Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Nyártól nem védi a táppénz a beteget

Csongrád megye - Nem lesz már kiskapu a kirúgás elől a táppénz: júliustól a keresőképtelenség ideje alatt is fel lehet mondani a munkavállalónak. A munka törvénykönyvének módosítása minden dolgozót hátrányosan érint.
Július elsejétől elvesztik munkaügyi védettségüket a keresőképtelen beteggé válók: az új munka törvénykönyve értelmében a saját, illetve a gyermekük betegsége miatt táppénzen lévőknek, illetve a közeli hozzátartozójukat ápoló, fizetés nélküli szabadságon lévőknek távollétük ideje alatt is fel lehet mondani. A gyermeküket ápolókat csak akkor illeti meg a védettség, ha erre az időszakra fizetés nélküli szabadságot kérnek.

Akik viszont nem a gyermeküket, hanem más közeli hozzátartozójukat ápolják, fizetés nélküli szabadság esetén sem élveznek majd védelmet. A jelenlegi szabályozás szerint még a táppénzen lévő dolgozók munkaviszonyát sem szüntetheti meg a munkáltató rendes felmondással.

– Rengeteg gond és visszaélés adódott a táppénz körül. Sokszor például, ha a munkavállaló megtudta, hogy el akarják bocsátani, kiíratta magát, így a táppénzes időszakkal nyert pár hónapot. Ez a lehetőség szűnt meg a módosítással – mondta Ember Alex ügyvéd, munkaügyi szakjogász. – Az új szabályozás szerint a táppénzes időszak alatt is közölhetik a felmondást a munkavállalóval, a felmondási idő azonban csak akkor kezdődik el, ha ismét munkába áll.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének előzetes, tájékoztató jellegű adatai szerint 2011-ben több mint 30 ezren voltak táppénzen. – Átlagosan 23,5 napot töltöttek az érintettek táppénzen, 510 esetben azonban ez az időszak meghaladta a fél évet – mondta el Hajnal Gabriella igazgató. Maximum egy évig jár ez az ellátás, de csak abban az esetben, ha a biztosított a keresőképtelensége bekövetkezését megelőzően rendelkezik ennyi folyamatos biztosítási idővel.

Ember Alex így fogalmazott: a szabályok a munkavállalók hátrányára változtak – ráadásul nem csak a táppénzesek esetében. Jelentős a szigorítás a humán reprodukciós eljárással összefüggő kezelés alatt állók esetében, őket a felmondási védelem csak az eljárás megkezdésétől számított hat hónapig illeti meg. Korábban nem volt meghatározva, hogy mettől meddig tekintik kezelés alatt állónak a munkavállalót, így akár évekig is védett lehetett.

– A lombikbébiprogram statisztikái szerint három kezelés után következik be a legtöbb terhesség. Mivel háromhavonta lehet ismételni, könnyen kiszámolható, hogy a féléves védettség kevés. Főleg, ha menet közben fény derül különböző problémákra is, amelyeket orvosolni kell – mondta el Krizsán Mária, a szegedi Kaáli Intézet nőgyógyásza. Hozzátette: annak, hogy a beültetés elsőre sikerüljön, 35 százalék az esélye. Ha azonban a munkavállaló feje felett lebeg az elbocsátás veszélye, és emiatt „sürgetné", hogy fél éven belül teherbe essen, a pszichés teher tovább rontja az esélyeket.

A lombikbébiprogramban egy kezelés kevesebb mint 18 napig tart, a résztvevők 3–8 alkalommal töltenek egy-két órát az intézetben. Ennyit kell a munkáltatónak „elnéznie". A nőgyógyász szerint a beavatkozás időszakában 2–3 hét tolerancia lenne szükséges, és a kezelés kezdetétől egy évig mindenképpen védettséget kellene élveznie minden érintettnek a munkahelyén. Az új törvény kitér a várandós nőkre is. Őket továbbra sem lehet elbocsátani – de csak akkor, ha az érintett a felmondás közlése előtt értesítette állapotáról a munkáltatót.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. lamuria 2012. április 19. 19:15
  „45 partizanok -- majd irok szepet is .. ha LESZ MIT . jelen pillanatban azon torekszem hogy eletbe tartjam anjam es ocsemet .. Javaslom neked utaz el valahova mert sukseged van - pihenesre -- koszonom a hozzaszolast -”
 • 43. partizánok 2012. április 19. 17:37
  „40. lamuria 2012.04.19. 06:46

  " belem akarsz kotni es provokalni "
  Eszemben sincs.Attól drágább az időm, mint hogy rád pazaroljam.
  Csak unom már, hogy mindenki lemondja ezt az országot és senki nem áll ki érte!

  "nem vagyok magyar de sziven hordom magyarorszag sorsat"
  Akkor miért nem írsz már valami szépet is erről az országról.
  VAgy csak nekem került el a figyelmem?”
 • 42. macs 2012. április 19. 11:56
  „36. vadfarkatlan,
  tudod nekem se esett jól, amikor azt mondták, nem előnyös a miniszoknya, aztán négyszemközt a tükörrel igazat kellett adnom nekik, bármennyire is fájt. :-)”
 • 41. istvang58 2012. április 19. 11:07
  „Ki is kell rugni a táppénzcsalókat, állrokkantakat, és az Őket táppénzre vevő orvosokat is.”
 • 40. lamuria 2012. április 19. 06:46
  „39. partizanok -- belem akarsz kotni es provokalni - de ez nem fog menni .., nem vagyok magyar de sziven hordom magyarorszag sorsat . hogy miert legyen az az en dolgom .”
 • 39. partizánok 2012. április 18. 23:44
  „35. polo 2012.04.18. 19:06
  36. vadfarkatlan 2012.04.18. 20:09

  Jó helyen kapisgáltok!”
 • 38. partizánok 2012. április 18. 23:43
  „33. lamuria 2012.04.18. 18:39

  " TE IS ENJI ORSZAGBA ELTEL MIND EN ??????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  nyertél.
  Én tényleg nem éltem ennyi országban.
  Gratulálok!

  "PS. Nem a tapenzorl beszeltem elozoleg hanem a betegek jogairol ami teljesen mas es te meg a Mo fosztogatassal hagyal ma -- koszonom ."

  Nagyon is összefügg. Ugyanis ha beteg vagy, jogod van táppénzre(pl. Mo-on) vagy nem(pl.UK-ban).
  Milyen jogai vannak a betegeknek pl. Johanessburgban és Indonéziában?
  Vagy milyen jogai vannak annak a kb. 4O millió embernek Amerikában, akinek nincs egészségbiztosítása?
  Na , kíváncsian hallgatom.

  Te állandóan becsmérled Mo-t és a magyar embereket?
  Mégis milyen alapon? Egyéni személyes, sérelmek alapján ítélsz meg egy országot, népet?
  Micsoda demokráciát képviselsz te?
  Nem szoktam személyeskedni, de mégis felvetődik a kérdés:
  Még az anyanyelved helyesírásával is gondban vagy, akkor mégis milyen erkölcsi alapon kritizálod és hasonlítgatod Mo-t állandóan a "bezzeg nyugathoz"?
  Hol írja azt, hogy nekünk is úgy kell élni , mint a bezzeg nyugatnak?

  Hol?
  Miért kell nekünk folyamatosan hajbókolni?

  "hagyal ma -- koszonom "”
 • 37. klj-54 2012. április 18. 20:28
  „@26. lamuria:
  Köszönöm a válaszod!”
 • 36. vadfarkatlan 2012. április 18. 20:09
  „27. Ebgondolat 2012.04.18. 16:32

  Csupán annyi dolgotok lett volna, hogy aláírjátok az LMP népszavazási kezdeményezését többek közt a Munka Törvénykönyve ellen, majd elmentek szavazni!
  Mivel a választópolgárok közül mindössze 160 ezren írták alá a kérdőívet, így teljesen nevetséges és hiteltelen a mostani nyafogás! Az a helyzet, hogy pontosan úgy bánnak veletek, ahogy megérdemlitek. Ha még azzal az alapvető jogotokkal is képtelenek voltatok élni, hogy befolyásoljátok az Új Munka Törvénykönyvet, akkor viseljétek annak összes negatív következményét is! Mert megérdemlitek...

  Undorító, ahogyan külföldről ugatsz, Eb! Ez a lenéző, kioktató, mindentudó felvilágosultság egész egyszerűen gyomorforgató. Egyébként a kiskapuk bezárásával egyet értek. Aki megfelelően teljesít, azt úgysem küldik el.”
 • 35. polo 2012. április 18. 19:06
  „27. Ebgondolat sajnos igazad van kis hazánkban pont ez a probléma mindent lesza... azután meg sajnáltatják magukat
  a többség lenyeli a békát és egymást meggyőzik, hogy ez így van és ezen nem lehet változtatni szerintem az összefogás nem kerülne pénzbe és már nem itt tartanánk”
 • 34. tucat 2012. április 18. 18:45
  „Adok nektek táppénzcsalást, azt a ragyogóját!"
  - szólt a vadőr, csőre töltött, s lelőtte a gólyát.

  32. partizánok 2012.04.18. 18:15
  "Mo-t pedig 5OO éve kizsákmányolják, folyamatosan". Jó, lehetséges, bár szerintem ez sem ilyen egyszerű. De mostanában tényleg szívja a vérét e kis országot valamilyen titokzatos parazita. Elkapjuk valaha? Ha igen, és megszorongatjuk a torkát, nem kapunk levegőt... Ki érti ezt? :O :S ;) :D”
 • 33. lamuria 2012. április 18. 18:39
  „32. partizanok : horvathorszag, svajc, kina, usa, uk, australia .. usaba : texas, los angeles, missouri, new york, kansas, idaho., wyoming., california -. australiaba : melbourn es sydney . Ja es emlitsem meg south africat is es indoneziat ... TE IS ENJI ORSZAGBA ELTEL MIND EN ??????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  PS. Nem a tapenzorl beszeltem elozoleg hanem a betegek jogairol ami teljesen mas es te meg a Mo fosztogatassal hagyal ma -- koszonom .”
 • 32. partizánok 2012. április 18. 18:15
  „24. lamuria 2012.04.18. 14:54

  "19. partizanok --- nem Angliaba vagyok ...azon mar tul estem .. ...
  igy Shangaii-tol----Los Angelesig --uk---johanesbourg .ig ... Ez miert nem nincs Magyarba ?"

  Akkor miért írsz hülyeségeket?
  Angliában nem jár táppénz.
  max a cégek adnak 2 év után 2-3 hét táppénzt évente!!!!!!!!!

  Mo-on a munkábaállás után elmehetsz táppénzre.

  Egyébként is Mo-t összhasonlítani a "bezzeg nyugattal", nem kis tájékozatlanságra vall.
  Nem 1 kategória.
  Hogy miért?
  Már írtam.
  De neked 2 szóban elmondom.
  A nyugat évszázadok óta kizsigereli a gyarmatait. Ma is.Aki nem adja szép szóval, azt lebombázza.
  Mo-t pedig 5OO éve kizsákmányolják, folyamatosan.
  Gondolkodj ezen el ,mielőtt ilyen okosságokat írsz.

  "sokkal jobb helyen vagyok .. "

  Ennek szívből örülök.

  "de azert ne tamadjal engem mert TE NEM ELTEL ES NEM ELSZ KULFOLDON ."

  Ezt meg honnan veszed?
  Lehet , hogy több országban éltem mint te!
  De a (hamis)csillogás sosem vakított el!”
 • 31. szegénység 2012. április 18. 17:29
  „HIHETETLEN,HOGY EZ A KORMÁNY MENNYI SZEMÉTSÉGET MEGENGED MAGÁNAK ! ŐKET KELLENE KIRUGDOSNI ÉS NE KAPJANAK CSAK EGY HELYRŐL DE SOKAN MÉG EGY HELYRŐL SEM FIZETÉST ! MOCSKOS ÉS UNDORÍTÓ AMIT A MÉG MUNKÁBAN ROBOTOLÓ EMBEREKTŐL ELVÁRNAK. SOHA SEM LEHET TUDNI,HOGY MIKOR BETEGSZIK LE VALAKI ÖNHIBÁJÁN KÍVÜL. BETEGEN VAGY ESETLEG MÉG FÉLHOLTAN IS FOGLALKOZTATNAK A MUNKAADÓK????
  RITKA AL.AS DOLOG EZ .......AZ EMBEREK LENYÚLÁSA NAGYBAN FOLYIK ÉS MÉG,HOGY MERÉSZEL VALAKI MEGBETEGEDNI? FÉLELMETES,HOGY MI JÖN MÉG.? KÍVÁNOM AZ ILYEN DOLGOK KITALÁLÓJÁNAK,HOGY VONULJON DILIHÁZBA,MERT ELMENTEK OTTHONRÓL....”
 • 30. macs 2012. április 18. 16:52
  „27. Ebgondolat,
  tudod, sokan nem gondolják át a dolgokat, nem élnek a lehetőségekkel, pedig ezüst tálcán rakták eléjük. Innentől igazad van, késő bánat, ebgondolat. :-D”
 • 29. lamuria 2012. április 18. 16:50
  „27. huhh..... de jol megmontad”
 • 28. smalltown 2012. április 18. 16:50
  „27
  Sajnos igazad van.”
 • 27. Ebgondolat 2012. április 18. 16:32
  „Csupán annyi dolgotok lett volna, hogy aláírjátok az LMP népszavazási kezdeményezését többek közt a Munka Törvénykönyve ellen, majd elmentek szavazni!
  Mivel a választópolgárok közül mindössze 160 ezren írták alá a kérdőívet, így teljesen nevetséges és hiteltelen a mostani nyafogás! Az a helyzet, hogy pontosan úgy bánnak veletek, ahogy megérdemlitek. Ha még azzal az alapvető jogotokkal is képtelenek voltatok élni, hogy befolyásoljátok az Új Munka Törvénykönyvet, akkor viseljétek annak összes negatív következményét is! Mert megérdemlitek...”
 • 26. lamuria 2012. április 18. 16:27
  „25. klj-54 segitek az ocsemnek es anjukamnak -- enji”
 • 25. klj-54 2012. április 18. 16:04
  „@24. lamuria:
  De ugye itthon fizeted a közterheket?
  Van rá jogi lehetőség!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Holocaust emlékére - megnyílt B. Nagy Balázs fotográfus kiállítása

Az Egyetemi tavasz programsorozatában a TIK kiállítási terében megnyílt B. Nagy Balázs fotográfus kiállítása. Tovább olvasom