Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Növekszik az oltási kedv

Szeged - Egyre több terhes nő érdeklődik és adatja be magának a H1N1 elleni védőoltást Szegeden. A súlyos szövődmények elkerülése végett a szakember is támogatja a terhesek oltását. Közben tegnap megnyílt az első oltópont Szegeden, kora délutánig ötvenen keresték fel.
– Az egész családom beoltatta már magát: a férjem, a gyerekeim, a testvérem, sőt még a szüleim is. Nekem is ajánlotta ugyan a háziorvos, de én inkább a családot oltattam be – magyarázta a szegedi női klinikán a ceglédi Rózsa Attiláné, aki harmadik gyermekét várja. Mivel jövő héten szül, már nem akarta felvenni az oltást – addig vigyáz magára.

Arra voltunk kíváncsiak, növekedett-e az oltási kedv a terhes nők körében, amióta egy kismamát a szegedi körintenzíven kezelnek az új influenza szövődményei miatt. Az oltást eddig is ajánlotta a szakemberek egy része – szerény sikerrel –, hiszen a terhesek alkotják az egyik legveszélyeztetettebb csoportot.

Oltás előtt egy kis adminisztráció. Az első szegedi oltópontban már az első nap élénk volt az érdeklődés. Fotó: Karnok Csaba
Oltás előtt egy kis adminisztráció. Az első szegedi oltópontban már az
első nap élénk volt az érdeklődés. Fotó: Karnok Csaba

– Éppen a Szegeden kezelt kismamáról szóló híradások hatására oltattam be magam múlt szerdán, pedig a háziorvos már régóta ajánlotta – mondta el a szintén harmadik babáját váró Tóth Anikó. Két gyermeke és férje már megkapta a H1N1 elleni oltást, emellett azzal védekezik, hogy kerüli a tömeget – például kocsival közlekedik, családja vásárol be –, és sok vitamint eszik.

–Támogatom a H1N1 elleni védőoltás beadását a kismamáknak, mert ezzel megelőzhető a súlyosan kóros állapotok kialakulása. Mivel a terhesek immunrendszere gyengébb, súlyosabb szövődmény alakulhat ki náluk, mint egy olyan nőnél, aki nem vár babát. Számos amerikai példáról tudunk, amikor be nem oltott terhes nők haltak meg az új influenza szövődményei miatt – mondta el Pál Attila, a szegedi női klinika vezetője, nőgyógyász professzor.

Már a kismamák is kérik a H1N1 elleni vakcinát. Fotó: Karnok Csaba
Már a kismamák is kérik a H1N1 elleni vakcinát.
Fotó: Karnok Csaba

Megnyílt az első oltópont

Tegnap reggel 8-kor megnyílt az első oltópont Csongrád megyében, az ÁNTSZ szegedi intézetében. Folyamatosan érkeztek a páciensek, hogy egy helyen, rövid idő alatt fölírassák, kifizessék és megkapják a H1N1 elleni védőoltást. Kora délutánig több mint 50 embert oltottak be. A vakcináért és a beadásért tajkártyát és 3 ezer forintot kérnek, miután egy orvos megvizsgálta és kikérdezte betegségeiről a jelentkezőt. A szegedi oltópont hétköznapokon 8 és 20 óra között várja azokat, akiknek nem jár ingyenes oltás, hétvégén zárva tart. November 27-étől további oltópontok nyílnak a megyében: a makói, a vásárhelyi, a szentesi kórházban és a szegedi klinikán, valamint a mórahalmi és a csongrádi rendelőintézetben. Az oltópontok a tervek szerint december 22-éig működnek.

Növekvő igény

Információink szerint egyre több várandós nő érdeklődik háziorvosánál a H1N1 elleni oltás beadatásáról. Kormányos Szilvia szegedi háziorvosnál például ezen a héten 3-4 terhes asszony kérte, és már meg is kapta a számukra ingyenes védőoltást. Sokan pedig fontolgatják, hogy a közeljövőben veszik fel – mielőtt Csongrád megyében is kitör a járvány.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. bambinaXX 2009. november 25. 07:07
  „92! magam moderálom. Mert mégis, melyik törzs/fajta/változatot javasolnád, ugyan????”
 • 93. flexsnake 2009. november 24. 06:32
  „kötelezővé kell tenni és kész.”
 • 92. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 21:55
  „A H1N1 vírus nem is létezik - állítja egy német szakértő
  Posted on 2009/11/23 by Nifadmin

  Akkor mi van, kérdezi az ember. Sok hűhó semmiért? Vagy csak a profitért? Az igazság nehezen látható. Egyre több szakértő tartja a H1N1 jelenséget csak vírusszerűnek, és mutat rá, hogy hasonló esetek már a múltban is előfordultak, s akkor is, most is, az oltás többet ártott, mint használt. A valódi probléma a TBC, ami hasonló tünetekkel jár, mint a H1N1 influenza, de az ellen nem folyik komoly küzdelem, mert az nem termel annyi profitot.

  Valahogy nem működik úgy a gépezet, ahogy beindítói szeretnék. Németországban a Deutscher Berufsverband der Umweltmediziner (a környezeti medikusok egyesülete) november 9-én kiadott egy nyilatkozatot, amelyben óvott az egyik nagy ellenszérum gyártó, a GlaxoSmithKline cég, termékétől, mert az rendkívül komoly problémákat okozhat. Kanadában, ahol a termék több halálesetet okozott, be is tiltották. Ron Paul, amerikai politikus, arról számolt be egy az informationcleringhouse honlapján megjelent videón, hogy már 1976-ban egy hasonló disznóinfluenza eset során a leküzdeni óhajtott influenza következményeképpen egy ember halt meg, az oltáséban viszont legalább huszonöt és több mint ötszázan szenvedték el az un. Guillain-Barre paralízist.Magyarországon minden propaganda ellenére november elején a H1N1 vírus ellen beoltottak száma még csak 1-2% körül mozgott, amikor a fő áramlatú média elhíresztelte, hogy Ukrajnában több száz ember halt meg az említett vírustól megfertőzve. Ez a trükk adta meg a kellő kezdeti lökést. November közepén már a lakosság 6%-a volt beoltva, állapította meg majdnem elégedetten a magyar média. Pedig kritikus külföldi lapok már kezdetben arról számoltak be, hogy az ukrajnai halálesetek legnagyobb része a tüdőpestis áldozata volt, ami hasonló tünetekkel jár, mint a H1N1 influenza, esetleg a betegek egy része mindkettőt elkapta. A honi média azonban csak néhány napja értesít arról, hogy Ukrajnában tüdőpestis (is) van, de korábbi hamis hírverését nem korrigálta.

  A legnagyobb félelmet a híres 1918-as spanyolnátha járvánnyal történt összehasonlítás okozta. A hasonlóság valóban létezik, de másképpen, mint a H1N1 elleni oltást szorgalmazó cégek szeretnék. Ugyanis az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) már 2008-ban megállapította, hogy az 1918-as járvány 20-40 millió halottja nem a nátha vagy a vírus áldozata volt, hanem igen agresszív baktériumok okozta tüdőgyulladásé. Dr. Lawrence Broxmeyer már előzőleg bizonyította, hogy az 1918-as pandémiát különösen olyan baktériumok okozták, amelyek mutáns formái a szárnyasok, disznók, marhák között elterjedt náthának és az emberi tüdőbaj-baktériumának. ( http://drbroxmeyer.netfirms.com/001pdfBIRDFLUEDITORIALPUBLISHED.pdf ).

  Hiszen hogy is keletkezett az un. H1N1 vírus által okozott járvány? Mexikóban, egy hatalmas disznófarm-gyár közelében, egy La Gloria nevű falucska 3000 lakosának kb. a fele megbetegedett, hasonló tünetekkel, mint 1918-ban Haskell Conty-ban, Kansasban, ahonnan a nagy járvány elindult. De a betegek zömét nem a vírus elleni tamifluval kezelték, hanem egyszerű antibiotikával, és láss csodát, majdnem mindenki meggyógyult.

  2009. június 3-án megjelent a kanadai Global Research honlapján William Engdahlnak egy cikke ezzel a címmel; ,,Sárközy titkos terve a disznóinfluenza elleni oltás kötelezővé tételére". Engdahl megállapította, hogy ,,az egyetlen probléma a disznóinfluenza (H1N1) elleni oltással, hogy eddig sem a WHO (Világ Egészségügyi Hivatal), sem az US Government´s Center for Diseases Control (CDC) nem tudták sem elszigetelni, sem egy elektromikroszkóppal lefényképezni a H1N1 influenza "A" vírusát. Sőt, francia tudósok se tudták. Tehát a kötelező oltás elrendelése egy sohasem definiált vírus ellen legalábbis kétséges, mondta Engdahl. Amikor a CDC honlapján megjelent egy kép a H1N1 vírusról, Engdahl akkor sem változtatta meg véleményét. A híres német virológusra, Dr. Stefan Lanka-ra hivatkozott, aki közölte, hogy többször kérdezte írásban a CDC-től, ki készítette a H1N1 vírus fotóját, van-e tudományos dokumentáció a vírus kémiai és más tulajdonságairól. Választ sohasem kapott. Arra a következtetésre jutott, hogy ,,ha a CDC nem hajlandó feltárni a fotók forrását, akkor hamisítványok". Sőt hozzáfűzte, hogy ilyen szerkezetek sosem léteztek, ezeket csak különleges technikai manipulációval lehetett előállítani.

  Engdahl még tovább ment. ,,Még inkább bizarr, hogy az US Government´ Food and Drug Administration (az US-kormány Élelmezési és Kábítószerügyi Hivatala) beismerte, hogy a teszt, amelyet a H1N1-nél alkalmaztak, nem egy akkreditált teszt. Engdahl szerint az is óvatosságra kellene intsen, hogy egy amerikai gyógyszergyártó cég, a Novavax kijelentette, hogy szintén oltóanyagot gyárt a H1N1 alapú ,,vírusszerű részecskék" ellen. Márpedig ,,vírusszerű részecskékről a tüdőbajjal kapcsolatban szokás beszélni", mondja Engdahl.

  A WHO és a CDC is tudják, hogy a tüdőbaj sokkal súlyosabb probléma, mint a disznóinfluenza, és egyre inkább súlyosbodik. Egyedül 2007-ben 1.8 millió ember halt meg TBC-ben. Hans Rosling professzor bizonyítja (http://www.youtube.com/watch?v=V8bUtbODV-Q), hogy az első 13 nap alatt, amikor a WHO a disznóinfluenzáról kezdett adatokat gyűjteni, 2009. április 24 és május 6. között 31 ember halt meg disznóinfluenzában. 29-en Mexikóban és ketten az USA-ban. Ugyanez a 13 nap alatt 63.000 ember halt meg a világon tüdőbajban (http://www.who.int/research/en). Már 2000-ben megjelent egy tanulmány Talbot és Moore által, amely kimutatta, hogy USA-ban a mexikói bevándorlók között a legmagasabb a tüdőbaj aránya. Márpedig a disznóinfluenza Mexikóból indult el.

  Persze a tüdőbaj elleni harc nem olyan profithozamú, mint egy állítólagos influenzavírus elleni. Látnunk kell, hogy jelen esetben részben tévedések eredményeként, nagyrészt azonban profithajszából folyik az emberek félrevezetése egyre sunyibban és egyre gátlástalanabbul. A hazai oltóanyag igencsak kétséges háttere (is) figyelmeztessen bennünket, hogy ismét a ,,trükkök százainak" egyikével állunk szemben, ami netán odavezet, hogy a tavaszi választások előtt még nagyobb Gyurcsány-klónok fognak lelógni a házak faláról, mint Gyurcsány maga 2006-ban. Mert ebből a bevételből arra is telik.”
 • 91. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 20:04
  „erre válaszolj ....”
 • 90. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 20:03
  „a magyar oltoanyagba miért raktak 10 x ! nagyobb mennyiséget etil-higanybol a megengedettnél? miért??”
 • 89. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 19:50
  „86 ha bejön a kemeny fagy akkor már nem kell félni. megfagy. D”
 • 88. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 19:49
  „én se voltam sose influenzás ! sokat mozgok,sok vitamint eszek,sürün mosok kezet. ennyi. te meg csak oltogasd magad,már jön a h2n2,rettegj apatfalvikölök.”
 • 87. flexsnake 2009. november 23. 19:32
  „80. .... Ellenanyag nincs, vakcina van, az nem ellenanyag. Nem gyógyít!
  Megelőz. Ja az amcsik kitalálták. Az ilyen emberek számára ingyen osztogatnék egy frankó élelmiszergombát ami a bélben kezd burjánzni. Megtudnák milyen amikor a szájuk jár az eszük meg nem.”
 • 86. flexsnake 2009. november 23. 19:41
  „mutálódott h1n1 nem volt nálunk, egyébként az oltóanyag hatásos ellene mivel ez még mindig ugyanaz az altörzs. Változik, persze, de még messze van attól hogy túljárna az eszünkön. Mellesleg az én oltásom komplex, nem véd a szezonális ellen de két adag van egyben. Mivel inflenzás sohasem voltam és egy kisebb elváltozás miatt a szezonális le sem tudna dönteni, nekem az szükségtelen. Madárinfluenza szintén nem volt nálunk, ami megint egy olyan altörzs ami rám nézve nem sok bajt tud okozni. Az a baj hogy segghülyék vagytok a vírusokhoz és mindenféle marhaságot elhisztek a bulvárnak. VHO és tájékozódj. Persze nyolc fejem nő az oltóanyagtól, sőt mikrochip is van benne! :D”
 • 85. igaz1017 2009. november 23. 17:39
  „Lassan már egy éve riogatnak,de csak nem akar jönni az a fránya járvány.:)”
 • 84. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 15:26
  „http://www.youtube.com/watch?v=I3di96LzqMY”
 • 83. cumania 2009. november 23. 14:29
  „Nem is tudom ki csinál a bolhából elefántot: Angliában hatvanötezer halottat vizionalizáltak, most már túl vannak a nehezén és érdekes módon most már csak ezer áldozatot jósolnak! Röhej!”
 • 82. varadipal 2009. november 23. 13:07
  „Különös az emberek hozzáállása. Nálunk a lelkiismeretesen rendelő, és a betegeivel jó kapcsolatot kialakító háziorvos asszony a postaládánkba dobott értesítésen közölte az oltás megérkezését egy hónapja, időpontot közölt, és sorállás nélkül mintegy 10 perc alatt megkaptuk az oltást.Bejegyezte a nyilvántartásba, és a személyes oltási naplónkba.Ingyen és bérmentve.Tavaly ugyanígy volt a normál influenza járvány előtt.Semmi faxni, semmi politika, csak megelőzés.Hát nem érdekes? Sok hülye ember a dumájával csinál a hecc kedvéért a bolha szellentéséből elefánt hurrikánt, aztán gyógyittatja az állam/adófizetők/ költségén a taknyát.”
 • 81. barkzso 2009. november 23. 11:22
  „Növekszik az oltási kedv - növekszik a profit (offshore cég, titkos tulajdonosi háttér, titkos szerződés)
  Hurrááááááááááá!
  igen-igen-igen”
 • 80. cumania 2009. november 23. 10:07
  „Lehet, hogy a beoltottak terjesztik?
  http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/nagyvilag/artid/20091123-h1n1-ellen-d-vitamin-es-testmozgas”
 • 79. kispanda84 2009. november 23. 09:57
  „én még mindig nem hiszek a járványnak sem,és a H1N1 oltásban sem!!
  Az amcsik kitalálták a vírust,és hamar meg akartak gazdagodni,és az is felettébb érdekes hogy (csak) kb két hónap alatt meglett az ellenanyag.... szerintem nincs járvány, a háziorvosnál pl vmelyik nap csak ketten voltak előttem.. de az oltásokra sem tolonganak... a másik meg az,hogy kinek van 4.000.- ja arra hogy beadasson magának egy injekciót??????Pláne egy olyat,amiről pozitívumot nem mondanak???
  De aki beoltatta magát,annak kívánom,hogy használjon! :-)”
 • 78. spiler 2009. november 23. 08:56
  „AZ OLTÓ PONTOK JÓ ÖTLET,,,,,,,,KIVÁNYCSI LETTEM VOLNA ,HOGY A FIDESZ MIT TALÁLT VOLNA KI,,,,,,,,SAVANYÚ A SZŐLŐ”
 • 77. métely 2009. november 23. 07:54
  „Amikor szeptemberben egy szegedi középiskolában már itt volt a vírus, akkor nem lett belőle városszerte járvány. Van olyan ált. iskolai osztály, ahol 4-5 gyerek megbetegedett, ki is mutatták a vírust, aztán ennyi. A többiek még csak nem is köhintettek. Hogy is van ez?!”
 • 76. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 07:13
  „meg a madárinfluenza ellen is? akkor értem a hozzászolásaid. :_D”
 • 75. valoperes_zugugyved 2009. november 23. 07:13
  „..flexnake,a mutálodott virus ellen nem soakt ér az oltásod. de te tudod. szaladj megint oltatni magad. ..fexnake,te a sertésinfluenza idejen is beoltattad magad?ugy érzem igen D”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy biztos, a bizonytalanság

Elképesztő történetek, hihetetlen összeesküvés-elméletek látnak napvilágot nap mint nap a H1N1-vírusról, és az új influenza elleni oltásról. Tovább olvasom