Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Nyártól nem védi a táppénz a beteget

Nyártól nem védi a táppénz a beteget

Csongrád megye - Nem lesz már kiskapu a kirúgás elől a táppénz: júliustól a keresőképtelenség ideje alatt is fel lehet mondani a munkavállalónak. A munka törvénykönyvének módosítása minden dolgozót hátrányosan érint.

Timár Kriszta - Délmagyarország napilap - 2012.04.18. 06:04
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Július elsejétől elvesztik munkaügyi védettségüket a keresőképtelen beteggé válók: az új munka törvénykönyve értelmében a saját, illetve a gyermekük betegsége miatt táppénzen lévőknek, illetve a közeli hozzátartozójukat ápoló, fizetés nélküli szabadságon lévőknek távollétük ideje alatt is fel lehet mondani. A gyermeküket ápolókat csak akkor illeti meg a védettség, ha erre az időszakra fizetés nélküli szabadságot kérnek.

Akik viszont nem a gyermeküket, hanem más közeli hozzátartozójukat ápolják, fizetés nélküli szabadság esetén sem élveznek majd védelmet. A jelenlegi szabályozás szerint még a táppénzen lévő dolgozók munkaviszonyát sem szüntetheti meg a munkáltató rendes felmondással.

– Rengeteg gond és visszaélés adódott a táppénz körül. Sokszor például, ha a munkavállaló megtudta, hogy el akarják bocsátani, kiíratta magát, így a táppénzes időszakkal nyert pár hónapot. Ez a lehetőség szűnt meg a módosítással – mondta Ember Alex ügyvéd, munkaügyi szakjogász. – Az új szabályozás szerint a táppénzes időszak alatt is közölhetik a felmondást a munkavállalóval, a felmondási idő azonban csak akkor kezdődik el, ha ismét munkába áll.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének előzetes, tájékoztató jellegű adatai szerint 2011-ben több mint 30 ezren voltak táppénzen. – Átlagosan 23,5 napot töltöttek az érintettek táppénzen, 510 esetben azonban ez az időszak meghaladta a fél évet – mondta el Hajnal Gabriella igazgató. Maximum egy évig jár ez az ellátás, de csak abban az esetben, ha a biztosított a keresőképtelensége bekövetkezését megelőzően rendelkezik ennyi folyamatos biztosítási idővel.

Ember Alex így fogalmazott: a szabályok a munkavállalók hátrányára változtak – ráadásul nem csak a táppénzesek esetében. Jelentős a szigorítás a humán reprodukciós eljárással összefüggő kezelés alatt állók esetében, őket a felmondási védelem csak az eljárás megkezdésétől számított hat hónapig illeti meg. Korábban nem volt meghatározva, hogy mettől meddig tekintik kezelés alatt állónak a munkavállalót, így akár évekig is védett lehetett.

– A lombikbébiprogram statisztikái szerint három kezelés után következik be a legtöbb terhesség. Mivel háromhavonta lehet ismételni, könnyen kiszámolható, hogy a féléves védettség kevés. Főleg, ha menet közben fény derül különböző problémákra is, amelyeket orvosolni kell – mondta el Krizsán Mária, a szegedi Kaáli Intézet nőgyógyásza. Hozzátette: annak, hogy a beültetés elsőre sikerüljön, 35 százalék az esélye. Ha azonban a munkavállaló feje felett lebeg az elbocsátás veszélye, és emiatt „sürgetné", hogy fél éven belül teherbe essen, a pszichés teher tovább rontja az esélyeket.

A lombikbébiprogramban egy kezelés kevesebb mint 18 napig tart, a résztvevők 3–8 alkalommal töltenek egy-két órát az intézetben. Ennyit kell a munkáltatónak „elnéznie". A nőgyógyász szerint a beavatkozás időszakában 2–3 hét tolerancia lenne szükséges, és a kezelés kezdetétől egy évig mindenképpen védettséget kellene élveznie minden érintettnek a munkahelyén. Az új törvény kitér a várandós nőkre is. Őket továbbra sem lehet elbocsátani – de csak akkor, ha az érintett a felmondás közlése előtt értesítette állapotáról a munkáltatót.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 44 hozzászólás
Moderálásra küldöm 44. lamuria 2012.04.19. 19:15

45 partizanok -- majd irok szepet is .. ha LESZ MIT . jelen pillanatban azon torekszem hogy eletbe tartjam anjam es ocsemet .. Javaslom neked utaz el valahova mert sukseged van - pihenesre -- koszonom a hozzaszolast -

Moderálásra küldöm 43. partizánok 2012.04.19. 17:37

40. lamuria 2012.04.19. 06:46

" belem akarsz kotni es provokalni "
Eszemben sincs.Attól drágább az időm, mint hogy rád pazaroljam.
Csak unom már, hogy mindenki lemondja ezt az országot és senki nem áll ki érte!

"nem vagyok magyar de sziven hordom magyarorszag sorsat"
Akkor miért nem írsz már valami szépet is erről az országról.
VAgy csak nekem került el a figyelmem?

Moderálásra küldöm 42. macs 2012.04.19. 11:56

36. vadfarkatlan,
tudod nekem se esett jól, amikor azt mondták, nem előnyös a miniszoknya, aztán négyszemközt a tükörrel igazat kellett adnom nekik, bármennyire is fájt. :-)

Moderálásra küldöm 41. istvang58 2012.04.19. 11:07

Ki is kell rugni a táppénzcsalókat, állrokkantakat, és az Őket táppénzre vevő orvosokat is.

Moderálásra küldöm 40. lamuria 2012.04.19. 06:46

39. partizanok -- belem akarsz kotni es provokalni - de ez nem fog menni .., nem vagyok magyar de sziven hordom magyarorszag sorsat . hogy miert legyen az az en dolgom .

Moderálásra küldöm 39. partizánok 2012.04.18. 23:44

35. polo 2012.04.18. 19:06
36. vadfarkatlan 2012.04.18. 20:09

Jó helyen kapisgáltok!

Moderálásra küldöm 38. partizánok 2012.04.18. 23:43

33. lamuria 2012.04.18. 18:39

" TE IS ENJI ORSZAGBA ELTEL MIND EN ??????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

nyertél.
Én tényleg nem éltem ennyi országban.
Gratulálok!

"PS. Nem a tapenzorl beszeltem elozoleg hanem a betegek jogairol ami teljesen mas es te meg a Mo fosztogatassal hagyal ma -- koszonom ."

Nagyon is összefügg. Ugyanis ha beteg vagy, jogod van táppénzre(pl. Mo-on) vagy nem(pl.UK-ban).
Milyen jogai vannak a betegeknek pl. Johanessburgban és Indonéziában?
Vagy milyen jogai vannak annak a kb. 4O millió embernek Amerikában, akinek nincs egészségbiztosítása?
Na , kíváncsian hallgatom.

Te állandóan becsmérled Mo-t és a magyar embereket?
Mégis milyen alapon? Egyéni személyes, sérelmek alapján ítélsz meg egy országot, népet?
Micsoda demokráciát képviselsz te?
Nem szoktam személyeskedni, de mégis felvetődik a kérdés:
Még az anyanyelved helyesírásával is gondban vagy, akkor mégis milyen erkölcsi alapon kritizálod és hasonlítgatod Mo-t állandóan a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 37. klj-54 2012.04.18. 20:28

@26. lamuria:
Köszönöm a válaszod!

Moderálásra küldöm 36. vadfarkatlan 2012.04.18. 20:09

27. Ebgondolat 2012.04.18. 16:32

Csupán annyi dolgotok lett volna, hogy aláírjátok az LMP népszavazási kezdeményezését többek közt a Munka Törvénykönyve ellen, majd elmentek szavazni!
Mivel a választópolgárok közül mindössze 160 ezren írták alá a kérdőívet, így teljesen nevetséges és hiteltelen a mostani nyafogás! Az a helyzet, hogy pontosan úgy bánnak veletek, ahogy megérdemlitek. Ha még azzal az alapvető jogotokkal is képtelenek voltatok élni, hogy befolyásoljátok az Új Munka Törvénykönyvet, akkor viseljétek annak összes negatív következményét is! Mert megérdemlitek...

Undorító, ahogyan külföldről ugatsz, Eb! Ez a lenéző, kioktató, mindentudó felvilágosultság egész egyszerűen gyomorforgató. Egyébként a kiskapuk bezárásával egyet értek. Aki megfelelően teljesít, azt úgysem küldik el.

Moderálásra küldöm 35. polo 2012.04.18. 19:06

27. Ebgondolat sajnos igazad van kis hazánkban pont ez a probléma mindent lesza... azután meg sajnáltatják magukat
a többség lenyeli a békát és egymást meggyőzik, hogy ez így van és ezen nem lehet változtatni szerintem az összefogás nem kerülne pénzbe és már nem itt tartanánk


44 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...