Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyolc gyerekkel hatvan négyzetméteren Szőregen

Szeged-Szőreg - Nyolc gyereket nevel egymaga hatvan négyzetméteres házában a szőregi Mucsi Gabriella. A család a szűkös élettérben, komoly anyagi gondokkal küzdve is példás életet él: a fiatalok amellett, hogy mindenben segítik édesanyjukat, kiváló tanulók, ráadásul mindannyian tehetségesek valamiben.
Immár 23 éve, hogy gyerekzsivajtól hangos Mucsi Gabriella élete. Első gyermeke ekkor született, őt pedig másik hét követte. A legkisebb most 8 éves. Aki hozzájuk betér, azt nem mindennapi látvány fogadja. A kabátok kétajtónyi fogast foglalnak el, alattuk a cipők: egy félboltnyit kitesznek. Idáig az idilli nagycsaládos kép, ha azonban továbbsétálunk szőregi otthonukban, előbukkan a rideg valóság. Gabriella és nyolc gyermeke egy 60 négyzetméteres, kétszobás házban él – amelynek, nem túlzás: minden négyzetcentiméterét kihasználják.
A fiúk szobájában galéria, a lányokéban emeletes ágy gondoskodik arról, hogy éjszaka mindenkinek legyen hol aludnia. A könyvhalmok mindenhol a plafonig érnek, a tanulóasztalt és székeit pedig felváltva használják a gyerekek. Fürdőszobájukat a konyha sarkában felállított zuhanytálca jelenti, mellékhelyiségnek pedig már csak az udvaron maradt hely.

– Sok jó ember kis helyen is elfér – mosolyog optimistán az édesanya, de hamar előtör belőle a keserűség. Elmeséli: férje annak idején sok gyerekről álmodott. Megígérte: épít majd egy nagy házat szép családjának.Ű

– Én megszültem őket, a házból azonban soha nem lett semmi. Végül még egyedül is maradtam a gyerekekkel.

A mindennapi nehézségek ellenére a gyerekek kiválóan kialakították közös életüket, ahol nem probléma az sem, ha egyikük már aludna, a másik tanulna, a harmadik pedig tévézne. Annak ellenére, hogy szűkös életterük miatt folyamatos kompromisszum az életük, nagyon jó testvérek. Ráadásul mindannyian jeles tanulók.

Mucsi Gabriella büszke gyermekeire, akik mindenben támogatják édesanyjukat. Fotó: Karnok Csaba
Mucsi Gabriella büszke gyermekeire, akik mindenben támogatják édesanyjukat.
Fotó: Karnok Csaba

– A legnagyobb gyermekem, Iván Hollandiában dolgozik erdésztechnikusként, László fiam pedig Pécsett tanul építészmérnöknek – büszkélkedett már „kirepült" gyerekeivel az édesanya. – Ők Gáspárral együtt a sportokban jelesedtek. Mártonnak az angol az erőssége, Veronika pedig kiváló énekes. Marika társastáncol, Misi amellett, hogy kiváló focista, éppen most nyerte meg a Bolyai-matekverseny megyei döntőjét csapattársaival, Erzsike pedig néptáncol.

Gabriella mindennél büszkébb nyolc gyermekére, akik mindenben támogatják, segítik édesanyjukat. A fiúk fát vágnak, a lányok kertészkednek, főznek, takarítanak, mindemellett pedig az iskolában is kiválóan helytállnak.

– Olyan tehetségesek, és még most bontakoznának ki – futja el édesanyjuk szemét a könny. – Nagyon bánt, hogy nem tudok olyan életet biztosítani számukra, ahol kedvükre énekelhetnének vagy gyakorolhatnának akkor, amikor akarnak, és nem csak akkor, amikor másik nyolc embert nem zavarnak vele.

130 ezerből élnek

Gabriella számára a hatalmas család ellátása annyi teendőt jelent, hogy napi 4 óránál több munkát nem tud vállalni. Havonta így 30 ezer forintot visz haza. A 100 ezer forint családi pótlék jelenti ezen felül az egyetlen bevételt, illetve alkalmanként a gyermekvédelmi kedvezmény és az átmeneti segély. Könnyen kiszámolható, mire elég mindez kilenc ember számára, ahol egy vasárnapi ebéd receptje valahogy így kezdődne: végy másfél kiló húst. Így leggyakrabban inkább úgy kezdődik: végy a kertből zöldségeket. Azokat ugyanis igyekeznek megtermelni maguknak.

Olvasóink írták

 • 19. Moon 2010. november 11. 10:48
  „A nyolc gyerkőc vállalását jó magam sem tartom példának, sőt a mai gazdaságo helyzetben egyenesen vakrepülésnek tartom sőt szerintem felelőtlen is.”
 • 18. jozko 2010. november 10. 20:49
  „9 . dublini:

  Köszönöm.
  Úgy vélem, más hozzászólását mérlegelni, véleményezni nagyobb felelősség: tehát Nálad a pont!

  16. Moon:

  Úgy véáem, a "klasszikus" nagy családokban /paraszti és iparos, kézműves családok a 19. és 20. században/
  a csalág gazdasági egységét segítették és védték a nagyszámú gyerekkel!
  Nem kellett cselédet, inast fogadni, a nemzedékeknek és korosztályoknak megvolt a maga feladata.
  A vagyon nagyon nem aprózódhatott el, az elsőszülötteknek kemény előjogai voltak de a kisebbek- eszük és fizikai alkalmasságuk szerint- lehetőséget kaphattak a gyarapodásra vagy az iskolázásra!

  Most a nagy család funkciója számomra homályos.
  Azért nem tartom példaértékűnek!
  Nagyon nem szívesen melegednék bele a helyzet konkrét ismerete nélkül!
  Azt továbbra is fenntartom: az állam a közösség szolidaritásra, támogatásra elkülönített pénzeszközökkel azokat kellene támogassa, akik tehetségükkel, mértékletességükkel, emberségükkel rászolgáltak!
  Átcsportosítást képzelek el!
  Nem gyüjtést, közadakozást:
  Akkor az lenne a látszat, hogy a más kedve szerint vállalt nagy családot a közösség tartja el-és ez már igazságtalan lenne!”
 • 17. Moon 2010. november 10. 19:35
  „Én egy valamit nem értek akkor a kezdetek kezdetén felelősségteljes felnőtt emberek lévén miért van ma valakinek szüksége nyolc gyerekre annak ellenére, hogy anyagi helyzete ezt nem igazán teszi lehetővé. Miért kell a cikk végén az anyagiakra kitérni ha tudatalatt a "milyen jó a nagy család" elképzelést hivatott propagálni a cikk. Amnnyiben a nyolc gyereket vállaló szülők felelősségük teljes tudatában tervezték gyermekeik életpályáit akorr valószínűleg vállalták ennek anyagi vonzatát is.”
 • 16. Moon 2010. november 10. 19:35
  „Én egy valamit nem értek akkor a kezdetek kezdetén felelősségteljes felnőtt emberek lévén miért van ma valakinek szüksége nyolc gyerekre annak ellenére, hogy anyagi helyzete ezt nem igazán teszi lehetővé. Miért kell a cikk végén az anyagiakra kitérni ha tudatalatt a "milyen jó a nagy család" elképzelést hivatott propagálni a cikk. Amnnyiben a nyolc gyereket vállaló szülők felelősségük teljes tudatában tervezték gyermekeik életpályáit akorr valószínűleg vállalták ennek anyagi vonzatát is.”
 • 15. FeketeMamba 2010. november 10. 14:51
  „nem kell bevállalni annyit. most sajnáljam? az sem igaz, hogy max 4 órát tud dolgozni.”
 • 14. gróf 2010. november 10. 14:21
  „1. hozzászólás KolompárRómeó 2010.11.09. 18:19
  Romi! Szerinted mi a cikkben az az Ű betű?”
 • 13. IVY 2010. november 10. 13:31
  „A 2. gyerek megszülése után, én már követeltem volna azt a bizonyos családi házat!
  Miért kellett 7ig várni? Apuci pedig (gondolom) boldogan éli világát és egy kanyi gyerektartást sem fizet.....”
 • 12. gróf 2010. november 10. 12:21
  „11. hozzászólás dodó 2010.11.10. 11:58
  1 után 20% az apa jövedelméből
  2 után 40%
  3 vagy annál több után 50% a bíróság szerint.

  Ha közben az apa gyereket nevel az új kapcsolatában akkor asszem gyerekenként 10%-l csökken...
  De egyébként megegyezés kérdése!
  Ezért valami kamu 2000 ft-t szoktak lepapírozni gyerekeknként vagy semmit...mert akkor még vannak segélyekre, lakásfenntartási támogatásra, ingyen ebédre stb lehetőségek!

  Nem a cikkben szereplőkről beszélek!!!!!!!!! Ismerőseimről!”
 • 11. dodó 2010. november 10. 11:58
  „Nyolc gyerkőc után már valamennyi gyermektartás is jár az apá(k)tól. Vagy nem?”
 • 10. gróf 2010. november 10. 11:24
  „Ugyanennyien laktunk 13 négyzetméterrel kisebb lakásban az "átkosban" ...kiváló gyermekkorom volt ennek ellenére!
  Igaz most is csak akkor alszom jót ha a gyerekek nyüzsögnek a szobába!
  Nem kell itt mindenkinek 200 nm-s ház meg külön szoba...hajtás, aztán elmúlik az élet emlékek nélkül!”
 • 9. dublini 2010. november 10. 11:13
  „7. jozko 2010.11.10. 08:16
  Mi ugyan néha összekapunk itt, ám most bölcsen szóltál. :)”
 • 8. varadipal 2010. november 10. 09:02
  „Na azért ne feledjük, a ténsasszony is közreműködött a szegénység meg a nyolc gyerek előállításában.
  Jehova pénzt nem ad a gyerek mellé.Vikinek meg nincs(?!).”
 • 7. jozko 2010. november 10. 08:16
  „4. neggjo :

  Véleményem szerint ők nem egy példás, hanem nagyon nehéz sorsú, embert próbáló körülmények között is talpon maradt család!
  Abban viszont nagyon egyetértek többekkel, hogy az édesanya és gyermekei tényleg segítséget érdemelnek: ilyen helyre nem lenne pocsékolás a segítség!
  Nem segíly...
  Odafigyelhetnének azok, akiknek rendelkezési joga van a támogatások fölött!
  Persze az ilyen család méltósággal viseli a szegénységet, nem kunyerál, mint egyesek, akiknek nem ég le a pofájáról a bőr!

  Ideje lenne átcsoportosítani a lehetőségeket!
  Lehet, hogy a közszférában, az önkormányzatoknál mégsem végzi mindenki elég jól a munkáját?
  A tervezett létszámcsökkenés bér és költségmaradványát biztosan spórolásra szánják-de egy része talán átcsoportosítható lenne- okosabb, hasznosabb célokra!”
 • 6. maci52 2010. november 10. 05:58
  „Gratulálok nekik,szégyeljék magukat tolvaj korrupt milliárdokat ellopó politikusaink,választott képviselőink hogy az ilyenek mellett elmennek.”
 • 5. tol 2010. november 09. 22:20
  „micsoda derék asszony! Jó egészséget kívánok mindannyiójuknak!”
 • 4. neggjo 2010. november 09. 20:46
  „példás család lehet bután hangzik de megérdemelnének egy nagyobb házat és talán még valami becsületes otthonvégezhető munkát hogy többet legyen együtt a gyerekeivel”
 • 3. Liberation 2010. november 09. 19:23
  „Azt hiszem, a gyerekek már születésük pillanatában megtalálták helyüket, csodálatos édesanyával, irígylésre méltó családban élnek.”
 • 2. AN 2010. november 09. 18:38
  „Azt kívánom, hogy ezek a kedves, értelmes gyerekek találják meg az életben a helyüket és legyenek nagyon boldogok.
  Az Édesanyjuknak pedig kitartást és jó egészséget kívánok.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. november 09. 18:19
  „Ű”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krémfehér és ˝magyar feta˝

Kistelek - A gyár évek óta nyereséges, hitel nélkül is működőképes. Termékei 40 százalékát… Tovább olvasom