Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyárfából nő a nyírfaerdő a szegedi szabadtérin

Szeged - Nyárfából készült ezüstfehér nyírfaerdőt állítanak fel a szabadtéri színpadán a 80 millió forintos költségvetésű idei szuperprodukcióhoz, a fesztivált nyitó Cigányszerelemhez.
A Dóm téren tegnap kezdték felállítani a Szegedi Szabadtéri Játékok július 3-i nyitóprodukciója, a Cigányszerelem díszletét. A tápéi Scabello Daróczi Sándor tervei alapján gyártotta le a forgószínpadra koncentrálódó elemeket.

– Monokróm a színpadkép, a fekete-fehér szín dominál, így sokkal jobban élnek majd a színes jelmezek. Azt hiszem, a közönség különleges látványvilággal találkozhat majd – mondja Tóth Kázmér, a Scabello Bt. vezetője, miközben a munkálatokat irányítja. – Bár próbát még nem láttam, a díszlet alapján úgy érzem, ez a produkció jól beleillik a Csárdáskirálynővel indult és a Marica grófnővel folytatódott Dóm téri operettsorozatba. A tervező elképzelései szerint százhúsz fából egy egész nyírfaerdőt állítunk fel. A Dalerd Zrt. segítsége is kellett ehhez: a szokásos gyérítési munkák idején úgy döntötték ki a kivágásra ítélt nyárfákat, hogy azokat fel tudjuk használni. Ezekből a nyárfákból festéssel, kéreg hozzáadásával varázsoltunk ezüstösen csillogó nyírfákat.

Épül a különleges díszlet a Dóm téren. Fotók: Frank Yvette
Épül a különleges díszlet a Dóm téren.
Fotó: Frank Yvette

Több mint öt köbméternyi fenyőfát használtak fel a darabban szereplő ház megépítéséhez, öt tonna vasszerkezetet építettek be a bonyolult állványrendszerbe. Sok játéklehetőséget ad a színpadkép, amely a dómot sem takarja el, sőt bevonja a produkcióba. Két jellegzetes cigány lakókocsi is szerepel a cigánytábor-jelenetben, ezeket évtizedekkel ezelőtt vadromantikára áhítozó német turistáknak készítették, akik a Kecskemét környéki pusztákat járták velük. Olyan állapotban vannak már, hogy Kusturica filmjeinek világát idézik.

Tóth Kázmér szerint, bár ebben a díszletben most nincs olyan attrakció, mint a Marica grófnő óriáshegedűje vagy a Guinness-rekorder, hatalmas piros körömcipő, amit ma is nagy becsben tartanak a tápéi gyártóbázison, mégis nagy munka volt a bonyolult szerkezet szél- és esőbiztos előállítása.

Nyárfából készült ezüstfehér nyírfaerdőt állítanak fel a szabadtéri színpadán.
Nyárfából készült ezüstfehér nyírfaerdőt állítanak fel a szabadtéri színpadán. Fotó: Frank Yvette 

– Nagyon szeretem a színházi munkákat, mert nem egysíkúak, kifejezetten változatosak. Az Operaház fantomját is mi csináltuk a Madách Színháznak – emlékezetes feladat volt. A szabadtérire mindig nagy kihívás az időjárás viszontagságainak is ellenálló díszletet készíteni – árulja el „nyírfatelepítés" közben Csendes Zoltán asztalos, aki a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő színpadképén is dolgozott, majd nézőként is élvezte mindkettőt. – Ezt a munkát nem sokan csinálják ilyen színvonalon. Boldogság a csapatnak, ha egy-egy látványos díszletünk jól sikerül. Nálunk nemcsak az asztalosoknak, hanem a lakatosoknak, díszletfestőknek és -szobrászoknak is topon kell lenniük, a szakma minden csínját-bínját ismerniük kell.

Bécsbe is gyárt a Scabello

A Vígszínháznak is dolgoznak a tápéiak: a szegedi nézők is láthatták nemrégiben a Játék a kastélybant, ami tele volt míves bútoraikkal. A közös szegedi sikerek óta Alföldi Róbert budapesti produkcióiban is részt vesznek, most a Nemzeti Színházban. A Madách számára már készül a Gyalog galopp alapján írt musical, a Spamalot díszlete. A Szegedi Nemzeti Színházban is megtört a jég: Juronics Tamás két produkciójában is dolgoztak. A Csipkerózsikával Kentaur elnyerte a legjobb díszlettervezőnek járó Dömötör-díjat, a Faust elkárhozása forgó falszerkezetéről is sokan elismeréssel szóltak. – A válságot mi is érezzük, hiszen a színházak fizetőképessége romlott, és a díszlet költségvetésén próbálnak spórolni, mégsem panaszkodhatok, mert folyamatosan kapunk munkát. Most a Vámpírok bálja díszletelemeit gyártjuk Bécsbe, az Etablissement Ronacher számára. A manufaktúraszerű működés, ami a díszletgyártáshoz szükséges összes szakmát összefogja, előny a piacon – mondja Tóth Kázmér, aki hatvannégy embernek tud munkát adni a tápéi Scabello-üzemben. Senkit sem kellett elküldenie, a minőségi munkára van igény.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2009. június 24. 17:12
    „Jövőre a "Megy a gőzös" című szomorújátékhoz fából vaskarikát is fognak gyártani.Már terveztetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Pászti Ágnes, a Centrum Párt elnöke

Szeged - A Centrum Párt választmányi ülésén váratlanul lemondott elnöki posztjáról Pászti Ágnes. Tovább olvasom