Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Nyilatkozat a szlovák nyelvtörvény ellen

Szeged - Öt testvéregyház méltóságai és hívei, továbbá európai parlamenti képviselők, hazai politikusok is részt vettek a Pünkösdváró Európa címmel a szegedi dómban tegnap este rendezett Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón. Zárónyilatkozattal is tiltakoztak a holnap életbe lépő szlovákiai államnyelvtörvény ellen.
„A politikusok elválasztanak, a szentek összekötnek" – hangzott el a tegnapi Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón, amely szentmisével kezdődött, majd tanúságtételekkel folytatódott a szegedi dómban. A Pünkösdváró Európa című rendezvényen közel kétezren gyűltek össze, hogy így is fellépjenek a szlovákiai államnyelvtörvény holnapi bevezetése ellen, illetve kiálljanak a határon túlra szakadt magyar nemzeti közösségeink mellett.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a Pünkösdváró Európa rendezvény elnevezését mintegy magyarázva hangsúlyozta a pünkösd nagyszerűségét, amikor az egymástól különböző és bábeli nyelvzavarban élő csoportok számára, a Szentlélek segítségével, saját anyanyelvükön hangozhat az ige.

Tőkés László református püspök, a találkozó főszervezője kiemelte: „nem területet, hanem területért jogokat, emberi és kisebbségi jogokat követelnek a mai magyarok". Az Uniótól joggal várjuk, hogy elutasítsa az alapelveivel ellentétes szlovákiai államnyelvtörvényt.

A találkozón közel kétezren vettek részt a dómban. Fotó: Schmidt Andrea

Az ember legalapvetőbb joga, hogy anyanyelvét használhassa – mondta Bábel Balázs kalocsai érsek. Gáncs Péter evangélikus püspök, Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke is szólt az egybegyűltekhez. A találkozó zárónyilatkozata visszautasítja a szlovák nyelvtörvény durva jogszabályát, „amely súlyosan diszkrimináló rendelkezéseivel a felvidéki magyarság nemzeti identitását veszélyezteti".

Politikusok

A szegedi dóm padsoraiban láttuk tegnap – többek között – Surján László EP-képviselőt, Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét, Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét. A Fidesz több képviselőjét, így például Szájer Józsefet, Deutsch Tamást; de számos helyi politikust is. Schmitt Pál, az Európai Parlament néppárti alelnöke hangsúlyozta: „A nyelvet nem adjuk, ez az utolsó szalmaszál!" „Be fogjuk bizonytani, hogy a tizenötmillió magyar szereti nyelvét, és komolyan veszi." A szocialista Kozma József mint a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottsága alelnöke kiemelte: a politikus dolga, hogy rámutasson, ha a nemzeti identitását kereső Szlovákia nem az európai, hanem múltba néző nacionalista megoldást választja. Szerinte Európában akkor lesz fejlődés és békesség, ha a nemzeti kisebbségek is boldogulnak.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. CID 2009. szeptember 02. 12:55
  „38, 37 ne hálálkodjon 35-nek :)”
 • 38. rozator 2009. szeptember 01. 21:53
  „30 sling: Nem az 1%-ról van szó, hanem az éves állami támogatásról! A turulvedo meg azért van szabadon, mert a Lipótmezőt bezárták! Hálálkodjon a miniszternek!”
 • 37. turulvedo 2009. szeptember 01. 19:43
  „gyurcsány-bajnai kettöst nem is lehet komolyan venni”
 • 36. turulvedo 2009. szeptember 01. 19:42
  „az élet egy szinjáték-szinészekkel! te is játszol flexnake,csak nagyon alacsony szinvonalon!”
 • 35. miniszterelnok 2009. szeptember 01. 18:07
  „El CID-eeeeeeeeeeeeeeeeeem.:) a mindenségit:):)”
 • 34. zehn 2009. szeptember 01. 17:03
  „Az egyház kezdi túljátszani szerepét.Nem kellene.Az megint más kérdés,hogy a tesze-tosza magyar diplomácia bosszantóan tehetetlen.Igen,nagykövetet visszarendelni, szlovák árut bojkottálni,oda túristaként sem utazni.Az ajándékba kapott ország vezetőinek egyre arcátlanabb és pökhendibb nyilatkozatai azt mutatják,nem vesznek minket komolyan.”
 • 33. CID 2009. szeptember 01. 14:20
  „Pl: "2. Az egyházak hitéleti jellegű tevékenységét az állam a következő módokon támogatja:
  az állampolgárok rendelkezhetnek a személyi jövedelemadójuk (Szja) 1 %-áról az általuk megjelölt egyház javára. A befolyt összeget a központi költségvetés az összes befolyt Szja 0,9 %-áig egészíti ki a különböző egyházak javára rendelkezők számát figyelembe véve;
  az erre jogosult egyházak ingatlanjáradékot igényelhettek volt ingatlanaik egy része után hitéleti és közcélokra, amelyet évente folyamatosan, valorizálva kapnak a költségvetéstől;
  az állam anyagilag támogatja az egyházi hitoktatást a mindenkori átlagos pedagógus óradíj figyelembe vételével;
  költségvetési támogatást biztosít az egyházak nemzetközi tevékenységéhez is;
  közvetett támogatásnak minősíthető, hogy a törvényesen bejegyzett egyházak közcélú adomány utáni adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolást adhatnak az adományozónak, amelyet az adóhatóság köteles elfogadni;
  az egyházak teljes személyes illetékmentességben részesülnek;
  adómentes az egyház, ha az előző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után nem keletkezett a központi költségvetés felé bevételi kötelezettsége;
  az egyházi személyek törvény hatályánál fogva biztosítottnak minősülnek, utánuk az egyház a minimálbér után fizet járulékot;
  a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő lelkészek jövedelmét az állam az egyházakkal való megállapodás alapján kiegészíti;
  külön támogatja az állam a zsidó temetők fenntartását (ez gyakorlatilag a kistelepülési lelkészek jövedelempótló támogatását váltja ki a zsidó felekezet esetében)."”
 • 32. CID 2009. szeptember 01. 14:18
  „" az egyházakat ma is a hívek tartják el " <moderálva>. Szerintem”
 • 31. kispacni 2009. szeptember 01. 13:39
  „24.

  Pl. azért foglalkoztak az egyházak a nyelvtörvénnyel, mert az az idóta nyelvtörvény a szlovákiai magyar egyházak nyelvhasználatát is korlátozza.

  A pünkösdi példával meg (ahogy már Sling is irta) nagyon mellfogtál. Olvasd el az Apostolok cselekedetei 2: 1-12 részt és talán rájössz, hogy miért volt a rendezvény neve Pünkösdváró Európa. És ha hiszed ha sem az egyházakat ma is a hívek tartják el.”
 • 30. sling 2009. szeptember 01. 12:36
  „és még valami, mielőtt az 1%-al jönnél:
  az sem kötelező, mindenki saját maga dönti el, hogy akar e 1%-ot adni valamelyik egyháznak, vagy sem.
  Ha nem akar, akkor a bent maradó összeggel viszont az állam működését támogatja...”
 • 29. sling 2009. szeptember 01. 12:35
  „rozator!

  szegényes elmédet hogy felvilágosítsam, az egyházi adót nem az államnak fizetik/ fizetjük.
  Ez teljesen önkéntes alapon működik, ha akarod fizeted saját egyházközségedben, ha nem akarod, mert nem vagy hívő, akkor nem fizeted. Senki nem fogja behajtani senkitől sem akarata ellenére.
  Az egyházközséget többek között a hívek adakozásából tartják fenn, mely szintén önkéntes.”
 • 28. rozator 2009. szeptember 01. 12:17
  „ADÓT! Ha tudod mi az? Állami támogatást! A pártokat és az egyházat miért nem tartják el a tagok-hivők? Te is mehetnél a pap földjére kapálni!!”
 • 27. sling 2009. szeptember 01. 12:03
  „Egyébként kedves rozator, mi a búbánatot fizetsz te? ha csak nem fizetsz egyházi adót valamelyik egyházközségben?”
 • 26. rozator 2009. szeptember 01. 11:59
  „25!!!! Darvin forog a sirjában!A székely himnuszt szeretem, jó szám!”
 • 25. sling 2009. szeptember 01. 10:05
  „Ejj kedves harcsabajusz!

  Igazad van, ebben az évben már ünnepeltük a pünkösd napját.
  De ezek szerint te csak a naptárból ismered ezt a szót hogy pünkösd. Lila gőzöd sincs hogy mit is jelent. Csak nem értem hogy akkor miért is szólsz hozzá.
  Hogy mi köze az egyházaknak a politikához? Talán csak annyi, hogy az egyház is emberekből áll, akik ugyanolyan állampolgárok, és ha igazságtalanságot látnak, érzékelnek, akkor nekik is kötelességük szót emelni ellene.

  Kedves rozator!
  Nem csak politikusoknak hirdetik az igét. Vasárnap este nagyon sok nem politikus hívő, és nem hívő volt jelen a Dómban!

  És végül, de nem utolsó sorban, kedves turulvédő!

  Ezek szerint nem nagyon jársz a dómba, de valószínű misére sem:
  elég sok olyan ünnep van, amikor a mise végén felhangzik a nemzeti himnuszunk.
  És a Székely Himnusz helyett pedig elhangzott egy ősi himnuszunk, a Boldog asszony anyánk. Szerintem sokkal inkább idevaló volt, mint a Székely Himnusz. Mert ugyebár nem székely kérdésről volt csak szó.”
 • 24. harcsabajusz 2009. szeptember 01. 01:02
  „Hello!
  Nem teljesen értem, hogy az egyházaknak mi a köze a napi politikához. Én se értek egyet a hülye és eleve elavult nyelvtörvénnyel, de az egyházaknak a hivö emberek lelkével kellene inkább törödni, esetleg szociális munkát végezni, és nem aktuálpolitikai nyilatkozatokat tenni. Az egyházak törödjenek az élet vallásos szegmentjével és ne a politikával. Ha meg úgy érzik hogy nemzeti identitás kérdése a Jóisten hatásköre (is), akkor meg talán meg kéne próbálni a közvetítést mondjuk a szlovák testvér egyházakon keresztül, amikkel ök esetleg könnyebben szót tudnak érteni.
  Ja, és Pünkösd már rég elmúlt...”
 • 23. rozator 2009. augusztus 31. 21:34
  „A papok a politikusoknak hirdetik az igét, és mindezt mi fizetjük! turulvedo: ne oszd az észt,igy is kevés van és még szükséged lehet rá!”
 • 22. flexsnake 2009. augusztus 31. 20:39
  „Színjáték, színészekkel.”
 • 21. turulvedo 2009. augusztus 31. 18:33
  „Garbon,mit vársz egy göncz kingától ,aki külügyminiszterként se csinállt semmit! Most se csinál semmit az EP-ben,még mindig nem jutott el a fodrászhoz,pedig már tellne rá...Szégyen hogy egy göncz kinga milliomos lehet semmittevésért!Visszza kell hivni.”
 • 20. turulvedo 2009. augusztus 31. 18:29
  „magyar anna,egy német EP-képviselö ,stb...”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolók hiányában káosz várható holnap Szegeden

Hatalmas dugókra, torlódásokra lehet számítani a holnapi tanévkezdéskor a két egyetemi gyakorló általános iskola környékén. Tovább olvasom