehet egy lakásra.

  Több perspektíva ebben nincsen, a biztos fizetésen kívül... hát itt tartunk...”
 • 2. pachakuti 2013. augusztus 17. 21:12
  „A tavalyi öt fő helyett az idén hat érdeklődik a katonaélet után?
  Csak azért, mert a számuk nem publikus, csak a 15 %...”
 • 1. sigsig 2013. augusztus 17. 16:27
  „Növekszik a mundér becsülete
  :)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korona sérülései a magyarság sebei

A közvélemény sokkal kevesebbet tud a Szent Koronáról, mint amire fény derült vele kapcsolatban… Tovább olvasom