Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Nyolcmillióra perli Simonné a Tescót

Szeged - Egy áruszállításra alkalmatlan targonca roncsolta szét három évvel ezelőtt a szegedi Simon Zoltánné bal lábát munkahelyén. A Tesco Áruház külső raktárában történt baleset óta a nőt leszázalékolták, kezelése több millió forintot emésztett fel.
– Elférsz?
– Igen!

Ezzel a rövid párbeszéddel kezdődött annak a szegedi nőnek a kálváriája, akinek lábát még 2004. július 17-én délelőtt egy targonca roncsolta szét munkahelyén, a Tesco Áruházban. Simon Zoltánnénak a bal lábát a külső raktárban egy raklaphoz szorította és felnyársalta a jármű villája.

Az ipari kamera felvétele egyértelmű.

– Akkora trauma ért, hogy hirtelen nem is éreztem fájdalmat. A targoncát vezető férfi leszállt a járműről, majd elszaladt. Nem bírta a vért. Röviddel később megjelent az akkori igazgató is, aki szintén csak a fejét fogta a történtek miatt – emlékezett vissza Zsuzsa, akit a mentők szállították kórházba a baleset helyszínéről. A Tescótól azóta hivatalosan senki nem érdeklődött hogyléte felől.

Elolvasták, nem válaszoltak

Próbáltuk tegnap telefonon elérni Hardy Mihályt és Bogár Évát is, de mind a Tesco szóvivője, mind kommunikációs osztályának munkatársa egész nap ki volt kapcsolva. Kérdéseinket írásban is eljuttattuk Hardyhoz. Többek között arra voltunk kíváncsiak: mi az oka a két dolgozó közötti megkülönböztetésnek, mi a véleményük a biztonsági kamerák által rögzítettekről, és miért csak a büntetőper után hajlandók egyezkedni. Kértük, még pénteken válaszoljanak nekünk. A levelezőrendszer visszaigazolása szerint kérdéseinket elolvasták, ám a válaszok lapzártánkig nem születtek meg.

– Tizenkét napig feküdtem a szegedi kórházban, utána három hónapig járókerettel, fél lábon bírtam csak vánszorogni – beszélt az asszony, akinek a sokktól idegei is felmondták a szolgálatot. – Soha nem szorultam pszichiátriai kezelésre, de ez után az eset után nem csak testileg törtem össze – mondta. Zsuzsát végül leszázalékolták: a mai napig kezelésekre jár, és depresszió gyötri. – Három éve dolgoztam a Tescóban főállásban, majd utána másodállásban egy kecskeméti cég bedolgozójaként, de szintén ebben az áruházban. A balesetkor utóbbi minőségben végeztem a munkámat – tudtuk meg Zsuzsától.

– Munkaügyi pert így nem indíthatunk az áruház ellen, de kártérítési pert mindenképpen. Ennek összege nyolcmillió forint – tájékoztatott Bihari Krisztina, az asszony ügyvédje. Szerinte nem kérdés: a történtekért felelősség terheli az áruházat. – Egy hónappal a történtek után peren kívül akartunk megegyezni. Egymillió forintot kértünk, de válaszra sem méltattak minket – mondta az ügyvéd. Zsuzsa ezt annyival egészítette ki: a kórházban a targoncát vezető domaszéki férfin kívül a szárazárurészleg igazgatója látogatta meg. Előbbi bocsánatot kért tőle, utóbbi bonbont vitt neki.

– Folyamatosan arról beszélt, hogy mi lett volna ha... Úgy éreztem, ki akarnak bújni a felelősség alól – mesélte Zsuzsa, majd megmutatta azt a jegyzőkönyvet, amelyben azok a felvételek láthatóak, amiket a baleset pillanatában rögzített az áruház biztonsági kamerája. A felvételeken jól látható: a raklapok a targonca útján vannak lerakva, messze attól a sárga csíktól, ami a biztonságos közlekedést garantálja. – Ráadásul nem is használhatták volna a járművet. A szakértői vizsgálat megállapította: nemcsak a gumi, a fék is rossz állapotban volt – mondta Bihari Krisztina. Az áruházat a műszaki felügyelőség azóta egymillió forintra büntette meg.
Simonné azt reméli, a bíróság megítéli neki a kért összeget. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Tesco akkori igazgatója és a targoncát vezető férfi pere két hét múlva kezdődik a Szegedi Városi Bíróságon. A kártérítési per időpontjáról még nem lehet pontosat tudni. – Még mindig hajlanánk a peren kívüli megegyezésre – magyarázta Zsuzsa. Meg azt is, hogy a Tesco válasza erre az volt: ha a büntetőper lezajlik, csak akkor kerülhet szóba az egyezkedés. A szerencsétlenül járt nő és családja azóta adósságokban úszik: a több millió forintra rúgó gyógykezeléshez az áruházlánc egy fillérrel sem járult hozzá. Zsuzsa azt is elmondta, idén nyáron egy budapesti Tescóban is történt hasonló eset, ahol egy diákmunkás lábát szelte fel egy targonca. A nő tudomása szerint a kezelési költséget itt magára vállalta az áruházlánc.

Olvasóink írták

 • 2. Fülöp K. Tibor 2008. június 24. 23:39
  „Ne Add Fel! Ilyen Baleset nagyon sok volt Tescok-ban és Fizetniük kellet! Volt Áruátvételi OV-ként sok informácioval segithetnék, pláné, hogy Én is áldozata voltam egy munkahelyi Balesetnek a Palota Tesco-ban Székesfehérváron, ahol a baleset időpontjában a raktárak Müszakilag Nem Rendelkeztek engedélyel. Muszály volt fizetniük! Tény , hogy utánna megprobáltak kicsinálni és föképp azért is mert tanuskodtam a TB meg a MVFF által inditott perben is ellenük. Az is tény, hogy ezek után sikerült eltávolitanuk a cégtöl jogtalan Munkaviszony megszüntetésével De ezért is megfizettek meg a baleseti károkért is 2008 Junius 17-én Hiszen a Székesfehérvárei MÜB Egyértelmü itéletett hozott ellenük!
  http://tescosperek.blog.hu/
  Van a Tesco-belső szabályzatában is több olyan paragrafus ami által telyes felelöségel tartozik a területén bekövetkezett balesetekért (NEM CSAK DOLGOZOI, HANEM VEVÖI is!)
  Máskülömben benne van az ISOO-s dokumentáciojukban is!
  Tehát ha segithetek bármiben, PRO BONO Teszem, szívesen teszem!
  P.S. Ja és még nem is emlitettem hogyan hamisitják a jegyzökönyveket meg vezetik fére a kivonuló mentöket , esetleg ügyeletes orvost, meg Hazugságok rengetegét zuditják a Vizsgáló hatoságokra!
  A félő esetleg az lehet ebben az ügyben , hogy a cégnek (a külsös) munkavégzési szerzödése volt-e a Tesco-val??? Ha igen Milyen Típusú?? Mert ha nem hát hossszabb és nehezebb a dolog ,de Meglesz!csak lehet 1 picit késöbb. DE BIZNI KELL!! MERT VAN MÉG MAGYAR IGAZSÁG!!”
 • 1. jikanv 2007. november 03. 09:03
  „Sajnos nem 8 milliora hanem 1 milliardra kellene beperelni oket. Tesconak 8 millio forint az meg egy szem por sincs. mikor szaz ezer milliard forint evi haszna van a cegnek. majdnem szo szerint annyi a haszna. Nem kell szegyenloskodni asszonyom. Cserelje ki az per osszeget 1 milliardra es akkor valaszolni fog a tesco is. 8 milliot a napi koltopenzbol kifizet a helyi bolt anelkul hogy a fonokseg tudna az esetrol. legalabb egy milliard asszonyom.

  Bennem bizhattok en Doktor vagyok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hómunkások helyett gépek dolgoznak majd Szegeden

Szeged - Szerződésben állnak a meteorológiai szolgálattal, így nem lepheti meg őket a havazás;… Tovább olvasom