Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nyáron költözik új helyére a GTK

Júliusban új otthont kap, a Kálvária sugárút elején álló épületbe költözik a Szegedi Tudományegyetem „kamaszkorú", 1999-ben akkreditált Gazdaságtudományi Kara. Az egykori orvostudományi könyvtár Tisza Lajos körúti, felújított épületében lesz októbertől az általános orvostudományi kar dékánija és a Szent-Györgyi emlékszoba.
A Kálvária sugárúti épület homlokzatát már felújították. Fotó: Segesvári Csaba
Méltatlan körülmények között, bérelt épületben dolgozik a gazdaságtudományokat művelő oktatógárda és a kétezer fős diákság. Példának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gazdaságtudományi Karának (GTK) dékánja, Hetesi Erzsébet azt említi, hogy kevés a tanterem, a Honvéd téri épület két külön szárnyában, egymástól elszakítva dolgoznak az egy intézethez tartozók. De az oktatást és kutatást segítő háttérmunkához sem biztosítottak a feltételek. Ezért is jelentős a fiatal kar életében, hogy a Kálvária sugárúti, felújított épületbe költözhetnek. A 600 millió forint értékű beruházást az SZTE sikeres HEFOP-pályázatának, az egyetemi fejlesztési alapnak, továbbá a jogi kar segítségének, illetve a GTK-t támogató gazdasági szereplőknek, meg az oktatók áldozatvállalásának is köszöni a dékán.

– Meglepetést okozott a kivitelező Lépték Kft.: igényes, szép munkát végzett – osztja meg az épületbejáráson gyűjtött tapasztalatát Hetesi Erzsébet. – De a műemlékjelleget őrző, mégis újszerű terv, a szegedi Koczor György Ybl-díjas építész elképzelése is magával ragadó. Összességében a hallgatói lét minőségét és az oktatók hangulatát is jelentős mértékben javító tereket lakhatunk be júliustól, amikor beköltözünk.

Szent-Györgyi évforduló

Hetven éve nyerte el Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjat. Ezt a jubileumot az SZTE Általános Orvostudományi Kara azzal is emlékezetessé kívánja tenni, hogy a volt orvosegyetemi könyvtár felújított épületében alakítja ki, rendezi be a Szent-Györgyi emlékszobát. E csöpp múzeumon kívül az októberre belül is újjászülető Tisza Lajos körúti épület a medikusok fontos találkozóhelye lesz – tudtuk meg Lednitzky Andrástól, a kar dékáni hivatalának vezetőjétől. Az alagsorban hallgatói információs-internetes klubot alakítanak ki, a magasföldszint az orvosi rendelőké, ahol a foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltatás vehető igénybe. Az első emeleten kap helyet a kari tanácsterem, a dékáni és a hivatalvezetői szoba.

A műszaki átadás április végén esedékes – tudjuk meg Majó Zoltántól, az SZTE fejlesztési igazgatójától. A GTK-t szolgáló Kálvária sugárúti volt iskolaépület földszintjén, a diákokat fogadó térben többek között ügyfélszolgálat, kávézó kap helyet. Az első emelet a különböző tantermeké, multimédiás laboroké. A második és harmadik emeleten az oktatók szobáit alakították ki. A tetőtérben közösségi helyiségeket (például tárgyalót, kari tanácstermet) lakhatnak be. A 2150 négyzetméteres GTK-térből 590 négyzetméter új terület. Ez az olyan tervezői ötleteknek köszönhető, mint például a tetőtér beépítése vagy az úgynevezett Kábakő. Ez az épület belső udvara, amelyet egy négy lábon álló kockaként, s ezzel reprezentatív célokat is szolgáló térként kell elképzelni.

Az új GTK-palota mellett azonban a JATIK és a Fekete Sas utcai egyetemi épület tantermeit továbbra is használják a gazdaságtudományokkal a Tisza-parti egyetemen ismerkedő hallgatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól… Tovább olvasom