Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Nyáron elköltözik a rektori hivatal

Szeged - Nyáron várhatóan elköltözik Szeged centrumából, a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épületéből a rektori és a többi hivatal.
Az omladozó vakolatú, helyenként életveszélyes, 136 éves épület felújítása nem halasztható. Az SZTE a jelképének is számító épület renoválásához 3 milliárd forint pályázati támogatásban reménykedik.

Nem várhat tovább a központi egyetemi épület felújítása, amiről 2006 óta szinte folyamatosan beszélnek. A korábbi beázások miatt sérültek a tartógerendák, ezért több mint tíz éve aládúcoltak számos irodát. Az elektromos rendszer annyira elavult, hogy a legutóbbi beázás miatt helyenként életveszélyes – tudtuk meg Rovó István főmérnöktől.

A 60-70 százalékban lakott épületben körülbelül 100 személy dolgozik, és 8 egyetemi szervezet működik.

Végre eltűnhetnek a fadúcok. Fotó: Segesvári Csaba
Végre eltűnhetnek a fadúcok. Fotó: Segesvári Csaba

– A Szeged centrumához tartozó, városi jelentőségű műemlék épület 2,5-3 milliárd forintba kerülő felújításához pályázati támogatásban reménykedik az SZTE – tudtuk meg Majó Zoltántól. Az egyetem fejlesztési igazgatója elmondta: az intézmény 2007 decemberében benyújtott, 7,5 milliárd forintos projektjének – a mérnöki kar új épületének fölhúzása és a tudássétány mellett – része a Dugonics téri épület renoválása.

A JATE-klub marad

– A Dugonics téri épület pincéjében már évekkel ezelőtt felújítottuk villanyvezeték-hálózatunkat. Tudomásom szerint pályázati pénzből az épület többi részét hozzák rendbe – mondta Csaba Levente. A JATE-klub vezetője hangsúlyozta: – Mi nem költözünk, az épület felújítása idején is megszokott helyünkön maradunk.

Ez a társadalmi, infrastrukturális operatív programhoz illeszkedő projekt a TIK utáni második legjelentősebb egyetemi beruházást eredményezhetné. A bírálóbizottság véleményéről május közepén kapnak információt, a végső szót – várhatóan június végén – a kormány mondja ki.
Költözni muszáj az omladozó vakolatú, elavult és helyenként életveszélyes egyetemi központi épületből, a pályázat sikere esetén pedig kötelező. Úgy tudjuk, az összes Dugonics téri hivatal nem férne el egyetlen új helyen.

Végső döntés még nincs, de szóba jött a korábban a várostól bérelt Honvéd téri épület, továbbá az Ady tér és az úgynevezett olajos irodaház is. Az átmeneti állapot ideális esetben idén júliustól 2010 nyaráig tartana. Addigra születhet újjá a Dugonics téri műemlék épület, ha nyer az egyetem pályázata.

A következő két év feladatai közé sorolja Szabó Gábor rektor az SZTE jelképének számító épület renoválását. Lapunknak adott interjúiban elmondta: a felújított épületbe – a rektori hivatalon kívül – technológiaszolgáltató központot rendeznének be.

Újjászületésre vár a jelképépület. Fotó: Segesvári Csaba
Újjászületésre vár a jelképépület - ráfér a felújítás a homlokzatra.
Fotó: Segesvári Csaba

136 éve szolgál

Reáltanodának épült 1872-ben, kora eklektikus stílusban, Szkalniczky Antal tervezte, Arleth Ferenc építtette. A Dugonics tér 13. számú iskolaépület a nagyárvíz idején kétezer menekültet védett meg, majd 1880-ban befogadta a Somogyi-könyvtárat is. Az épületbe 1894-ben a Szegedi Ítélőtábla, majd 1921-ben a Szegedi Tudományegyetem költözött. Itt tanult 1924–1925-ben József Attila is. Jelenleg egyebek mellett az SZTE rektori hivatalnak, a klinikai központnak és az agrártudományi centrumnak, az egyik tudásközpontnak, illetve a JATE-klubnak ad helyet az újjászületésre váró épület.

Olvasóink írták

 • 9. Polpotika 2008. április 23. 13:59
  „Felújítás után a zépületet át kő adni a zügyésségnek! Esetleg kínai ruhásbótos dinasztija is szóba gyühet. Még nem tuggyuk, majkiderül...”
 • 8. grr 2008. április 22. 13:11
  „Van egy csomó szegeden 8(s) működő cég, amelyik Budapestre van bejelentve. A szegedieken "kaszált" nyereség helyi adója már Budapesten jelenik meg. Erre hivatkozva ("Budapest fizeti az ország adójának harmadát") bármire bármennyi költségvetési pénzt kapnak, és Budapest szépül is rohamtempóban. Nem lenne faintos a vidéket úgy magára hagyni, hogy "élj meg a helyi adódból" (ami, mint láttuk, részben nem is itt jelenik meg).”
 • 7. grr 2008. április 22. 13:05
  „Én is várom, hogy felújítsák, még a végén a fejünkre dől. Meg a városnak is használ, ha szép lesz, és jönnek ide vendégek.

  Viszont, a félreértések elkerülése végett: máshol is óriási állami pénzek mennek az egyetemekhez, Amerikában is, Ausztráliában is: bruttóban pláne, de az egy főre jutó GDP arányában számolva is, több, mint nálunk. Még AMELLETT több, hogy náluk tandíj IS VAN, ezen felül.

  Na, kb. ezzel kellene versenyezni nekünk, mert a határok, ugye, átjárhatók.”
 • 6. cyt 2008. április 22. 12:42
  „"gave", ugye te is tudod, hogy Szegeden is - mint minden nagyvárosban - vannak városi önkormányzat által fenntartott utak és a közlekedési minisztérium által fenntartott utak. Nos mikor gondolta valaki is azt, hogy az utobbiakat - azért, mert a legtobbet a szegediek használják - a szegedi önkormányzatnak kellene fenntartania. Ez a helyzet az egyetemmel is. Ami állami feladat, az állami feladat. Mellébeszélés a többi. Illetve az emberek megsarcolása, becsapása, félrevezetése, stb. A jogokkal kötelességek is járnak. Ezt akarja elfelejteni és elfelejtetni a jelen szoclib vezetés az emberekkel. Hetente történik jogtipró esemény a kormány berkeiben, havonta vannak mulasztásos alkotmánysértéses dolgok, és a jogrendszerünk tehetetlen a jogtiprókkal szemben. MIÉRT????? MIÉRT VAN EZ IGY????? Miéert aszisztál ehhez a média hangosabb része?????”
 • 5. gave 2008. április 22. 12:12
  „Ki is tudná termelni,ha nem is az egész felújítás összegét,de egy kis részét valószínű.De nem akarja mert mivel az állam tartja fent így úgy működik mint egy feneketlen kút,ami mindent elnyel......De sajnos minden ilyen állami intézmény így működik.De a pályázati pénzeket valahogy valakinek vissza kell ám fizetni,mert azt sem adják ingyen,csak a pénzt más vonalakról fogják elvonni.”
 • 4. univszimfi 2008. április 22. 09:48
  „Vándormuzsikusok leszünk... :´(”
 • 3. aatw 2008. április 22. 09:47
  „"Jelenleg egyebek mellett az SZTE rektori hivatalnak, a klinikai központnak és az agrártudományi centrumnak, az egyik tudásközpontnak, illetve a JATE-klubnak ad helyet az újjászületésre váró épület." -

  Valamint nem utolsó sorban a teljes Szoftverfejlesztés Tanszéknek.”
 • 2. cyt 2008. április 22. 09:41
  „Örülök az épület felújitásának, ahogyan "Dezsőke" is. Ellenben azt nem értem, miért kellene egy oktatási intézménynek önmagának "kigazdálkodni" valamit, ha az oktatás állami feladat. Persze a mai "elpénzesitett" világban és a mostani szoclib vezetés alatt más szempont nem létezik, mint a profit és a pénz, tudomásul kellene már venni, hogy minden demokratikus országban vannak állami oktatási intézmények, és magánerőből LÉTREHOZOTT majd FENNTARTOTT és MŰKÖDTETETT oktatási intézmények. Kishazánkban azonban a szoclib szellem ugy gondolja, hogy előbb mindent el kell venni az államtól, kiosztani a haverok között, akik majd profit-orientáltan elkezdik megtanulni működtetni. No ez itt a nagy baj és a nagy tévedés. Ez igy ugyanis nem megy.Máshol sem igy kezdődött, csak erről mélyen hallgat a sajtó. Ahol sikerült elkerülni a szocializmus-kommunizmus zsákutcáját, ott folyamatosság látható a történelemben a demokrácia minden szintjén, igy az oktatásban és a kulturában is. Aki ezt nem tudja megérteni, felfogni, megtanulni és a mai időkre adaptálni, annak talán nem kellene egy egész országot tönkretenni azért, hogy a saját butaságait "megvillantathassa". Summa summarum, fel kell újitani az egyetem központi épületét, természetesen állami és pályázati pénzből, és nem fanyalogni azon, hogy miért nem "termeli ki" az egyetem ezt a pénzt önmaga. Azért nem tudja kitermelni, mert nem magánegyetemként indult, és most is állami feladatokat lát el. Hajrá magyar milliárdosok, intellektuális és tudományos nagytőkések, tesség alapitani egyetemet, és akkor ott minden mehet a felújitások területén is úgy, ahogyan Deysőke syeretné, hogy menjen. Talán ő egyenesen oda iratja be majd a gyermekét is ... vagy azt azért mégsem?”
 • 1. Dezsőke 2008. április 22. 08:05
  „De jó volna ha felújítanák! Igaz, az egyetem is kigazdálkodhatná a szükséges összeget, elvégre ők hasznosítják az épületet is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suhancok támadták meg – kórházban ápolják Szilágyi Árpádot

Szeged - Combnyaktörést szenvedett Szilágyi Árpád. A hetvenkét éves szegedi városvédő békésen sétált a Gogol utcában, amikor egy fiúbanda haladt el mellette. Tovább olvasom