Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Növelnék az öntözött területek nagyságát a mezőgazdaságban

Jelenleg csak 100 ezer hektárt öntöznek a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre rendelkeznek vízjogi engedéllyel – mondta Feldman Zsolt az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) sajtótájékoztatón. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a szakemberek felmérik, mennyi vízre lenne szüksége a mezőgazdaságnak.
Feldman Zsolt hangsúlyozta: a mezőgazdaság elemi érdeke, hogy a gazdák minél több és elérhető árú öntözővízhez jussanak, ez ugyanis feltétele annak, hogy a következő években növelhessék a növénytermesztés hozamát. A stabil termelési háttér megteremtése érdekében fel kell mérni, hol igénylik az öntözővizet, az mekkora költséggel jár, mekkora az eszközigénye – mondta, hozzátéve: ezeket az információkat a hatékonyság érdekében kell összegyűjteni és elemezni, hogy egy-egy fejlesztési projekt valós igényeket szolgáljon ki.

Az öntözővíz-igényekkel összefüggő vízügyi felmérést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei végzik el márciusban – tájékoztatott ifjabb Hubai Imre, a NAK alelnöke. A pontos igényeket egy e célra összeállított nyomtatványon jelezhetik a gazdálkodók.
Molnár Béla, az OVF főigazgatója emlékeztetett rá: ez év elejétől a Belügyminisztérium felelősségi körébe tartoznak az öntözést és a belvízelvezetés szolgáló állami tulajdonú vízügyi művek, berendezések, létesítmények. Ez 28 ezer kilométer csatorna kezelését, üzemeltetését, fejlesztését jelenti. Az OVF mostani feladata az volt, hogy a VM-mel és a NAK-kal közösen kidolgozza, hogyan lehet megduplázni az öntözött mezőgazdasági terület nagyságát. Molnár Béla szerint a vízjogi engedéllyel rendelkező, de jelenleg nem öntözött 100 ezer hektáros területen az öntözés feltételei 1–2 éven belül megteremthetők. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió tagországaiban a mezőgazdasági terület 13,5 százalékát öntözik. Magyarországon az öntözhető 200 ezer hektár a megművelt terület 5 százaléka.

A NAK alelnöke hangsúlyozta, hogy az öntözéssel a hozamok 20–30, de esetenként 50–100 százalékkal is növelhetők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsődölhetnek a kórházak?

A vásárhelyi és a szentesi kórház is működésképtelenné válhat tavaszra kéttucatnyi másik… Tovább olvasom