Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Nyelvtanulás? Yes!

Szeged - A többség az idegen nyelvek közül az angolt és a németet részesíti előnyben, ha például nyelvvizsgát szerezne. A szakember szerint ez érthető. Mindemellett egyre népszerűbb a spanyol, az olasz és a francia nyelv.
Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézete vezetőjének tapasztalatai megerősítik, valóban az angolt tanulják a legtöbben. – Az angol elsőbbsége abszolút a többi idegen nyelvvel szemben, de ez érthető, hiszen többek között a munkavállalásnál is ezt kérik leggyakrabban. A németet, a spanyolt és az olaszt kedvelik még igen sokan. A képzéseinkre jelentkezők számára általában 50–60 fős csoportokat indítunk az említett nyelvekből, de a franciát is sokan tanulják – mondta kérdésünkre Tasné dr. Szalacsek Margit.

Kreatív reklám

„A nyelvvizsga hiánya miatt minden harmadik végzős kapott csak diplomát idén a szegedi egyetem mérnöki karán" – olvasható a bölcsészkar faliújságján az egyik hirdetésre felragasztva lapunk Ezt írtuk rovatának korábbi anyaga. „Aki nem szeretne így járni, az máris tárcsázza ezt a telefonszámot olasz nyelvvizsga céljából" – áll a kreatív reklámban.

– Szintén nagy létszámmal iratkoznak be orosz tanfolyamainkra, de kis idő alatt elfogynak a hallgatók. Valószínűleg azért, mert idegenkednek a cirill betűktől – tette hozzá az intézetvezető, aki elárulta: mostanában olyan hatalmas számú jelentkezést fogadnak különböző nyelvóráikra, amilyenre eddig talán sohasem volt példa.

– Tapasztalatunk szerint a hallgatók többsége angolból vizsgázik. Érdekes trend, hogy viszonylag kevés a kezdő csoport, azaz angolból valószínűleg az általános és középiskolákban már megtörténik az alapozás. Második idegen nyelvként a német a domináns nálunk is, mind a nyelvtanulók, mind a vizsgázók számát tekintve. Tavaly a spanyol megelőzte a franciát népszerűségi listánkon. Számos külföldi hallgató tanult magyart mint idegen nyelvet, illetve az előző évekhez képest több hallgatónk – főleg orvosok, munkavállalási céllal – a svéd nyelvet választotta – tájékoztatott Haiderné Végh Zsuzsanna, az egyik legnagyobb szegedi nyelviskola ügyvezető igazgatója. Évente átlagosan 600 embert képeznek, ám náluk tavaly és idén érdeklődés hiányában nem indult olasz tanfolyam.

A szakemberek által ismertetett tendenciákat többnyire igazolják például a szegedi egyetem bölcsészettudományi karának hirdetőtáblái is, ahol egy gyors szemlét követően megállapítható: főleg angol, német, olasz és spanyol órákra lehet ott keresgélve jelentkezni.

Olvasóink írták

 • 3. zsóka 2011. szeptember 20. 13:13
  „Barátnőm nyelviskolában tanít, azt mondja, soha nem volt még olyan, hogy július elején betelt a létszám! Most van.
  Angolra, németre, franciára már a jövő évre is van előjegyzésük.
  A fiatalok készülnek elhagyni Magyarországot. Ez a nagy ronda igazság.”
 • 2. tol 2011. szeptember 19. 19:49
  „mindenkinek egy nyelve van, ám nem mindegy, hogyan tudja azt forgatni. Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. A magyart senki sem beszéli. Nekünk kell alkalmazkodni. Angol, német. Ez az alap! Hajrá magyarok!”
 • 1. eleonóra 2011. szeptember 19. 15:27
  „Igazán nemértem, hogy a magyar diplomát miért kötik nyelvvizsgához.Aki nyelvtanárnak vagy külföldre készül az úgyis nyelvvizsgázik.Vagy puszán önszorgalombból. Egyébként meg magyarországon 1 nyelvvel is boldogul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ússzák meg az adókerülők

Szeged - Év eleje óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai az illetékes… Tovább olvasom