Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nyakunkon maradhat a német szemét

Mindszent, Balástya - Semmi esély arra, hogy a közeljövőben elszállítsák a Mindszenten és Balástyán lévő német háztartási hulladékot. Az illegálisan érkezett importszemét sorsa évek óta bizonytalan, az érintettek egymásra mutogatnak, pillanatnyilag pedig senki nem nyúlhat a bálákhoz.
Ez szemétség! Az illegálisan elhelyezett német háztartási hulladékok, műanyag zacskók, flakonok, rongydarabok még mindig Mindszenten és Balástyán vannak. A kisvárosban 26, a községben 20 tonna szemét csúfítja az azóta bezárt lerakókat.

Az ügy közel két esztendeje kezdődött. Az első bálákat 2006 decemberében fedezték fel több Bács-Kiskun megyei településen. Összesen mintegy 4100 tonna érkezett – négy németországi társaságtól, illetve magánszemélytől – az országba két tartományból, Bajorországból és Baden-Württenbergből.

A hulladék elszállításáról, annak időpontjáról még mindig nem tájékoztatták az érintetteket Fotó: Tésik Attila
A hulladék elszállításáról, annak időpontjáról még mindig nem tájékoztatták az érintetteket
Fotó: Tésik Attila

Fodor Gábor akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter tárgyalt az érintettekkel, 1800 tonna baden-württenbergi és 225 tonna bajor szemét visszaküldéséről született megállapodás. Előbbiek teljesítettek, a maguk 3200 tonnájából 1829-et elszállítottak július 31-éig; a bajoroké még folyamatban van, az év végéig sor kerülhet rá. Viszont Mindszenten és Balástyán is baden-württenbergi hulladék pihen, mindkettő a régi szeméttelepen. Arra kerestük a választ, mégis mi lesz ezeknek a sorsa? Hevesi Tamás mindszenti jegyző ebben a témában írt levelet Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek.

– A hulladék elszállításáról, annak időpontjáról még mindig nem tájékoztatták hivatalunkat – közölte Hevesi. – Azt is kérdeztem: a mi 26 tonnánk benne van-e a Baden-Württenberggel aláírt szerződésben. Tudni akarjuk, hogy ha nem így van, akkor csatlakozhatunk-e még hozzá, illetve az állam miként tudná megoldani az elszállítást. Mindszentnek a 260 milliós forráshiány mellett erre nincs pénze.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a szakminisztériumot, ahol az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez irányítottak. Péczka Barnabás, a hulladékszállítási osztály vezetője nem szolgált biztató hírrel.

– A németek az importszemét ötven százalékának visszaszállítására vállaltak kötelezettséget, ezt Baden-Württenberg már teljesítette. Álláspontjuk alapján, mivel fogadóként Magyarországnak is szerepe van a történetben, a többiről nekünk kell gondoskodnunk. Ebbe nem nyugszunk bele, mert szerintünk csakis ők a felelősek: ennek a hulladéknak a behozatala engedélyköteles lett volna, de nem fordultak hozzánk kérelemmel. Pillanatnyilag nem tehetünk mást, mint várunk. Folyamatban van ugyanis a bajor visszaszállítás – napi kapcsolatban állunk velük –, miután ez megvalósul, lépünk, és visszük az ügyet európai uniós szintre, interpellációkkal, bizottsági meghallgatásokkal, diplomáciai kapcsolatok felvételével. Azt azért tudni kell, az Unió eddigi gyakorlata szerint a tagállamok ilyen esetben még nem perelték egymást.

A legrosszabb hírt a végére hagyta Péczka Barnabás: mivel a magyarországi fogadó felek ellen – épp azért, mert a szemét fogadása sem volt törvényes – büntetőeljárás folyik, a Kecskeméti Városi Bíróság bizonyítékként lefoglalta az importszemetet, köztük a mindszentit és a balástyait is. Vagyis jelenleg nem lehet elvinni, még hozzányúlni sem.

Balástyán is várnak

– Semmilyen hivatalos információt nem kaptunk az ügyről – mondta el érdeklődésünkre Ujvári László, Balástya polgármestere –, ráadásul a régi szeméttelepünket, amelyen a 20 tonna német hulladék található, már bezártuk. Remélem, nem ránk hárul az elszállítás költsége, mert erre a célra a településnek egy fillérje sincs.

Ezt írtuk a témáról

2006. december: „...most jön a hosszú hetekig, akár hónapokig eltartó vizsgálat. Amíg ezt nem zárják le, a 24 bála Mindszenten marad".

2007. október: „Mindszenten és Balástyán még ott van a német szemét. Folynak a tárgyalások a baden-württenbergi tartomány vezetőivel, s idővel Csongrád megyéből is elviszik a hulladékot – tudtuk meg Olt Boglárkától, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnökétől."

2007. november: „A mindszenti jegyzőtől, Hevesi Tamástól megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal még semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a német szemét ügyében."

2007. december: „A magyar törvény szerint a hulladék kezelésének, illetve a későbbiekben elszállításának költségeit a mindenkori tulajdonosnak, jelen esetünkben a németországi társaságoknak, magánszemélyeknek kell állniuk."

Olvasóink írták

 • 13. klj_54 2008. október 06. 20:48
  „Én egyet nem értek (többet:)
  Ausztria felől bejövet CMR-t (fuvarokmány) kérnek és tengelynyomást mérnek ma is!
  Hól a ló....ban voltak a fináncok amikor a szemét bejött? Ami nem mellesleg büdös.
  Nem-é kaptak a pénzből ők is?

  10. hozzászólás sevenof9 2008.09.26. 13:36
  Elég lenne a határukra vinni:)
  Nem mellesleg: 25 tonna lehet a mai kamionok terhelése. (Nyerges, modern felépítménnyel)

  6. hozzászólás olasz 2008.09.26. 10:01
  Jók az értesüléseid:)
  Miért pont fél milla?
  A fűtő barátod is részesül belőle?
  Mert én meg ezt hallottam a szomszédasszonyomtól, aki a patikus fiától hallotta, akinek az unoka öccse........”
 • 12. Lemba 2008. október 05. 18:16
  „A legkisebb ilyen szemetegeto uzemeltetesehez nagy mennyisegu, folyamatos es koncentralt szemet ellatasra volna szukseg. Ha jol tudom Paris lakossaga 10 mil. korul van. Ezen kivul a technologia sem olcso.
  Vajon hogyan kerult a tobb ezer ton. szemet Mindszentre es Balastyanra? Tobb szaz trucks load szemetrol van itt szo! Senki nem latta, hogy a truck-ok jonnek -mennek?
  Meg jo,hogy nem Chernobilbol hoztak a radioaktive szemetet Mindszentre.”
 • 11. a volt galiba 2008. szeptember 26. 19:17
  „Egyetértek veled sevenof9 !”
 • 10. sevenof9 2008. szeptember 26. 13:36
  „20 tonna az egy kamion. valaki pakolja fel suttyomban, aztan irany a baden-wurtenbergi tartomanyi parlament epulete. Szemet leborit elotte. Ok is csak felet hozhatjak vissza. Par ilyen akcio es nem marad semmi.”
 • 9. rongybaba 2008. szeptember 26. 13:08
  „Aki idehozatta, azzal kellene meget... visszavitetni.”
 • 8. Kisrezsi 2008. szeptember 26. 12:14
  „Itt miért nem lehet azt csinálni mint Párizsban ? Van a városban egy rendkívül fejlett szemétégető és az ott elégetett szemétből áramot és meleg vizet állítanak elő a városban élők számára ?
  Még csak kitalálni se kellene elég lenne leutánozni vagy már annyi eszük sincs a vezetőknek?
  Nem Robin Hood kell meg ilyen faszságok! Szinte mindenhol nyugat európában a szemétből hasznot húznak tessék lemásolni!”
 • 7. seleron 2008. szeptember 26. 10:56
  „Olyan fekete a gazdaság mint az égetőkből kijövő füst. Ez egy nyerő helyzet annak aki behozta mert a cége megszünz, a lóvét elrakta, igy már jogilag sem lehet utolérni

  Lassan már cégek fognak elkövetni emberöléseket. Tizenegynéhány éven belül ugyis ide jutunk.
  Egyébként környezetvédelemmel foglalkozom de ez nagyon durva. Ha szeelektív válogatott hulladékot hoztak volna azt lehetett volna hasznosítani de jogilag az is gáz lett volna. Háztartási hulladékot meg kezelje az aki termelte”
 • 6. olasz 2008. szeptember 26. 10:01
  „A Dunántúli szenes hőerőművekben jelenleg is illegális szemét égetés folyik.Kamion számra hozzák a nyugati szemetet és égetik.Egy kamion után fél milla a jutalék.Kérdés, kinek a zsebében landol a pénz?
  Miért nem lehet legálissá tenni ? Forrás: egy ott élő, fűtő barátom.
  " mai"véleménye,helyes és megoldást kereső, a döntéshozókra nem mindig ez a jellemző.”
 • 5. ZOLI51 2008. szeptember 26. 09:45
  „aki idehozatta az holvan.....nincs apeh,vám adatbázis........nincs interpol körözés........uraim már megint valakit bujtatnak,vagy hagyják elbujni,,,,,,,,,,MIKOR LESZ MÁR REND EBBEN AZ ORSZÁGBAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. rew 2008. szeptember 26. 09:34
  „Van mire büszkének lennünk.
  Bennünk van. Új-Magyarország.”
 • 3. kekecke 2008. szeptember 26. 08:33
  „úgyis Európa szemétlerakója vagyunk már !”
 • 2. Alf 2008. szeptember 26. 08:07
  „Nyakunkon marad....????!!!!
  Persze! Ez volt a cél!”
 • 1. mai 2008. szeptember 26. 07:44
  „Meglehet vihart kavarok, ám fel kell vetnem egy gondolatot egy energiatermelés célra is megfelelő regionális hulladékégető erőmű tanulmányterv (tanulmányterv!) létesítéséről. Nincsenek völgyeink, feltöltendő bányavágataink, a sándorfalvi regionális tároló tizenöt év alatt megtelik. Hogyan lesz tovább? A környezetvédők - gondolom - kapásból tiltakoznak az ötlet ellen, de kérdezem, nem nagyobb környezetszennyezés a rakáson rohadó szeméthegy? Technológiai megoldások vannak a kibocsájtott füstgázok szűrésére, lekötésére, mindez csak akarat, pénz és szakértelem kérdése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem felejtik Mórahalmon a májusban meggyilkolt postásnőt

Mórahalom - Áthelyezték a forgalmas Kissori út mellé azt a postaládát, amelynél májusban egy férfi… Tovább olvasom