Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Nyáron is jóllaknak a gyerekek

Csongrád megye - 40 megyei település 4624 gyermeke kap meleg ételt nyáron is a kormány támogatásával. Enélkül sok család asztalára alig kerülne kiadós ebéd.
Palócleves és grízes tészta került tegnap a dorozsmai Jerney János Általános Iskola menzáján a 6 éves ikerpár, Kovács Vivien és Kovács Levente tányérjába. – Pont ez az egyik kedvencük – tudatta édesanyjuk, Csányi Andrea. Naponta 90-en járnak ebédért a dorozsmai iskolába. A kormány idén több mint kétmilliárd forintot fordít a hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes nyári étkeztetésére.

– Nagy segítség, hiszen Vivien tartósan beteg. Az adag bőséges, még repetázni is szoktak – mesélte az édesanya. Lázár Zoltán, az intézmény igazgatója tájékoztatott: a teljes városrészt innen látják el. 11 óra és 13 óra között lehet jönni az ebédért – szinte mindenki ételhordóval jön, és hazaviszi a 2,5 deciliteres adagokat.

A programot Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mutatta be nemrégiben. A több mint kétmilliárdos keretösszegre a települési önkormányzatok három kategóriában – leghátrányosabb helyzetű, hátrányos helyzetű és átlagos helyzetű települések – pályázhattak, és kategóriájuknak megfelelően önerővel is hozzá kellett járulniuk a programhoz. Csongrád megye 40 településének 57 millió 465 ezer 810 forint támogatás jutott, ebből 4624 gyermek lakhat jól – egész nyáron.

A legtöbb gyermeket, 1250-et Hódmezővásárhely étkezteti, több mint 10 millió forintos támogatással. Ruzsán 172-nek, Ásotthalmon 130-nak jut ingyenes ebéd. – Sajnos sok családnál nincs otthon elég élelmiszer. Ha nincsenek ilyen programok, talán nem is kerülne rendszeresen meleg étel az asztalra – tájékoztat Nagy Attila Gyula, Üllés polgármestere. A település különösen nagy gondot fordít arra, hogy egy gyermek se éhezzen: 70-en a kormány támogatásával ebédelnek, másoknak egyéb – alapítványi, szeretetszolgálati, uniós – forrásokból jut segítség. A gyermekvédelmi szolgálat mellett jelzőrendszer is működik: figyeli a rászorulók helyzetét többek között a polgárőrség, a jegyző is.

Ebédosztás Székkutason. Fotó: Török Anita
Ebédosztás Székkutason.
Fotó: Török Anita

Tavaly teljes állami támogatással 1230 szegedi általános iskolás kapott ingyenebédet. Idén 580 rászoruló gyereket lát el az önkormányzat. Augusztus végéig 3 iskolában – a tarjáni Weöres Sándor iskolában, a belvárosi Zrínyiben és a dorozsmai Jerneyben – esznek kiadós egytálételt. Idén az állami támogatásra pályázni kellett, plafonja 5 millió forint volt. A város a legmagasabb, 50 százalékos támogatást kapta meg; a 4,8 milliós támogatással együtt a nyári étkeztetésre 9,6 millió forintot költenek.

A nyári szünetben is bejár az iskolába a székkutasi Réka – ebédelni. Általában 11 órakor indul, másfél-két kilométeres túra után ér be. Ingyen étkezik. Rékával együtt összesen 37 székkutasi diák kap ételt a nyári szünetben hétfőtől péntekig. Az önkormányzat idén 46, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermek étkeztetésére nyert 936 ezer forintot. A faluban összesen 155-en kapnak ilyen támogatást. Székkutason a diákok az iskola ebédlőjében fogyaszthatják el az ingyenebédet, nem vihetik haza ételhordóban. Az iskolában naponta váltják egymást a tanárok, akik délelőtt 11 órától délután 2-ig felügyelnek az ebédelőkre.

A faluban nem csak hétköznaponként ebédelhetnek ingyen rászorulók. A Raiffeisen Bank Mindenki Ebédel elnevezésű programjának köszönhetően májustól októberig a leginkább hátrányos helyzetűeknek, összesen 30 gyermeknek – 18 általános iskolásnak, 12 óvodásnak – biztosítanak szombatra és vasárnapra élelmiszercsomagot. A lefóliázott, előre elkészített ételeket pénteken szintén az iskolából viheti haza a család. Minderre 1,2 milliót forint támogatást kapott a falu. Nagy segítség az ingyenebéd. Szél István, a falu polgármestere azt mondja, itt is akadnak olyan családok, amelyek nem tudják megoldani, hogy naponta legalább egyszer főtt étel kerüljön az asztalra.

Olvasóink írták

 • 13. bánki 2011. július 04. 08:22
  „21. bánki 2011.07.04. 08:20

  Csak jeleztem, hogy a kaja a gyereknek és nem a ,,családnak" jár, ezért nem bőséges!

  Hét végén meg esetleg muter is összeüthet egy ebédet.”
 • 12. bánki 2011. július 03. 21:36
  „9. lipot 2011.07.03. 15:15

  A gyerek kapja tőlem adófizetőtől. Magyarul az én gyerekeimtől veszik el !

  <moderálva>”
 • 11. bánki 2011. július 03. 19:52
  „Nagyon jó megoldás !

  Talán ez az éthordós módszer már nem biztosítja, hogy a ,,cél személyek" kapják meg a támogatást.

  A suliba fogyasszák el a gyerekek a kaját!

  Ördög a részletekben van !”
 • 10. florian70 2011. július 03. 19:16
  „Az isten áldja meg ezt a kormányt! Ez majdem olyan/ ok mint Robin Hood ,csak azzal a különbséggel ,hogy ezzek a szegényektől is veszik el.”
 • 9. lipot 2011. július 03. 15:15
  „Kiadós ebédnek nem nevezném amit adnak!!A másik a leves volna a legfontosabb de az csak hetente kétszer van !!Más városba biztos forrásból tudom mindenkinek jár hétvégi hideg csomag amit pénteken kapnak meg!!Szerintem ők se kaptak több támogatást hogy ki tudják hozni ezt is ebből a pénzből!Na mindegy örüljünk hogy kaptunk!!”
 • 8. enisehezem 2011. július 03. 15:13
  „Nekem sincs munkám.
  Az újságban lefotózott gyerekek apja havi250-et keres.
  Tényleg annyira rászoruló?”
 • 7. falusi 2011. július 03. 13:34
  „Szurkoló- bánki
  Mivel Ti is baksiak vagytok, tudjátok hogy nem vagyunk egy hátrányos helyzetben lévő falu. Igaz sok gyerek éhezik, de azt csak az érzi akinek üres a gyomra. Biztosan nem volt idő pályázni rá, mert más dolguk volt,, most hallottam, hogy támogatják a sportot (igaz focira nincs pénz) de a horgászoknak bárka szállóra igen,, Majd ezután jön hogy pályázaton nyerték- mi meg beveszünk sok mindent hogy ingyen van-- de az őn rész????”
 • 6. igazságkereső 2011. július 03. 13:18
  „Csalódtam,mert hirtelen arra gondoltam, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János adtak egy nagyobb összeget a gyermekek nyári étkeztetésére! Úgy látszik e nemes tett még egyikőjük fejében sem fordult meg! De ne adjuk fel a reményt,hátha még megtérnek a támogatás nemes szokásához! Adja Isten, hogy úgy legyen!”
 • 5. Mike3 2011. július 03. 12:59
  „ööö kiadós? klassz, a legtöbb embernek sem kerül kiadós ebéd az asztalára. mégsem kapnak támogatást”
 • 4. bánki 2011. július 03. 12:43
  „2. Szúrkoló 2011.07.03. 08:37

  Mária telep ?

  Majd ha minden kertet művelnek a hátrányosak! Zsoltnak igaza van !

  A rántott csirke comb nem jön mellmagasságban.”
 • 3. Nórikám 2011. július 03. 11:50
  „Ez nagyon szép, de sokkal szebb lenne, ha szülőknek lenne munkája, tisztességes fizetéssel, hogy etetni tudja a gyerekeit.”
 • 2. Szúrkoló 2011. július 03. 08:37
  „Tisztelt baksi Polgármester Úr! A Délmagyart olvasva megdöbbenve tapasztaltam, hogy Önök nem pályáztak a hátrányos helyzetű nyári étkeztetésére( minden gyerek kapjon meleg ebédet). Ez annál is inkább furcsa,mikor az iskola igazgatója is nyilatkozta egy tv.műsorban, hogy éheznek a baksi gyerekek.( Álmodnak a rántott szeletről).Tisztelettel kérdezem, hogy Önöknél úgy a hivatalban,mint egyébként a faluba nincs gyermekvédelem,vagy családvédelem?
  Mert ez a tény arról tanúskodik, hogy ez a munka nem egy magas színvonalon van végezve a faluban.
  Igazol ebben a feltételezésemben az is, hogy az jutott tudomásomra, hogy az óvodába és az iskolában kétszáz körüli hátrányos helyzetű gyermek vesz igénybe ingyen étkezést, hogy akkor ez miért? Ezek a gyerekek közül senki sem szorul nyári étkeztetésre???? A fizetősök nincsenek huszan sem.! Ön szerint ez igazságos????? Szoros teendői mellett legyen szíves erre is odafigyelni!!!!!”
 • 1. hahaha62 2011. július 02. 20:25
  „és a kedves szűlők????megcsinálva és nem nevelve...ez igen...talán kevesebb ital-cigi és játékgép segítené a családi kosztpénzt is....szerintem !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna Kareninával tele van a padlás

A lexikonok eladhatatlanok, az értékálló szakkönyveket, a háború előtti ritkaságokat keresik a vevők az antikváriumokban. Tovább olvasom