Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nyomda: se pénz, se felszámolás

A Szegedi Kossuth Nyomda ügyvezető igazgatója egy hónappal ezelőtt lapunk hasábjain azt ígérte: amint megérkezik a telephely eladásából származó vételár, kifizetik a dolgozók elmaradt járandóságát. A nyomdászok azóta is futnak a pénzük után.
Megint ügyvédhez fordultak a bezárt Szegedi Kossuth Nyomda dolgozói, az ügyvezető igazgató ugyanis ígérete ellenére még mindig nem fizette ki az elmaradt munkabéreket, s a végkielégítés összegét.

A nyomda telephelyét szeptemberben adták el, az ingatlanért kapott vételár elméletileg fedezte volna mintegy 140 ember járandóságát, a fejenkénti 500 ezer és másfél millió forint közötti összegeket. Hári Ferencnek például 500 ezer forinttal tartozik a nyomda. Elmondta, információi szerint nemcsak a dolgozókat, hanem a volt beszállítókat is hitegeti a kft., tolja maga előtt az adósságokat, s aki felszámolási eljárást kezdeményez ellene, annak gyorsan megfizeti a tartozást. Ezért nem emelkedett még egyik felszámolási kérelem sem jogerőre. Azt is rebesgetik, hogy a pesti nyomdászok elmaradt bérét is a szegedi ingatlan eladásából fedezik.

Hári Ferenc elmondta, a dolgozók sorra elmennek a munkaügyi bíróságra, „leadják" követeléseiket, majd a testület felszólítja a nyomdát a tartozás rendezésére. Ha a cég elfogadja a megjelölt összeget, jogerős határozat születik annak végrehajtására, ha vitatja, akkor tárgyalást tűznek ki. Emellett ügyvéd segítségét kérték, mivel elhatározták: maguk is felszámolási eljárást kezdeményeznek volt munkáltatójukkal szemben.

Horváth Ferencnek bruttó 800 ezer forinttal tartozik a nyomda, ő még gondolkodik, mit lépjen. Deák Istvánné mintegy 500 ezer forintját követeli, ezért társaival együtt ő is ügyvédhez fordult.

A megbízott ügyvéd, Bóka Angéla elmondta, az a terv, hogy az eddig nála jelentkezett közel 30 volt dolgozó hamarosan együtt kezdeményez felszámolási eljárást immáron Budapesten, mivel a székhely szerinti bíróság az illetékes. Amennyiben a felszámolás jogerőre emelkedik, a dolgozók a bérgarancia-alapból hozzájuthatnak a pénzükhöz.


Az új tulajdonos

A szegedi nyomda épületét a J. V. H. 2000 Kft. vásárolta meg. Ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás kérdéseinkre válaszolva elmondta: a vételárat kifizette. Az ingatlanhasznosítással foglalkozó cég azt tervezi, hogy bérbe adja a kiürített, szebb napokat megélt és korszerűnek mondott épületeket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom