Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Nyaralóban élnek télen is

Szeged - Télen-nyáron a Tisza árterébe épített nyaralóikban élnek „Tápé végállomásán" a Tiszavirág üdülőtelep lakói. Szeretnék, ha útbaigazító táblák készülnének, hogy a mentősök idetaláljanak. Utcát neveznének el, itt lenne állandó lakcímük.
A felsővárosi Tápai utcába a szegediek többsége odatalálna. De tudnák-e, merre induljanak, ha a Tápéi utcában lenne dolguk? A műholdas helymeghatározó rendszer, a GPS sem igazít útba: nem ismer Tápéi utcát. Csak az talál oda, akinek nyaralója van, vagy ismerőse él a Sárga felett, a Tisza partján épült Tiszavirág üdülőtelepen, amelyet az itt élők Tápé végállomásának is neveznek.

Mintegy 15–16 család télen-nyáron ezekben a nyaralókban lakik – a festői szépségű Tisza-szakasz, a rendben tartott stégek panorámájával.
– Nyugodtabb, tisztább a levegő, mint bárhol máshol, nem mennék vissza a városba. Az üdülőszomszédokkal is összetartunk. Vigyázunk a másikéra. Ha idegent látok, vagy ugat a kutya, nem vagyok lusta lejönni, és szétnézni egy kicsit – meséli Lajkó Ferenc, aki 13 éve él itt.

– Nagyjából ennyiszer el is öntötte a nyaralót a Tisza, volt, hogy egy évben háromszor is – meséli nevetve. 2006-ban még a kb. 3 méter magasra cölöpölt házba is elért a folyó: 40 centi víz állt a nyaralóban. Egy év kellett, mire kiszáradt az épület. A kertben pihen egy csónak – előfordul, hogy közlekedési eszközzé válik, ha feljön a víz.

Lajkó Ferenc, lánya, Judit – és az ártéri életérzés. Valóban szép a környezet. Fotó: Karnok Csaba
Lajkó Ferenc, lánya, Judit – és az ártéri életérzés. Valóban szép a környezet.
Fotó: Karnok Csaba

Ott az utca elején a felirat: Tápéi utca. De csak az itt lakók hívják így, a GPS névtelen útként ismeri – a mentősök sem találják meg. Egyedül a szemétszállító teherautó jár le ide. Nincs egyetlen tábla sem a töltésen, ami jelezné, hol kell lekanyarodni az üdülőtelepre.

Pedig az 51 éves Lajkó Ferencnek idén kétszer is szüksége volt a mentősök segítségére: előbb a lábába vágott bele fűrésszel, majd agyvérzést kapott, és leesett a lépcsőn. Szeretné, ha tábla igazítaná útba a Tápé felől érkezőket, a nyaralók között futó 4 utat pedig utcává minősítenék. – Megkaptam a nyaralóra a használatbavételi engedélyt, de nem jelentkezhetek be erre az állandó lakcímre – panaszolja. Pedig ő télen-nyáron üdülne a Tisza partján.

Közterület kontra árterület

Ácsné Gunda Judittól, a szegedi polgármesteri hivatal általános igazgatási iroda vezetőjétől tudjuk: városrendezési szempontok figyelembevételével a főépítész dönti el, melyik közterületből lehet utca. Ez üdülőterületen „nem nagyon merülhet fel", mivel a nyaralók árterületre épültek. Az okmányiroda vezetője, Kaprinayné Rádi Gizella pedig úgy tájékoztatott: lakcímbejelentés csak ott lehetséges, ahol van elnevezett közterület (például utca, tér), és az ingatlanon található házszám. Utóbbit kiválthatja a helyrajzi szám, így történt anno Baktóban is, amíg nem voltak meg a házszámok.

Olvasóink írták

 • 3. gubanc 2009. szeptember 16. 21:58
  „Ha van már Kiskörössy és Öreg-körössy, akkor legyen utca, tér és közmű!”
 • 2. IVY 2009. szeptember 15. 08:59
  „Szép is az a környék, de inkább nyáron, amikor nincs méteres víz, ami a kéményig ér.
  Így van, lelketlen!”
 • 1. lelketlen 2009. szeptember 14. 16:02
  „már hasonló cikkek után ezerszer leírták a hozzászólók és a vízügyes szakemberek,hogy az a terület ami a töltések között van az HULLÁMTÉR,ÁRTÉREN szeged,ujszeged,tápé,algyő .............stb fekszik.no nem túl nagy gond,csak nem egészen mindegy,hogy a hullámteret vagy az árteret önti el három méter magas víz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobori búcsú – misével

Ópusztaszer - A nemzeti összetartozás és a megbocsátás „Szer üzenete", emelte ki beszédében az… Tovább olvasom