Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Klebelsbergtelep

Szeged - Klebelsbergtelep 80. évfordulóján gyerekek köszöntötték a telep első óvodásait. Átadták a felújított, Rendező téri haranglábat. Az iskolában helytörténeti kiállítást nézhettek meg az érdeklődők.
– Nagyon büszke vagyok rá, hogy kezet foghattam Klebelsberggel. Nyolcvan évvel ezelőtt én adtam át neki a virágcsokrot a telep lakói nevében. A miniszter megígérte nekem, hogy lesz óvodánk. Egy év múlva már oda jártam – emlékezett vissza Kocsis Istvánné Wéber Margit a klebelsbergtelepi iskola és a telep 1928-ban rendezett avatóünnepségére. Margit néni a telep első tanító házaspárjának a lánya és az első óvodások egyike volt.

– Klebelsbergtelep 80 éves története az összefogás története – mondta Botka László polgármester a Rendező téren, ahol ünnepélyes keretek között adták át szombaton a felújított haranglábat. A polgármester bejelentette: érvényes pályázatot adott be a város, melyen ha pénzt nyernek, elkezdhetik a Holt-Tisza rehabilitációját.

Terjék Csabáné, Herczeg Áron, Nagy János és a harangláb. Fotó: Frank Yvette
Terjék Csabáné, Herczeg Áron, Nagy János
és a harangláb. Fotó: Frank Yvette

Majd következett a szalag átvágása. Ez a telep legidősebb lakójának, a 94 éves Csöpi bácsinak, azaz Nagy Jánosnak a feladata volt – egy kisiskolás kíséretében. Az ünneplők között több ismert arcot is felfedeztünk. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta: Klebelsbergtelep és Mórahalom története több ponton is összefonódik. Wéber József, a telep első tanítója Mórahalom környékén is dolgozott.

Édesanyját kísérte el az IKV Zrt. vezérigazgatója, Németh István. Kiderült: a telepen nőtt fel. Szívesen emlékezik vissza azokra az időkre, amikor még a Mokrini soron laktak. Mosolyogva mesélte, hogy akkoriban olyan hosszú ideig tartották lezárva a sorompót, hogy a taxik csak az átjáróig hozták el az utasokat. Így buli után sokszor kénytelen volt hazagyalogolni.

A telepieknek szerencséjük volt, hogy nem mosta el az ünnepséget az eső, hiszen mivel egyelőre nincs kultúrházuk, a programok az iskola udvarán folytatódtak: a mostani óvodások köszöntötték a nyolcvan évvel ezelőttieket, majd énekes-táncos műsorral örvendeztették meg az egybegyűlteket.

Olvasóink írták

  • 1. Csiga-biga 2008. szeptember 29. 10:45
    „Nem csak a harangot kellene ilyen nagy csintartradtával ünnepelni.Botka Úr ellátogathatott volna pár száz méterrel arrább a Cserebogár és a Katica utcába.Lassan egybefüggő tó lesz az utcákból,csak az aranyhalak hiányoznak belőle.Nem önszántukból laknak itt családok gyerekekkel,kicsikkel-nagyokkal.Mert nekik nem tellik 2o-3o millás házakra és valahol kénytelenek is lakni.Nem költözhetnek a hidalá,sem az Ujszegedi ligetbe.Az itt lakók szavazata is csak a választáskor fontos.Egy fénykép erejéig a Tisztelt Újságiró is ellátogathatna erre a tájra.A mentő is itt kétéltű jármüvé alakulva tudna bemenni,ha netán valaki rosszul lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forráskútiak nem esznek szőlőt, inkább megisszák később

Forráskút - Bordaltól és vidám ugratásoktól volt hangos a hétvégén a szőlőtőkék környéke… Tovább olvasom