Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nyílt nap a színházban egyetemistáknak

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház holnap nyílt napot tart az egyetemi polgároknak. A társulat művészei a műhelytitkokba is bepillantást engednek, az oktatók a rendezőkkel együtt ajánlják az évad bemutatóit. Este A kávéházat, utána a SZESZ előadását, a Kell egy csapatot játsszák.
A Szegedi Tudományegyetem szerdán 11 órától „beköltözik" a 125 éves Szegedi Nemzeti Színházba: a társulat fiatal színészei helyzetgyakorlatokra, drámajátékokra várják a hallgatókat, a Szegedi Kortárs Balett művészei táncórát, Papp Janó jelmeztervező bemutató előadást tart az előcsarnokban – a jelmezeket fel is lehet próbálni. 15 órától a nagyszínpadon egyetemi oktatók és a rendezők együtt ajánlják az évad bemutatóit.

– Shakespeare drámáját, A vihart választottam a kínálatból, mert a szerző egyik kevésbé ismert, ritkán játszott művéről van szó. A másik ok: a '80-as években a szegedi Egyetemi Színpadon mi is bemutattuk, és abban a produkcióban én játszottam a kor értelmiségi típusára fazonírozott, öltönyös nyakkendős, írógépes Calibant. Ezzel az átértelmezéssel első díjat nyertünk a színházi fesztiválon. A lelkiismeret és a bűn kérdését vizsgáló egyik írásomban példának is A vihart választottam – mondja Gyenge Zoltán egyetemi tanár, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének vezetője, aki szerint a III. Richárd és a Hamlet ugyan filozofikusabb dráma, de Shakespeare A viharral fejezte be pályafutását. Ahogyan Prospero eltöri pálcáját, úgy ő is letette a pennát. – Az esztétika szak vezetőjeként szinte hivatali kötelességem, hogy hallgatóimnak színházi előadásokat ajánljak. Színházelméletet és drámatörténetet is tanítok, sokszor közösen megyünk színházba. A teátrumnak sokkal jobban jelen kellene lennie az egyetemen, ezért a nyílt napot remek ötletnek tartom. Ha az oktatókat sikerül megnyerni a színház ügyének, akkor a mi ajánlásunkkal a hallgatók is hamarabb elmennek megnézni egy-egy jó produkciót.

A nyílt nap zárásaként szerdán 19 órától A kávéházat adják az Universitas-bérletben a nagyszínházban, utána 22.30-tól a Kell egy csapat című produkcióját játssza a Szegedi Egyetemi Színház – erre a belépés ingyenes. Bővebb információk: www.nemzetiszinhaz.szeged.hu.

Melkvi Bea beszédtechnika-órája

– Amikor tíz évvel ezelőtt Szegedre jártam, úgy tűnt, mintha akkoriban élőbb, szorosabb lett volna a kapcsolat a színház és az egyetem között, mint amikor két évvel ezelőtt ide szerződtem. Nagyon örülök, hogy most történik valami. Amikor felkértek, hogy tartsak beszédtechnika-órát a nyílt napon, azt gondoltam, nem sok érdeklődő lesz. Legnagyobb meglepetésemre Tajti Gabriella, az egyetem kulturális irodájának vezetője azzal hívott fel: akkora az érdeklődés, hogy három órát is kellene tartanom egymás után – meséli Melkvi Bea színművész (képünkön), a szegedi társulat tagja. – Nagyon sokat segített a pályámon a beszédtechnika, amit a színművészetin sajátítottam el. Minden színésznek fontos, hogy jól tudja alkalmazni, mert ha ezzel is küzdenie kell, akkor az elviszi az energiát mástól. Azt gondolom, az egyetemistákat most a műhelytitkok érdeklik. Manapság is elég sok bemelegítő és nyelvtörő gyakorlatot használok, bizonyos mértékig a beszéd is hasonlít a tánchoz: ugyanúgy be kell melegíteni hozzá az izmokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 125 éves szegedi teátrumot ünneplik

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színházban kedden 19 órakor kezdődik a teátrum átadásának 125 éves… Tovább olvasom