Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Novemberig dolgoznak a kerítésnél a közmunkások

Szeged - Ma is toboroznak a kerítésépítéshez közmunkásokat. Bár hivatalosan augusztus 31-ére kész kell lennie az ideiglenes határzárnak, a közmunkásokat november végéig foglalkoztatják. „Sem a tudás birtokában, sem jogosultsággal nem bírok minden részletről tájékoztatást adni" – válaszolta Juhász Tünde, a megyei védelmi bizottság elnöke arra a kérdésre, miért alkalmazzák novemberig a közmunkásokat, ha augusztus végére elkészül a kerítés.
Rendkívüli ülést tartott a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság az ideiglenes biztonsági határzár építése miatt csütörtök délelőtt Szegeden. Az ülést követően Juhász Tünde kormánymegbízott, a bizottság elnöke elismételte, Csongrád megyében 62,8 kilométer hosszan épül a kerítés. Hozzátette, konfliktus eddig csak a bevándorlócsoportok között jelentkezett, miközben megjelentek a migrációhoz köthető bűncselekmények is. Elmondta, a határzár miatt 269 földtulajdonosnak 25 millió 300 ezer forintot fizetnek ki a jövő héten, a pénzt majd a bíróságon lehet felvenni. A tulajdonosok 173 forintot kapnak a területük négyzetméteréért.

Juhász Tünde arról is beszélt, hogy a kerítésépítésnél 112 közmunkás dolgozik, ezt a létszámot november 30-áig 215-re töltik fel. Újságírói kérdésre elmondta, a hőségriadóban védőruhában és védőitallal dolgoznak a közmunkások, az országos mintaprogram költsége 255 millió forintra rúg. Megjegyezte, a közmunkások között nagy a lemorzsolódás, ezért is tartanak pénteken újabb toborzást. Elmondta, idén eddig 107 ezer illegális migránst fogtak el, közülük több mint 86 ezret Csongrád megyében vettek nyilvántartásba. A kormány becslései szerint ez a szám 300 ezerre is nőhet az év végére.

A védelmi bizottság elnöke arra a kérdésre, miért kell a közmunkásokat november végéig alkalmazni, ha augusztus végére elkészül a kerítés, azt válaszolta: „Sem a tudás birtokában, sem jogosultsággal nem bírok minden részletről tájékoztatást adni, de teljesen egyértelmű, hogy ehhez még vannak kapcsolódó munkálatok. A Honvédelmi Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint különböző ütemekben valósul meg az ideiglenes határzár építése. Augusztus 31-éig ami elkészül, az még utána is folytatódik. A Bács megyei szakaszon augusztus 31-e után is folynak munkálatok."
Juhász Tünde hangsúlyozta, a migránsok egészségügyi ellátása a civil lakosságtól elzártan történik, a menekültek eddig nem okoztak a lakosság körében fertőzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizesblokkért harcol a borászat

Ujváriék bővítenék a központjukat, de mást mond a törvény Tovább olvasom