Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Nyiratkozások a kisszínházban: játék, komolyan

Szeged - Kéner Gabriella mond el egy emlékfolyamot a kisszínházban vasárnap: Bohumil Hrabal Sörgyári capricciója alapján írta és rendezte a Nyiratkozásokat Kaj Ádám.
– A cím egy kicsit félrevezető, a magyar fordító leleménye. Nagyon sokan megkérdezték, hogy mit változtattunk rajta. Inkább a film, mint a regény hangulatát adja vissza – mondta Kaj Ádám rendező a szegedi kisszínházban vasárnap 19 órakor látható, Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című regénye alapján színpadra írt darabról. A Nyiratkozások című előadásnak aktualitást ad, hogy a cseh író éppen 100 éve született.

– Az eredeti cseh cím (Postřiľiny) egy ősszláv szertartásra utal, amelynek során a serdülő fiúk hosszú haját levágták, és ezzel az anya felügyelete alól az apa felügyelete alá kerültek. Maga a regény is erről szól, Mariska, Hrabal édesanyjának felnőtté válásáról. Az ősszláv rítus mellett a cím utal még az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlására is. Tudjuk, hogy a csehek és a szlávok számára pozitív volt, szemben a mi esetünkkel – tette hozzá a rendező. Gyüdi Sándor direktor emlékeztette a sajtómunkásokat: a Szegedi Nemzeti Színház és az Sz-projekt közös előadása egy zalaegerszegi fesztiválra készült, és mivel ott nagy siker volt, úgy gondolták, a szegedi közönségnek is érdemes előadni. (Legközelebb október 19-én és 29-én tűzik újra műsorra.)

Jelenet az előadásból. Fotó: DM
Jelenet az előadásból. Fotó: DM

A főszereplő Kéner Gabriella, az általa előadott emlékfolyamot teljessé teszi árnykép formájában Báhner Péter és Hodu Péter. – A szöveg nagyszerű. Ha semmi nem történne az előadásban, csak az ember becsukná a szemét, és hallgatná a monológot, szerintem az is nagyon élvezetes lenne – vélekedett Kéner Gabriella színművész.

A Nyiratkozások létrejöttében részt vevő Gelencsér Milán szerint a darab „nyelve sodró líra, édes könnyedség, bohóckodás, játék; de mint minden játék, úgy ez is kellően komoly, és látszólagos naivsága mögött ott dereng valami szigorúság, a legváratlanabb hasonlatok halmozása mögött pedig valami állandóan szomorkás, érzékeny vizslatás".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diétás ebéd: csak orvosi rendelvényre

Sem az iskolák, sem az óvodák nincsenek felkészülve arra, ha valaki otthonról vinne főtt ételt. Tovább olvasom