Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Novemberi szárazságrekord

Csongrád megye - Egy éve 65,3 milliméternyi eső áztatta a földeket a megyében, az őszi munkákat is abba kellett hagyni. Idén csak 4,5 milliméter esett – a repcének annyi.
Az elmúlt 110 év legszárazabb novemberét tudhatjuk magunk mögött: utoljára a századfordulón, 1901-ben hullott ennyire kevés csapadék – olvastuk az idokep.hu-n.

Tavaly ilyenkor pedig azt írtuk: az esőzések és a belvíz miatt nem tudtak traktorral rámenni a földekre. Emiatt nagyon sok helyen félbe kellett hagyni az őszi mezőgazdasági munkákat. 2010 novemberében 65,3 milliméter csapadék hullott, a sokéves átlagnál 16 milliméterrel több. Az átázott talaj miatt focipályányi területeken pusztult ki a vetés, ami meglátszott az aratáskor: a közepesnél kicsit jobb lett az átlagtermés.

DM/DV GRAFIKA
110 éve nem volt ilyen kevés eső ősszel.
DM/DV GRAFIKA

Idén viszont nagy volt a szárazság, Csongrád megyében egész novemberben csak 4,5 milliméternyi csapadékot mértek. – Gondot az őszi vetéseknél okozott a csapadékhiány – mondta Szakáll Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.

Decemberi pótlás

Múlt vasárnap esett először egy kis eső a hetek óta tartó szárazság után: 1 milliméter. Hétfőn pedig az egész napos esőzés után a megyében 20 milliméternyi csapadékot mértek. A novemberi mennyiség csaknem ötszöröse hullott le egyetlen nap alatt.

– A 100 ezer hektáron elvetett gabona vontatottan, foltosan kelt ki, vagy egy részen ki sem bújt. A repcének októberben zöldellnie kellett volna, de az elvetett 12,5 ezer hektárból jó, ha 2,5 ezer megmarad. A többi nem mutatott életjelet, vagy nem tud áttelelni. Ezeken a területeken kukoricát vagy napraforgót kell majd vetni. Az pedig, hogy az ültetvényekben a tavalyi belvíz után a nyári-őszi aszály mekkora kárt tett, csak a tavaszi kifakadás után derül ki.

A mezei pockok állományát általában az őszi csapadék tartja kordában, s mivel ez most elmaradt, a vetőmagban, valamint az áttelelő kultúrákban – évelő pillangósok, gyökérzöldségek – komoly károkat okoztak a rágcsálók. Most emiatt keletkeznek majd hatalmas lyukak az egybefüggő vetésben. A repce nagy részét el kell felejteni, de a kalászosoknál egy kedvező tavaszi és különösen májusi időjárás minimalizálhatja a veszteségeket. Rekordtermés biztos nem lesz, de egy 70–80 százalékosra még van esély.

Olvasóink írták

  • 2. Kapitalistapista 2011. december 07. 09:18
    „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha egy civilizáció eljut arra a szintre, hogy gyűlöli az életet jelentő esőt, nem sok van már neki hátra...”
  • 1. bubuk 2011. december 07. 08:49
    „Van egy szakmai fogás ilyesféle esetre: a kelesztő öntözés. Csak nem nálunk lehetséges ez, hanem pl. a sógoroknál.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuti nem bukik le a trafinál! Lézerérzékelő és ülésfűtés nyerhető ma az Ajándékosztásban!

Ha december, akkor karácsonyi ajándékosztás a delmagyar.hu-n. Idén sincs ez másképp. Jöjjön, játsszon, nyerjen minden nap! Tovább olvasom