Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nyáron felfordul a város

Szeged - Minden összecsúszik: az idei szabadtéri játékok nyitánya egybeesik a nagy szegedi villamosprojekt indításával, miközben körforgalmak épülnek, utakat aszfaltoznak, és a város több pontján közműveket cserélnek. Közlekedési káosz lesz.
Forró nyár és bedugult város vár a szegediekre, a szabadtéri vendégeire és a turistákra július elejétől – és ez nem csak jóslat.

A legnagyobb fennakadásokat az okozza majd, hogy három hét múlva megkezdődik az Anna-kúti csomópont felújítása a nagy szegedi villamosprojekt keretében, abból a 29 milliárd forintból, amelynek közel 90 százalékát uniós forrásból nyerte el a város. Az Anna-kúti csomópontra 700 millió forintot fordítanak: július első napjaiban már a közműveket cserélik, ekkor még átjárható lesz a kereszteződés, utána azonban se villamos, se busz, se autó nem hajthat majd át rajta. A tilalmat augusztus végén, az iskolakezdésre feloldják, még abban az esetben is, ha nem készülnek el a környezet csinosításával.

Nyári közlekedési káosz várható Szegeden
Nyári közlekedési káosz várható Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba


Dózsa Gábor, az SZKT ügyvezető igazgatója elmondta, a közbeszerzési tenderre öt ajánlat érkezett, jelenleg azt vizsgálják a Pólus Kht.-nál, hogy a beadott pályázatok hiánypótlásra szorulnak-e, majd rövid időn belül aláírják a nyertessel a szerződést.

Körforgalmak

A nyáron egyszerre három körforgalom is épül a megyeszékhelyen: a Thököly és a Szőregi út sarkán, a Móravárosi körúton az új bevásárlóközpont előtt, valamint a Szabadkai út és a Horgosi út kereszteződésében.

Nem árt, ha a közlekedési nehézségekre minden szegedi felkészül. A 3-as és a 4-es villamosok az egyik oldalon a fürdőig, a másikon a Mérey utcáig járnak: csak erre az időszakra a régi, kétirányú járműveket állítják be. Az utasok kénytelenek lesznek leszállni a tujáról, átsétálni a kereszteződésen, és a másik oldalon felszállni egy másik villamosra. Az 1-es a felújítás idején nem közlekedik, helyette villamospótló autóbuszok szállítják majd az utasokat.

A felújítás során kicserélik a villamosvágányokat, és korszerű, zajmentes pályarendszert építenek be a Bocskai utcától a Széchenyi térig, a fürdőtől a Mérey utcáig. Magasított peronokat alakítanak ki a leendő alacsonypadlós villamosokhoz.


A város is tervez útfelújításokat, jelenleg tart a közbeszerzési eljárás, ezért feltételezett bekerülési összegeket nem szívesen mondana Molnár László, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője. Több 100 millió forintról van szó, az összeget pályázatokon nyerték. Aszfaltozzák a Szentháromság, a Károlyi, a Bajza, a Tisza Lajos, a Daru, a Száva és az Érc utcát, megújul a Cserje sor, és földútból aszfaltcsíkká alakul át a Sziksós előtti domaszéki út.

Folytassa, Közút!

A Magyar Közút Kht. a nagykörút felújításával nem fejezte be a kezelésébe tartozó szegedi főutak aszfaltozását. A folytatásban szerepel a 43-as Szeged és a szőregi Hősök tere közötti szakasza. Aszfaltozzák majd az 55-ös Bajai utat is: Szegeden a Belvárosi temető sarkától az Útkaparó csárdáig.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. imike 2008. június 13. 11:21
  „mért nem csinálnak inkább valami okosságot a régi hídon meg az új hídon a dugók ellen? elég unalmas reggelente 20 perc alatt átaraszolni”
 • 62. CID 2008. június 12. 12:48
  „figyelö !

  Nézzd meg mind a kettőt :) 10-15 perc séta”
 • 61. uttoro 2008. június 07. 10:56
  „Nem működik a térkép linkje. Nem először. Grat.”
 • 60. lugas6 2008. június 07. 06:33
  „"Karcos2" természetesen LEGYEN KORSZERŰSÍTÉS ez nem kérdés!
  Üdvözlettel; lugas6”
 • 59. joy 2008. június 06. 23:05
  „http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/206/B2058748.jpg

  Hivatalosan a Glattfelder téri szökőkút szoboralakját nevezik kalapos hölgynek.”
 • 58. Karcos2 2008. június 06. 17:19
  „Köszi szoborkereső! Egy kicsit mellbe vágott "kalapos", az a baj, hogy sokan felületesen néznek és látnak értékeket a városban, aztán meg agresszíven védik a vélt igazukat, ahelyett, hogfy utána néznének, mint tetted te is. Köszi.”
 • 57. szoborkereső 2008. június 06. 16:45
  „A Kalapos hölgy:
  http://www.szoborlap.hu/szobrok/fotok/1438_(7307)_kalapos_holgy_2.jpg
  Helyesen: "a Glattfelder téren, a Novotel Szálló előtti szökőkút közepén látható!"”
 • 56. szoborkereső 2008. június 06. 16:41
  „http://www.szegedvaros.hu/images/rsgallery/display/DSCF4074.JPG.jpg
  Ez a szobor van a körintenzív mögött. Nem ez a "Kalapos hölgy".”
 • 55. kalapos 2008. június 06. 16:12
  „Karcos2

  az a szobor "Szeged muzsaja"!

  "Vega" nagyon jol mondta! a kalapos holgy a "korintenziv" mogott van a setanyon. (es Parizsban is egy masolta a Magyar Intezet elott)

  jaj, miert kell mindig ostoban okoskodni!”
 • 54. love 2008. június 06. 16:10
  „Szerencsére egy kicsit könnyebb lesz,mert az iskolásoknak vége az "évnek".
  És elég sokan szabadságon lesznek a nyáron.
  Reméljük, h nm lesz nagy dugó és könnyen át tudjuk vészelni ezt a helyzetet.
  De a város fejlődése az elsődleges cél és ha még szebb lesz a város, több lesz a turista és a vendéglátó helyek is könnyebben meg tudnak majd élni és több lesz a melóhely is!
  ez ellen tiltakoznak az emberek?!
  nem értem!
  a többi dolgot is meg kell nézni, nem csak azt, h mi lesz akkor, hanem azt is látni kellene, h mi lesz utána!
  nekem is kellemetlen lesz, mert kerülnöm kell reggelente és délután, de ha ennek ez az ára, akkor legyen!”
 • 53. Karcos2 2008. június 06. 16:06
  „figyelő! Vega nem jól mondta, Lapis András Kalapos hölgy című alkotása nem a klinikák mögött, hanem a Glattfelder téren, a Novotel Szálló előtti szökőkút közepén látható!”
 • 52. Porter! 2008. június 06. 15:57
  „Hajrá Seged! Fő a szervezés! Hátha így kevesebben fognak autóval útnak idulni, és hátha sikerül egy kicsit környezetet védeni! Hátha tisztább lesz egy kicsit a levegő! Szóltak előre, lehet előszedni a bringákat, és a kényelmesebb cipőket, amibe lehet sétálni, akár 10 méternél is többet.”
 • 51. figyelö 2008. június 06. 15:34
  „vega köszönöm, hogy megirtad, mostmár igy tudom. 2 hét mulva megyek szegedre megfogom nézni.szeged csodálatosan fejlödö nagy város , aki csak ott járt csak a dicséretet tudja mondani”
 • 50. Vega 2008. június 06. 15:24
  „figyelö: korányi fasoron a klinika kert mögött”
 • 49. figyelö 2008. június 06. 15:18
  „kérem irja meg nekem valaki, hogy a kalapos hölgy szobor a város melyik részén van, 16 éve nem szegeden lakom ,és nagyon szeretném tudni,köszönöm”
 • 48. Karcos2 2008. június 06. 15:15
  „Lugas6: szóval akkor legyen korszerűsítés vagy ne legyen? Mondd meg kérlek, mi a véleményed?”
 • 47. lugas6 2008. június 06. 15:11
  „Kedves "Karcos2" az újságírónak a feladata a közlés. Nem kell folyton folyvást a szájunkba rágni, hogy miről mit kell gondolnunk. Az életünkbe mi is beleszólhatunk, még ha a pálya szélén is állunk...
  A bírónak igen, annak állást kell foglalni, ha úgy adódik, még a focidrukkerekkel szemben is...”
 • 46. F. Károly 2008. június 06. 14:44
  „A 43-as főutat Szeged és Szőreg között minek kell felújitani? Nincs annak semmi baja. Csak azért, hogy legyen megint dugó. Inkább olyan utcákat kellene aszfaltozni, amelyekre tényleg ráfér a felújítás.”
 • 45. Karcos2 2008. június 06. 14:44
  „Na most akkor legyen korszerűsítés, vagy maradjon m inden a régiben? Már megint egy olyan cikk, amelynek a szerzője nem foglal állást, csak úgy közöl valamit, hogy ijesztgesse a város lakóit. Most, hogy a nagykörút felújítása megtörtént, már mindenki marhára elégedett, de az újság erről már nem beszél, bezzeg amikor elkezdődött a munka, mondta ám, hogy aj, haj, jaj, mi lesz velünk....”
 • 44. SP 2008. június 06. 14:11
  „Igazad van N.P.
  Kövessétek a merész ötleteket, ami előre visz. Több mint 20 éve egy távolabbi országban dolgoztam és ott igencsak körforgalmak voltak. Itt szenzáció, hogy végre feltalálták a körforgalmat. Vagy, mindenki hanyattvágta magát annak idején, hogy betört a technika városunkba: krozbár telefonközpont készül. Ezzel egyidőben bontották a megnem nevezett országban a krozbárt, mint elavult technika és üzembe helyezték az elektronikusat.
  Kell a merész ötlet pl: kistérségi űrközpont”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legerősebbek között voltak a legjobbak

Szeged - A fővárosi Művészetek Palotájában és annak parkolójában rendezték meg a legerősebb tűzoltók… Tovább olvasom