Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Nővére tragédiáját írta meg Pancza István

Zsombó - 810 novella közül a zsombói Pancza Istváné 3. helyezett lett a minisztérium Élet-út pályázatán. A szerzőt sokan nem szépíróként, hanem politikusi múltja miatt ismerik.
Nyáron jelenik meg a zsombói Pancza István első novelláskötete Különleges történetek címmel, az alcíme az lesz: Csodák és borzalmak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium – ma már Emberi Erőforrások Minisztériuma – nyugdíjasoknak szóló Élet-út pályázatáról hallva az Ámen című írását adta be.

Pancza István azért ezt a novelláját nevezte a versenyre, mert úgy érzi, nincs feltárva, kibeszélve a történelmünknek ez a része. Fotó: Frank Yvette
Pancza István azért ezt a novelláját nevezte a versenyre, mert úgy érzi, nincs feltárva, kibeszélve a történelmünknek ez a része. Fotó: Frank Yvette


Gazdálkodik az egykori politikus

A 69 éves Pancza Istvánt sokan elsősorban politikusi pályafutásáról ismerik. 1994-től 2002-ig két cikluson keresztül volt a kisgazdapárt országgyűlés képviselője, betöltötte Torgyán József mellett az első alelnöki tisztségét, Torgyán-gyűrűt is kapott elismerésül. Kiszállva a politikából nyugdíjba ment, folytatta az 1990-ben elkezdett gazdálkodást, jelenleg három gyermeke és három unokája mellett az Összefogás Zsombóért Közhasznú Egyesület jelenti számára az elfoglaltságot.

– Néhai Erzsébet nővérem tragédiáját írtam meg benne. Vásárhelyi a családunk, 1952-ben onnan járt be a testvérem a szegedi tanárképző főiskolára vonattal. A szerelvény utolsó kocsijában utaztak a diákok. A Tisza-hidat ávósok őrizték, három részeg ávós brahiból a híd közepén megállíttatta a vonatot, felszállt, és a peronon beszélgető három lány közül az én 19 éves nővéremet elkapták, leteperték, és megerőszakolták – eleveníti fel a történteket a könnyeivel küszködő amatőr elbeszélő. A másik két lány elmenekült, az ávósok a kinéző szemtanúkat fegyverrel megfenyegették. Erzsébet elvesztette az eszméletét, csak a klinikán tért magához. Az édesapja próbálta utóbb kideríteni, mi történt, de őt az ávósok összeverték. A két barátnő röviddel az eset urán gyanús körülmények között meghalt, egy harmadik külföldre szökött. Senki nem mert beszélni a bűncselekményről. Ő írta meg halálos betegen a családnak a rendszerváltás után, mit látott. Az édesapa már nem érhette meg, hogy megtudja az igazságot. Erzsébet számára is ez a levél tisztázta a tragédiája körülményeit.

Pancza Istvántól megtudtuk: azért ezt a novelláját nevezte a versenyre, mert úgy érzi, nincs feltárva, kibeszélve a történelmünknek ez a része. A 810 pályamű közül az Ámen harmadik lett, a sikerről a szerző lapunktól értesült. A hivatalos díjátadót később rendezik, a novella hamarosan a szaktárca honlapján is olvasható lesz.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. május 22. 11:14
    „Tiszta holokauszt szintű történet, bár vannak fenntartásaim !

    HALÉP rajzoló !”
  • 1. saturnus 2012. május 22. 09:23
    „Zsombói pap be kavart egy család életébe, püspök kegyeltje leadja a reverendát? Erkölcs csőszök tudtak róla és nem állították meg,őket. Vajon összefér a prédikáció és a cselekedet ellentmondásai? Miért nem távolítják el az erkölcsöt és közízlést romboló papot a faluból? Vagy maguk a felelősök is megteszik? Messziről jött ember azt mond amit akar,még azt is ami sosem volt. Nem olyan régen egy pár hónapja Magyarországon egy regnáló hatalom tartott nyilvános rendezvényt és ott /ez Dunántúlon volt /hangosan bírálta a kormány vezetőjét egy ember érthető szavak kíséretében. Nem sok idő telt el és jött a rendőrautó és két markos rendőr elragadva az illetőt autóba rakva elszállította a helyszínről. Vajon a történelem nem e kezdi ismételni önmagát? Lehet,hogy államvédelmisek voltak?de az biztos nem Pobedával jöttek hanem Skodával. Miről fog ez az ember írni meg sokan mások? Akiknek az élete ment tönkre az elmúlt években. Pedig ők sosem voltak közel a hatalomhoz se itt se ott. Csak dolgoztak és elvesztették munkahelyeiket, otthonaikat,családjuk biztonságát ebben az országban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vármúzeum lehet az új koncerthelyszín

Múlt héten egy félig New York-i, félig berlini zenekar lépett föl. Tovább olvasom