Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Nyolc éve működik az álmok eurorégiója

Nyolc éve jött létre a DKMT, a magyar, román megyék és Vajdaság „eurorégióját" egyik tisztviselője szerint a nagypolitika jó kezdeményezésnek tartja, de aztán a döntő pillanatban mindig megfagy körülötte a levegő. Most sikerült elérni, hogy a magyar Nemzeti fejlesztési terv egyik fejezetébe bekerüljenek elképzeléseik.
A Központi Statisztikai Hivatal szegedi igazgatóságának tanácstermében a minap részletes előadás mutatta be a Duna–Körös–Maros–Tisza euroregionális együttműködést, amely a három dél-alföldi, négy romániai megye, valamint Vajdaság kezdeményezése nyomán működik 1997 novembere óta. A DKMT-nek van meghatározható területe, 71 ezer négyzetkilométer, ezen a vidéken öt és fél millió ember él.

A szervezetnek van irányító testülete, amelyet közgyűlésnek neveznek, s vannak terveik, amelyek utak, hidak építéséről, helyreállításáról, átkelőhelyek nyitásáról, a gazdasági kapcsolatok erősítéséről szólnak. A DKMT összehozta a három ország külügyminiszterét a hármas határon, pályázaton nyert pénzből Szegeden kiállítást rendezett a vidék agrártermelőinek, aztán a turizmusból élő vállalkozásoknak. Mégis, nyolc év után is megragadnak minden lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak.

Erről Marosvári Attila, a DKMT magyar nemzeti koordinátora azt mondja, az évek során gyakran tapasztalta – legutóbb egy budapesti konferencián –, hogy a nagypolitika dicséretesnek tartja a magyar, román önkormányzatok együttműködését, ezt az alulról építkező diplomáciát, de aztán, ha konkrét támogatásra lenne szükség, többnyire megfagyott a levegő körülöttük. S elképzeléseik államközi megállapodás nélkül nem valósulhatnak meg. A három külügyminiszter idei nyári találkozója óta valami változást tapasztaltak. Ennek jele volt az, hogy a magyar–román kormányülés előtt a külügyminisztérium Marosváritól kért tájékoztatást a határon átnyúló fejlesztési elképzelésekről. A kormányülésen azonban ezek már nem kerültek be a megállapodásba. Az viszont Marosvári szerint mindenképp fontos eredmény, hogy a Nemzeti fejlesztési terv készítői egy külön fejezetet szentelnek azoknak az elképzeléseknek, amelyek átnyúlnak a határon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János szerint a 22-es csapdájában vagyunk

Áder János szerint a 22-es csapdájába manőverezte az ország gazdaságát az MSZP–SZDSZ-kormány,… Tovább olvasom