Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Nyálmintát kérnek a gépjárművezetőktől

Szeged - Csongrád megyében a sofőröktől február közepe óta a hagyományos alkoholfogyasztás ellenőrzésén kívül nyálmintát is kérhetnek közúti ellenőrzéskor.
A mintaadás önkéntes, az orvostani intézet munkatársai az Európa Tanács céljait támogatva azt szeretnék felmérni, hogy a gépjárművezetők hány százaléka vezet gyógyszer vagy kábítószer hatása alatt.

– Nem igaz, hogy a nyálmintavétellel DNS-adatbázist hozunk létre, ami utána bűnügyi nyilvántartásba vagy különböző szervezetekhez kerül. Az önkéntesen, anonim módon levett nyálmintákat analizálva arra keresünk választ, hogy a gépjárművezetők kábítószer vagy gyógyszer hatása alatt vezetnek-e. Az alkoholos befolyásoltságot továbbra is a rendőrség vizsgálja – nyilatkozta lapunknak Varga Tibor egyetemi tanár.

A Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének professzora egyes sajtóinformációkra reagálva elmondta, hogy az általuk használt módszerrel nem is lehet DNS-hez jutni.

– A toxikológiai célú nyálminta-vételezés nem is alkalmas DNS-vizsgálatra, a mintavevő eszközt ugyanis rögtön a szájból történő kivétel után egy reagens oldatot tartalmazó kémcsőbe helyezik, amely a DNS-molekulákat roncsolja – tette hozzá Institóris László egyetemi adjunktus, a toxikológiai labor vezetője, aki be is mutatta, hogyan történik a mintavétel.

97 százalék ad

Eddig a gépjárművezetők 97 százaléka, több mint négyszáz sofőr adott nyálmintát. Ahhoz, hogy megfelelő következtetéseket lehessen levonni, még további 2000-2500 minta szükséges.

Az Európa Tanács célul tűzte ki a baleseti halálozás 50 százalékos csökkentését 2010-ig, a személyi sérüléssel járó balesetek 75 százalékos visszaszorítását 2025-ig. Ehhez viszont megbízható adatok szükségesek a gépjárművezetők alkohol-, gyógyszer- és kábítószer-fogyasztásáról, mivel csak ezek ismeretében lehet megtervezni a hatásos megelőző intézkedéseket. A vizsgálatban 14 ország 37 intézménye vesz részt, köztük az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézete.

Csongrád megyében idén február 15-én kezdődött meg a felmérés. Az intézet munkatársai és a rendőrök alkalmanként közösen ellenőrzik a gépjárművezetőket. A megyei főkapitányság egészségügyi és pszichológiai alosztályának vezetője, Molnár Attila őrnagy, rendőrorvos elmondta, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően a rendőrök ellenőrzik az esetleges alkoholos befolyásoltságot. Az intézet munkatársai az esetleges gyógyszer- és kábítószer-fogyasztás igazolására ugyanakkor nyálmintát vesznek a helyszínen. A minták toxikológiai analízisét az orvostani intézetben végzik el.

– A nyálmintavétel önkéntes alapon történik, a személyi adatokat nem rögzítjük, a vizsgálat eredményeit anonim módon kezeljük. A nyálmintából kapott adatokat csak tudományos célra használjuk, szabálysértési, büntetőeljárási következményei nem lehetnek – hangsúlyozta Varga Tibor professzor, aki azt is elmondta, hogy egy-egy közlekedési baleset résztvevőit is „tesztelik", őket a kórházakban keresik fel, és szintén önkéntes alapon kérnek tőlük mintát.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2008. november 22. 22:21
    „Én is adnák, csak ne szondázzanak :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul Baks központja

Szeged - A baksiak nagyon büszkék a focicsapatukra, mely az idén a megyei másodosztályba lépett… Tovább olvasom