Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Nyáron jobban hízik a Sándorfalvi úti szeméthegy

Szeged - A sirályoknak a Sándorfalvi úti hulladékdepó a Riviéra, ahová hetente 3300 köbméter szemetet szállítanak Szegedről és környékéről.
Heti 3300 köbméter szemetet szállítanak Szegedről és körzetéből a Sándorfalvi út melletti szemétdepóba. A 20 méternél is magasabb „szeméttestben" hozzávetőleg 2 millió 335 ezer köbméter vegyes háztartási hulladék található – 33 település 250 ezer lakójának hulladékát kezeli itt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

– Naponta átlagosan 475 laza köbméter szemetet hoznak járműveink a telepre, amiből a tömörítés után 200–250 köbméter marad. Nyáron egyértelműen több a szemét, mivel az emberek nem égetik el az éghető dolgokat, a meleg miatt megnő bizonyos termékek, például a PET-palackos üdítők fogyasztása, valamint több az építési hulladék is – közölte Lukács Attila környezetgazdálkodási divízióvezető.

A szeméthegy lassan, de biztosan növekszik, ám az idővel a lerakott hulladék is tömörödik. A szakemberek szerint még 40–60 évig hízhat a szegedi szeméthegy, utána új helyet kell keresni a naponta termelődő hulladéknak – a Sándorfalvi útin kívül rendszeresen használt szemétlerakója nincs több a városnak.

Napi 200 köbméterrel növekszik a hulladék mennyisége. Fotó: Karnok Csaba
A 20 méter magas szemétdombot csurgalékvíz övezi – mutatja Hornyák Károly.
Fotó: Karnok Csaba

A tegnapi szeles 25 fokban is szép sorjában hordták a város szemetét a hulladékszállító járművek. A környezetgazdálkodási kft. munkatársai két műszakban 12 tehergépkocsival dolgoznak, amelyek műszakonként két fordulót tesznek meg, és alkalmanként 5–6 tonna tömörített szemetet szállítanak a depóba. A szemétlerakóhoz nagyjából ezer sirály jár enni és napozni; a domb tetején olyan mereven süttették hasukat a kövér madarak, mintha kitömték volna őket. Egyesek szerint több itt a sirály, mint az Adrián, és a madarászok is szívesebben keresik fel a szemétlerakó környékét a Tiszánál.

Orrfacsaró bűzt a nyár ellenére meglepő módon nem tapasztaltunk, pedig a 20 méter magas dombot körülölelő 7 méter mély csurgalékvíz medre szinte színültig tele volt a szemétből kifolyó lével, amely az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt sok esővízzel keveredett. A domb alján a legkülönfélébb háztartási hulladék keveredett egymással: még egy elszáradt karácsonyi fenyőfát is felfedeztünk benne.

Olvasóink írták

 • 4. rika10 2010. július 29. 15:59
  „Az volt a napi kérdés, Ön szelektive gyűjti a szemet. Példa, de igaz. IGEN. Szelektíve gyűjtöttük, de megtelt a zsák vagy kettő, kivittük a DOROZSMAI hulladékudvarra és lám mi lett belőle vegyes hulladék. Már nem fér a műanyagba, hát minek gyüjtögettük eddig, kit érdekel, dobják csak a többi közé. Akkor van értelme összepréselni, kupak le, zsákozni. Na itt elvágták a kedvünket a szelektálástól. Történt június elején.”
 • 3. Nakivagyok 2010. július 29. 14:37
  „Kamu az egész. Megint egy nyálas cikk arról, hogy miért fog emelkedni majd a szemétdíj. A gyerek fején látszik, hogy valami nem stimmel...”
 • 2. gróf 2010. július 29. 13:30
  „Igazad van, de sokkal több ásványvíz és egyéb innivaló fogy amelynek csomagolása biztos növeli a szemét térfogatát, lehet, hogy a súlyát és "értékét" nem.”
 • 1. abrakapokusz 2010. július 29. 11:05
  „Én pedig úgy tudom, hogy a gazdasági válság a szemét mennyiségét is csökkentette, hiszen csökkent a
  vásárlóerő, ezáltal kevesebb konyhai hulladék és csomagolóanyag kerül a szeméttelepre.
  Azon sem csodálkozom, hogy ezt nem propagálja a KHT, hiszen ez nehezítené az esetleges
  áremelés érvénysítését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldet kapnak a kisposták

Lekerülhet a néhány éve feltett lakat a kispostákról – a kormány és a szolgáltató cég elképzelései szerint. Ismét működhet a hivatal ott, ahol ma mobil posta jár a faluban. Tovább olvasom