Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyári Tárlat, utoljára a szegedi olasz intézetben

Szeged - A szegedi Olasz Kulturális Központban szombaton megnyílt 34. Nyári Tárlaton két hónapon át 137 kortárs művész 191 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.
Solymos László, Szeged alpolgármestere nyitotta meg szombaton a Dugonics téri Olasz Kulturális Központban a 34. Nyári Tárlatot. Az országos képzőművészeti biennáléra több mint ötszáz pályaművet küldtek be, ezek közül 137 művész 191 alkotását – 63 szobrot, kisplasztikát és érmet, 27 grafikát és 101 festményt – választott ki a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által felkért zsűri. A Nyári Tárlat a város legnagyobb múlttal rendelkező képzőművészeti rendezvénye, amit először 1961-ben, a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindítása után két évvel Alföldi Tárlatként rendeztek meg. Az országos seregszemlévé vált kiállítást az 1980-as évek eleje óta – a táblakép-festészeti biennáléval felváltva – kétévente rendezi meg az önkormányzat. A verniszázsra a kánikula ellenére is sokan kíváncsiak voltak.

Díjazott képzőművészek

A szakmai zsűri döntése alapján tíz díjat adtak át: Popovics Lőrinc Oltárkő című szobráért, Krajcsovics Éva Talált szék című festményéért, Nádas Alexandra Tájnapló úti-oltárral festményéért, Sejben Lajos A Tisza Csongrádnál 2006 című sorozatáért, Maracskó Gabriella a Műterem című grafikájáért, Kovács Réka Gyöngyvér Montázs grafikasorozatáért, Váli Dezső Műterem, hóesés című festményéért, Janzer Frigyes Móricz Zsigmond-portrészobráért, Kaubek Péter Portré című szobráért, valamint Halla Tibor Táj című festménysorozatáért kapott elismerést.

Az alpolgármester rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta: a beküldött pályaművek nagy száma jelzi a tárlat rangját. A megnyitón adták át a támogatók által felajánlott díjakat. A tavaly alapított, Vinkler Lászlóról elnevezett „Év képzőművésze" díjat – amit azok kaphatnak meg, akik Vinkler művészetének megismertetésében, az életművéhez hasonló szabadelvű, modern művek létrehozásában vagy a művészeti nevelőmunka terén kiemelkedő eredményt értek el – idén a festőművész egyik tanítványa, a tárlat rendezője, Tandi Lajos művészeti író vehette át. A közönségdíjat a biennále szeptember 21-i zárását követően a látogatók szavazatai alapján adják majd át.

Solymos László a megnyitót követő állófogadáson úgy fogalmazott: mérföldkő az idei tárlat, hiszen utoljára adott otthont a seregszemlének az olasz központ. Jövőre már a felújított Reök-palotában rendezik meg a táblakép-festészeti biennálét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom