Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Nyári vízállást hozott az enyhe tél a Tiszán

Szeged - Olyan alacsonyan áll a Tisza, mint nyáron, mert kevés volt a csapadék, és az enyhe tél miatt minimálisra apadt a hókészlet is a vízgyűjtő területen. Ha nem lesz nagyobb eső, a tavaszi áradás idén elmarad. Ez a katasztrófavédelemnek és a partfalépítőknek jó – a Tiszának nem annyira.
Hétfő reggel a Tisza Szegednél 97 centiméteren állt, vasárnaphoz képest 3 centimétert apadt. Ez nagyon alacsonynak számít, a korábbi évekhez képest is. 2010-ben ugyanezen a napon három méterrel magasabb, 408 centiméter volt a vízállás Szegednél, 2011-ben 213, 2012-ben 121, tavaly ilyenkor pedig 221 centimétert mértek. Az interneten elérhető vízállástáblázat szerint két szerényebb árhullám közeledik a Felső-Tisza felől, de ott egyik sem produkált 80 centiméternél magasabb vízszintemelkedést. Ha nem jönnek nagyobb esők, ez a helyzet nem is fog változni.

– A sokéves minimumnak felel meg az a hókészlet, amely mostanra, az átlagosnál jóval melegebb és az utóbbi évek legszárazabb tele után még megmaradt a Tisza vízgyűjtő területén – mondta Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója.

Mivel március első felében nem jeleztek előre jelentős mennyiségű csapadékot, és a hőmérséklet továbbra is fagypont felett várható, komolyabb havazásra már a hegyekben sem számítanak a vízügyesek. Az enyhe, változékony idő miatt a hókészlet további csökkenését várják, ami csak kisebb vízszintemelkedéseket okoz. Ezzel együtt is óvatosan fogalmaz az igazgató: – A jelenlegi helyzet alapján a tavaszi hónapokban jelentős tiszai árhullám kialakulásának az esélye az átlagosnál lényegesen kisebb.

Fotó:
Fotó: Schmidt Andrea

Ez az árvízvédelem szempontjából hasznos, a hullámtéren folyó építkezéseket sem kell félbeszakítani. A horgászok is kihasználták a jó időt, és fogtak is a hétvégén, még a viharos szél előtt is. Kora tavasszal a magasabb vízállás távol tartja a pecásokat a Tiszától. Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke azt mondta, ők azért bíznak abban, hogy lesz eső, mert ha nem önti el a Tisza a hullámtéren azokat a területeket, ahol ívni szoktak a halak, ez az év komoly veszteséget jelent a folyó élővilágának.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakkendő nélkül-sorozat és ásványkiállítás a Móra-múzeumban

Megnyílik Szabó Pál ásványkiállítása szerdán, március 20-án, csütörtökön pedig Ormos Pál biofizikus lesz az „Akadémikusok nyakkendő nélkül" című sorozat vendége. Tovább olvasom