Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyolcadával kevesebb a magyar találmány

Magyarország, Szeged - Folyamatosan csökken a magyar szabadalmak száma: a szegedi székhelyű Solvo szerint néha jobb titokban tartani az új fejlesztéseket, míg a szintén szegedi sorompókutya kitalálói már 7 éve várnak szabadalmuk hazai értékesítésére.
Drasztikusan csökkent a magyar találmányok száma az utóbbi évtizedekben: már csak 63 új hazai találmány jut 1 millió magyarra – 30 éve ez az arány 500 körül mozgott. A Magyar Feltalálók Egyesületének adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 400 innováció jut 1 millió emberre. A hazai találmányok visszaesésének egyik oka, hogy a magyar feltalálók egy része külföldi tulajdonú vállalatnál dolgozik, ezért az új eredmények többségét először nem itthon, hanem az anyaországban védetik le.

Sorompót kapott a sorompókutya. Archív fotó: Miskolczi Róbert
Sorompót kapott a sorompókutya.
Archív fotó: Miskolczi Róbert

20–25 millióba kerül a levédetés

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is. – Évek óta megfigyelhető a csökkenés. Sok szabadalomról az anyavállalat más országban lévő székhelye miatt valóban nem derül ki, hogy az magyar találmány. Alaphangon 20–25 millió forintba kerül egy szabadalom jelentős földrajzi kiterjedésű levédetése. Csak Magyarországon felesleges ilyet megtenni, világszabadalom pedig nem létezik: az európai szabadalom kivételével általában országonként külön kell megszerezni ezt. Az említett összeg egy világcégnek nem összeg, viszont egy magyar vállalat kétszer is meggondolja a kifizetését. A szellemi tulajdonnal egyébként is gazdálkodni kell: csak az olyat érdemes levédetni, amelyről vélelmezhető, hogy a konkurencia hamar megfejti. Máskülönben a titokban tartás a leghatásosabb módszer – mondta a rektor. Az SZTE-n a szabadalmak száma meghaladja a 40-et.  

A statisztikák szerint a hazai szabadalmi bejelentéseknek 75 százaléka magánszemélytől érkezik. Igazi szegedi találmánynak indult a köztudatba csak sorompókutyaként bevonult szerkezet. Lényege: egy buszban vagy autóban elhelyezett vevőkészülék riasztó hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a vasutak és utak kereszteződésében a pirosan villogó lámpára, már százötven méterre az átjárótól – a fénysorompóra szerelt rádióhullámos adó tilos jelzésnél jeleket küld a jármű vevőjének, amivel elkerülhetők lennének a súlyos vonatbalesetek. A találmányt már 2005-ben bemutatták Szegeden, és a közlekedési tárca is elismerte a szerkezet szükségességét, de pénzt nem adott rá. Rácz Attila – a találmány egyik szülőatyja – 4 éve már úgy nyilatkozott lapunknak: az említett helyzet miatt kényszerűségből külföldön akarják értékesíteni találmányukat.

– Izrael megvette volna a találmányt azzal a kikötéssel, hogy itthon nem kerülhet forgalomba, hacsak nem fizet érte valaki busás összeget. Mivel ilyen feltétellel nem akartuk külföldre adni a találmányt, sorompóba került a sorompókutya. A magyar vasút folyamatosan a lét és nemlét között vergődik: nincs pénze az életmentő készülékre, pedig a vonatbalesetek azóta is szedik áldozataikat. Elég kitartónak hittem magam, de 7 év után kicsorbult a bicskám – mondta Rácz Attila. A „feltalálást" mégsem adták fel: 14 hónapja dossziéjukban van egy újabb, gépjárművek biztonságával kapcsolatos találmány, amely reményeik szerint sikeresebb pályát fut be a sorompókutyánál.

A szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. 2004-ben elnyerte az innovációs nagydíjat: több mint tíz saját szabadalom fűződik a nevükhöz. Hajdú Szabolcs pénzügyi igazgató elmondta: nekik is sokszor dilemmát okoz egy találmány vagy újfajta fejlesztés levédetése, hiszen néhány Európán kívüli államban mindezt semmibe veszik. – Jobban megéri titokban tartani, semmint végigcsinálni az egész levédetési procedúrát, amelynek költsége elérheti a 10 millió forintot.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2012. május 13. 14:39
    „"Jobban megéri titokban tartani" de milyen igaz!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokréta az Art Hotelen

Elkészült a Somogyi utcai épülő Art Hotel Szeged szerkezete, ezért megrendezték a hagyományos bokrétaünnepet. Tovább olvasom