Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nyeregbe pattanhattak a vendégek Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Az augusztus 20-i „nagyüzem" után – amikor mintegy tízezer vendéget fogadtak –, a hosszú hétvége hátralevő részén is sokan látogattak ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóinak kedvezett az időjárás a hosszú hétvégén – szombaton is verőfényes napsütésben járhatták körbe a területet. Akadt, aki esernyővel a vállán sétált a skanzenben, a kényelmesebbek pedig kiskocsit béreltek, s úgy kerülték körbe a területet. Egy férfi várandós feleségével „kergette" a racka juhokat. Mikor a közelükbe ért, gyorsan leugrott a kocsiról, a nyáj elé állt és bégetett.

Nehogy napszúrást kapjanak, a park előtt, az árnyékba csücsültek le a kézdivásárhelyi református templom kórusának tagjai, akik az ópusztaszeri kirándulást ajándékba kapták. Mezőtúron vendégeskedtek, egy napra ruccantak át Feszty-körkép-nézőbe.

Aki akarta, ki is próbálhatta a lovaglást a bemutató után az emlékparkban - KÉPGALÉRIA

– Bár már sokat hallottam róla, eddig el sem tudtam képzelni, milyen lehet – vallotta be Kótér Hajnalka. Mielőtt visszaindultak Mezőtúrra, a barátságos székelyföldiek bennünket is megkínáltak egy kis erdélyi szalonnával és paradicsommal.

Szobori búcsú

Idén sem marad el a szobori búcsú az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Szeptember 12-én 10 órakor szentmisével kezdődik a program. A nap díszvendége az Aranycsapat két tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő lesz. Az ünnephez kapcsolódva adják át a Szer Üzenete díjat is. A parkban fellelt íjas pecsétgyűrű másolatát többek között azoknak ajánlják, akik a magyarság egységén munkálkodnak.

A park egyik büféjénél egy fiatal nő kérlelte párját: – Én nem kapok semmit? – Miért, mit szeretnél? – kérdezte a férfi. – Mindegy mit, csak valamit – jött a válasz. Ezt az elvet vallották a kézműveseknél nézelődő gyerekek is. Apró, bőrszíjra fűzött csupor, fajáték lett a zsákmányuk, mellyel fejvesztve rohantak, hogy még lássák a lovas bemutatót.
A homokos pályán négy honfoglaláskori magyar ruhába öltözött lovast figyeltek az árnyékból az érdeklődők, akik között szép számmal akadtak külföldiek is. „Ha tetszett a bemutató, pattanjanak nyeregbe, és ragadjanak íjat" – szállt a férfihang az éterből. Néhányan ki is próbálták az íjászatot.

Míg lőttek, a Honfoglalás zenéje sercegett a hangszóróból. A nagyatádi Hajdu család nem vállalt a lovagláshoz hasonló veszélyes mutatványt. Virág lányuk ugyanis éppen augusztus 20-án esett le Szegeden egy játszótéri hintáról, és eltört a karja. A négytagú família így az ünnepet a traumatológián töltötte, ezért csak a hétvégén látogathattak el
Ópusztaszerre.

Olvasóink írták

 • 5. SSO 2009. augusztus 25. 10:56
  „Szerintem jó az egész Park. Inkább Ebbe kellene több pénzt fektetni, nem pedig holmi keleti történelemhamisítási lobbiba...amit egyébként senkit sem érdekel.”
 • 4. IVY 2009. augusztus 24. 16:05
  „Én pedig ezt az 5-6 fős, lovas haccaccárét már tavasszal láttam.
  Ezért nem fizetettem volna újra 3500 forintot.”
 • 3. cselac 2009. augusztus 24. 15:29
  „Próbáltam, aztán ős is próbálkozott, de csak nem jött össze...”
 • 2. IVY 2009. augusztus 24. 14:03
  „Nem szállt meg a nemzeti ihlet.....? :)”
 • 1. cselac 2009. augusztus 23. 22:13
  „Ópusztaszer 2009. augusztus 20=igénytelen kínaijátékos, hotdogos vidámpark...nem volt jó kint lenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltérképezték a Tisza forrásvidékét

Szeged, Kárpátalja - Szegedi geológus vezette expedíció emberfeletti teljesítménnyel írja át a térképeket. Tovább olvasom