Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Nyáron figyelmetlenebbek a vadállatok - ön ne legyen!

Magyarország, Csongrád megye, Ásotthalom - Nyáron a legfigyelmetlenebbek a vadállatok Magyarországon: párzási időszak van, a szarvasbőgés ciklusa is ekkorra esik. Ilyenkor a legtöbb a vadbaleset is, ami komoly kárt okozhat a járművekben.
Nyaranta mindig sok vadbaleset történik az országban, aminek egyik oka, hogy ezek a hónapok az állatok legaktívabb párzási időszaka. Ekkora esik a szarvasbőgés ciklusa, amikor a vadak a szokásosnál is figyelmetlenebbek, nem törődnek a forgalommal, a zajjal, és cseppet sem észlelik a járműveket maguk körül.

A vadásztársaságok táblákkal, elkerítésekkel, előzetes figyelemfelhívó kampányokkal próbálják elejét venni a baleseteknek, de azt minden szakember elismeri, hogy az állatok váratlan felbukkanására az utak mentén nem lehet igazán felkészülni.

– A legfontosabb teendő a baleset után a rendőrség azonnali értesítése, és hogy ne mozdítsunk el semmit a helyszínen. A hatóság feladata, hogy értesítsék a bejelentés alapján az adott területen illetékes vadásztársaságot. Azzal nem árt tisztában lenni, hogy ha a vadásztársaság elhelyezte a vadveszélyre figyelmeztető táblákat, és minden lehetséges, a jogszabályokban lefektetett módon igyekezett megelőzni, hogy az állatok az útra tévedjenek, akkor a pórul járt autós legkevésbé sem reménykedhet abban, hogy a vadásztársaság kifizeti a kárát – figyelmeztet Vass Gábor, az egyik legnagyobb hazai biztosításközvetítő szakmai vezetője.

A casco biztosítás csak az autóban esett kárt téríti, a személyi sérülésekre és a vad értékének megtérítésére kiegészítő biztosításokat kell kötni néhány ezer forintért. – Amit károsultként még megtehetünk, hogy fotókat készítünk a baleset helyszínéről, annak környezetéről, az elütött állatról és a megsérült autóról. Ezek a képek a kárrendezésen kapnak jelentős szerepet – mondta a szakmai vezető.

Csongrád megyében Ásotthalom környékét leszámítva nincs nagyobb kiterjedésű összefüggő erdő, ahol biztonságban tudnának élni a nagyvadak. Ásotthalmon szép számmal előfordul vaddisznó, dámszarvas és gímszarvas is.

Pőcze Levente ásotthalmi erdész-vadász-polgárőr elmondta: a térségben főként nyulat és őzet ütnek el az autósok, de már vaddisznó is esett áldozatul, legutóbb tavasszal ütöttek el egy példányt. – A kisebb állatok elcsapását túlnyomórészt nem jelentik a sofőrök, a nagyvadakét igen, hiszen ott komolyabb kár keletkezik. A sima biztosítás azonban sem a kocsiban keletkezett kárt, sem a vadásztársaság kárát nem téríti meg. Az 55-ös úton sok tábla figyelmeztet a vadvonulásra, a mellékutak ebből a szempontból veszélyesebbek. Aki egyszer már ütött el nagyvadat, az óvatosabban vezet a környéken. Az elütött állat a területen vadászati jogot folytató tulajdona – magyarázta Pőcze Levente.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 panelház nem zárta le a 2009-es panelprogramot

Az elszámolás új határideje 2015. június 29. Addig kell a társasházaknak elkészülniük. Ez az intézkedés 7 társasházat érint. Tovább olvasom