Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nyár közepén nyílik a makettpark

Mórahalom - Július közepére tervezik a mórahalmi Mini Hungary park nyitását. A kéthektáros, Magyarország ötven műemlékét bemutató skanzen 650 millió forintos uniós forrásból készül el.
A történelmi Magyarország ötven műemlékét, köztük a Parlamentet, az alsóvárosi ferences templomot és a szegedi zsinagógát is bemutatja az a hazánkban egyedülálló skanzen, amely Mórahalom határában nyílik a nyáron. A 650 millió forintos uniós forrásból megvalósuló projekt kivitelezési munkálatai még 2012 végén kezdődtek.

Fotó: DM
Fotó: DM

Dlusztus Imre, az EU-s forrású pályázatban kedvezményezett Bornemzet Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, a Mini Hungary park megnyitásának pontos dátumát nem tudja megjelölni, de információnk szerint július 15-ére tervezik a nyitást.

Fotó: DM
Fotó: DM

A különleges gondosságot igénylő munkálatok a műemlékek helyszíni bejárásával, méretezésével kezdődtek. Az előkészítő szakaszt követően két műhelyben, Zalaegerszegen és Debrecenben építették a valósághű maketteket. – A kéthektáros Mini Hungary méreteiben és igényességében is felveszi a versenyt a híres brüsszeli és klagenfurti parkokkal – mondta Dlusztus.

Fotó: DM
Fotó: DM

Az ötven makett közül méreteiben kiemelkedik az Országház. Az 1:25 arányú kicsinyítéssel is impozáns méretű makett 10 méter hosszú és 6 méter széles, a kupolája 3,8 méter magas. – A különleges eljárással készülő építmények milliméter-pontossággal mutatják be a történelmi Magyarország műemlékeit – magyarázta az ügyvezető.

Az emlékpark központi épülete a 230 négyzetméteres Klebelsberg-iskola. A makettpark megálmodói ezzel tisztelegnek az egykori kultuszminiszter és a tanyai néptanítók emléke előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltérő igények: tíz kiló jég és talpmasszázs a fellépőknek

A szerdán kezdődő Déja Vu fesztivál fellépői között lyan sztár is akadt, aki szegedi városnézés mellé magyaros ételkóstolót kíván. Tovább olvasom