Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Novemberig sok gombafajt találhatunk

Szeged - A vénasszonyok nyara nemcsak a gombákat, a gombaszedőket is előcsalja, egyre többen gyűjtik a finom falatokat erdőn-mezőn. A gomba teljes értékű fehérje, de ha nem visszük szakértőhöz a zsákmányt, pórul járhatunk.
Az őszi időszakban, különösen a melegebb napokon sokan járják az erdőket-mezőket ehető gombák után kutatva. A húst is pótolhatja a teljes értékű fehérjeforrás, a gombaszakértő azonban arra figyelmeztet: ellenőriztetés nélkül rémálom is lehet a finom pörköltből.

– Ma már majdnem egész évben beszélhetünk gombaszezonról, a légköri felmelegedés okozta változások miatt – világosított fel minket Hajdú Mihály mikológus, okleveles gombaszakértő, a Csemete Természetvédelmi Egyesület gombaszakosztályának vezetője az algyői gombavizsgáló állomáson: otthonában fogadja a gombászokat hétköznap reggel 9 órától napnyugtáig, szolgáltatása ingyenes. – Március végén, április elején, majd augusztustól egészen novemberig sok ízletes gombafajt találhatunk a megyében – folytatta: Makó, Szentes környékén, a ruzsai erdőkben és a Sándorfalva, Dóc, Baks, Csanytelek vonalában telepített erdőkben, fenyvesekben érdemes keresgélni, de szeretik a gombák a mórahami, ásotthalmi, homokalapú talajt is.

Ha nincs lehetőségünk erdőben gombászni, a szegedi Mars téri piacon is beszerezhetjük az őszi csemegét. Illusztráció: Frank Yvette
Ha nincs lehetőségünk erdőben gombászni, a szegedi Mars téri piacon is beszerezhetjük az őszi csemegét. Illusztráció: Frank Yvette

– Varas hátú galambgomba, vörös nyálkásgomba, fenyőtinóru-félék, őzlábgomba, ízletes csiperke, mezei szegfűgomba, fenyőpereszke, lilatönkű pereszke, utóbbiból remek saláta készíthető – sorolt fel jó néhányat az ehető gombafajok közül a szakértő, melyek fogyasztása a hússal egyenértékű. Talán ezért is keresik fel – az anyagi helyzet romlásával – egyre többen az erdőn szedett húspótlóval. A gomba teljes értékű fehérjéket, aminosavakat tartalmaz, ám megemészteni nehezebb, mint a húst. A gombasejtek fala ugyanis kitinből épül fel, és ezt a gyomorsav nem tudja lebontani – de különböző praktikákkal segíthetünk a szervezetnek.

– A gomba legalább fél óra előfőzést igényel – árulta el e fehérjeforrás ismerője: botmixerrel gombakrémet is készíthetünk belőle, ami pirítósra kenve nagyon finom, és a mixer a sejtek falát is összetöri. Minden más gombás ételt rágjunk meg alaposan!

Sem a szedett, sem az ajándéka kapott gombát nem szabad elfogyasztani, mielőtt meg nem mutattuk gombaszakértőnek: többnapos hányást, hasmenést, de akár a máj és a vesék leállását is okozhatják egyes mérgező gombák. – A parlagi tölcsérgomba fehér változata könnyen összekeverhető a mezei szekfűgombával, az ördögszekérlaska nagyon finom laskagombára emlékeztet. A csiperkefajtákból mérgező a sárguló és a tintaszagú csiperke – tudjuk meg a mikológustól.

A gyilkos galóca mérge leállítja a májat

Rengeteg gyilkos galócát (képünkön) hoznak a gyűjtögetők, amelynek fehér és zöld változata is megterem a megye tölgyeseiben, és könnyen összetéveszthető az erdőszéli csiperkével. – A gyilkosgalóca-mérgezés 8-36 órán át lappang, és ha a méreg beépül a szervezetbe, leállítja a májat. Már negyed milligramm elég a halálhoz – figyelmeztetett a gombaszakértő. A begöngyölt szélű cölöpgomba pedig a vesét teszi tönkre, ha rendszeresen fogyasztjuk. Hajdú Mihály praxisában 38 év alatt nem fordult elő gombamérgezéses eset – ez is bizonyítja, hogy érdemes szakértőhöz fordulnunk. A szemetese aznap is megtelt a kiválogatott mérgező fajtákkal.


Praktikus tanácsok

Gombát mindig nyitott kosárban vagy kartondobozban gyűjtsünk, mert a nejlonzacskóban befülled, tanácsolta a szakértő. A gomba tönkjét soha ne vágjuk le késsel: csavarjuk ki a földből! A késsel elvágott tönköt ugyanis fuzárium támadhatja meg, amely a gombát folyamatosan fogyasztja, és átterjed a talajban található tenyészőtestre, azaz micéliumhálózatra is. Azon a helyen nem nő egyhamar újra gomba. Nagyon fontos szabály az is, hogy az erdőben soha ne szemeteljünk!

Olvasóink írták

  • 2. Labgomba 2008. október 29. 10:01
    „Egyetertek. Gombaszni jo mulatsag!”
  • 1. piros pont 2008. október 28. 16:44
    „végre egy hasznos, értelmes cikk is a délmagyartól! több ilyet szeretnék látni a jövőben is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önbizalomhiány: nincs egyensúly test és lélek között

Az önértékelés torzulása, komoly pszichés betegségekhez vezethet. Egy felmérés szerint a magyarok kétötöde elégedetlen a külsejével. Tovább olvasom