Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nyelvet tanítanak a külföldiek: német és olasz önkéntesek Szegeden

Szeged - Világot látni, tapasztalatot szerezni, nyelvet tanulni és segíteni másokon - minderre jók az önkéntes programok. Csongrád megyeiek eljutottak Karib-tengeri szigetre, Franciaországba és Törökországba, de hozzánk is jönnek külföldi önkéntesek.

Nem csupán az Európai Unió országaiba, a világ egzotikus tájaira is közvetítenek önkéneseket a kiküldő szervezetek.

Martinique, Kazanli, Adana

A Szegeden élő Laurinyecz Regina egy Karib-tengeri szigeten, a Franciaországhoz tartozó Martinique-on önkénteskedett 6 hónapig. – Angolt tanítottunk a helyieknek, és egy ökoturisztikai farmot mutattunk be a látogatóknak. A sziget közigazgatásilag európai uniós terület, ezért viszonylag könnyű volt eljutni oda – tette hozzá. Az önkéntességnek köszönhetően talált munkát, jelenleg fogadószervezeti koordinátorként dolgozik a Talentum Alapítványnál, amely tavaly óta fogad külföldi önkénteseket és küld magyarokat külföldre.

Egy éven át önkénteskedett egy Caen melletti francia faluban Gyovai Renáta Adrienn. Animátorként pedagógiai asszisztensi munkát végzett, társaival tanulást segítő foglalkozásokat szerveztek a kisiskolásoknak.

– Szerettem volna megtanulni franciául, ami sikerült – mesélte Renáta, aki szerint Magyarországon csak kevesen tudják, mire való az önkéntesség. – Több állásinterjú alkalmával is bebizonyosodott számomra, hogy a munkaadók egy része nincs tisztában az önkéntesség fogalmával, azt hiszik, egyenlő az ingyenmunkával. Az önkéntes projektek önállóságra nevelnek, erősítik a problémamegoldó képességet, és befogadóvá tesznek – tette hozzá.
 

 

Tájak, világok, emberek. Tradicionális táncot tanítanak a az önkéntesek török gyerekek. Fotó: DM
Tájak, világok, emberek. Tradicionális táncot tanítanak a török gyerekek. Fotó: DM


Két alkalommal járt önkéntesként Törökországban a hódmezővásárhelyi Lőrincz Gyöngy, aki előbb két hónapig frissen kikelt teknősöket mentett és szemetet szedett a kazanli tengerparton, majd közel két hétig Adanában egy élelmiszer-pazarlás elleni tréningen vett részt a Messzelátó Egyesület szervezésében.

– Sok embert ismerhettem meg, törökül is tanultunk. Román, bosnyák, spanyol és olasz társaim is voltak. Kirándulásokra is volt idő, kétszer is jártam Isztambulban – mondta.

Beatrice és Susan imádják Szegedet

A Talentum Alapítványnál jelenleg olasz és német önkéntesek szolgálnak, ők az Európai Önkéntes Szolgálat szervezésében jöttek Magyarországra. Az olaszországi Triesztből érkezett Beatrice Abbatétől megtudtuk: iskolákban és kollégiumokban népszerűsítik az önkéntességet Csongrád megyében és az ország több városában. Előadásokat tartanak, önéletrajzot és motivációs levelet segítenek írni az érdeklődőknek. Beatrice egyéves szegedi tartózkodása idejére könyvklubot szervezett, ahol a tagok angolul megbeszélik olvasmányélményeiket, így az érdeklődők gyakorolhatják a nyelvet.

– Mielőtt idejöttem, nem tudtam, hogy létezik Szeged. Tetszik a város, az épületek hasonlóak Trieszthez. Szeretem a folyó közelségét, mert víz mellett nőttem fel. Az egyetlen negatívumot abban látom, hogy ha csak tíz percig esik, a városban mindent elborít a víz – mondta lapunknak a fiatal lány.

 

Susan Bannuscher és Beatrice Abbate magát az önkéntességet is népszerűsíti Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Susan Bannuscher és Beatrice Abbate magát az önkéntességet is népszerűsíti Szegeden.
Fotó: Schmidt Andrea


A napsütést és a barátságos, vendégszerető embereket szereti legjobban Magyarországon Susan Bannuscher, aki magyar barátja révén többször járt hazánkban. Susan is egy évig népszerűsíti az önkéntességet, németet tanít, valamint Beatrice-vel blogot ír élményeiről.

– Szeged számomra tökéletes, nem túl nagy és nem is kicsi. Szeretem a város építészetét, a Tiszát és a színes programokat. Az Anna fürdő pedig olyan, amihez fogható nincs Németországban – tette hozzá.

További 10 külföldi önkéntes érkezik

Az önkéntes lehetőségeket az Erasmus+ program támogatja, amelyben az önkéntesség mellett ifjúsági cseréken, tréningeken is részt lehet venni – mondta Kósa Lászlóné Tóth Krisztina, a Talentum Alapítvány irodavezetője. Közölte: augusztusban tovább 10 önkéntes érkezik Törökországból, Grúziából, Macedóniából, Réunion szigetéről és az Egyesült Királyságból, ők a Szegedi Ifjúsági Napokon népszerűsítik a mobilitási lehetőségeket.

A Talentum jelenleg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkhoz közvetít önkénteseket, akik múzeumpedagógiai és kézműves-foglalkozásokat szerveznek és tartanak, valamint segítenek a hagyományőrző programok szervezésében. Emellett rendszeresen közvetítenek önkénteseket a Szegedi Ifjúsági Napokra és más városi rendezvényekre, de toboroztak már statisztákat a Szegedi Nemzeti Színház számára is.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó ságváris ballagás - galéria

Minden tarisznyán ott volt a Ságvári ad infinitum feliratú kitűző, de az igazgató néhány elejtett mondatát leszámítva nem esett szó az immár véglegesnek tűnő döntésről. Tovább olvasom