Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyomozás indult a szegedi sportingatlanügyben

Szeged - Szegedi ingatlanügyekkel kapcsolatos hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Információnk szerint az Együtt a szegedi labdarúgásért civilszervezet „bejelentése" alapján nyomoznak.
Sajtótájékoztatón jelentette be az idén áprilisban Nógrádi Tibor, az Együtt a szegedi labdarúgásért civilszervezet képviselője, hogy feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen vélelmezett hivatali visszaélés, önkormányzati vagyon hűtlen vagy hanyag kezelése, esetleg közokirat-hamisítás gyanúja miatt. Április 10-i lapszámunkban közöltük a szervezet által összegyűjtött és leírt tényeket és kérdéseket, amelyek a Szeol-pályára – elsősorban a területre és a nyilvántartásra – vonatkoztak.

Információnk szerint azonban nem pusztán a Szeol-pályáról szól a Bács megyei rendőr-főkapitányság közelmúltban indult eljárása, hanem a lapunkban többször megírt ingatlanügyletről, amelyben a Szeol-pálya mellett a vasutas sportegyesület (SZVSE) pályája is szerepel, a jogügylet résztvevői pedig az SZVSE, a Szeviép cégcsoport és a szegedi önkormányzat.

Álmában sem gondolta volna az SZVSE-pálya, hogy egyszer ekkora viharokat kavar. Fotó: Karnok Csaba
Álmában sem gondolta volna az SZVSE-pálya, hogy egyszer ekkora viharokat kavar.
Fotó: Karnok Csaba

– Gazdaságvédelmi osztályunk szegedi ingatlanügyben indított eljárást hivatali visszaélés gyanúja miatt – közölte érdeklődésünkre dr. Magony Andrea főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese tegnap, és ehhez egyetlen szót sem volt hajlandó hozzátenni. – Az ORFK, a Közigazgatási Hivatal, a Versenyhivatal, a miniszterelnök, Bajnai Gordon miniszter és Orbán Viktor pártelnök volt a címzettje a bejelentésünknek – tájékoztatott tegnap Nógrádi Tibor. A civil focivédők vezetője ragaszkodott a kifejezéshez: a bejelentés szót használjuk, ne a feljelentést, mondta; az aktacsomag, amit a fenti hivataloknak és hivatalosságoknak megküldtek, a 2007. júliusi SZVSE-közgyűlés jegyzőkönyve mellett még néhány dokumentumot tartalmazott, mint például a város által a Szeol-stadionra kiírt pályázatot. Nem följelentettek valakit valamilyen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, hanem a bejelentés alapján azt várták a hatóságoktól, hogy állapítsák meg a történtek törvényes vagy törvénytelen voltát. – Engem a múlt héten hétfőn tanúként hallgattak meg Kecskeméten – mondta tegnap Nógrádi, aki azt is elárulta: a civilszervezet a Versenyhivataltól kapott már választ. Eszerint a pályáztatás befolyásolásának tilalma sérült a szegedi ingatlantörténetben.

– A város minden dokumentumot a rendőrség rendelkezésére bocsát – kommentálta a nyomozás hírét Szentgyörgyi Pál alpolgármester. Ő vett részt az ominózus SZVSE-közgyűlésen, ahol a befektető cégcsoport egyik tulajdonosával, Pistrui Lászlóval ismertették az ingatlanügyletek tervét. A Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben a közelmúltban megjelent cikkek-dokumentumok közvetve vagy szó szerint azt a vádat fogalmazzák meg, hogy „nem a város sportlétesítmény-fejlesztési koncepciójához kerestek befektetőt, hanem a befektető igényéhez alakították a koncepciót".

Pistrui László
Pistrui László. Fotó: DM/DV

– Ha így lett volna, akkor az önkormányzat pályázati kiírása azonos lett volna a befektető és a SZVSE közötti szerződés tartalmával, de egyetlen pontjában sem volt azonos. A Szeviép nem a kiírásnak, hanem a kettejük magánszerződésének megfelelő dokumentációt nyújtotta be, az önkormányzat ezért érvénytelenítette a pályázatot. A Hír Tv-ben bemutatott videofelvételből gondosan kivágták a feltételes mondataimat: ha a közgyűlés így dönt, ha a nyilvános pályázaton ők győznek, akkor ez és ez a helyzet áll elő, mondtam, és ebből csak az utóbbira utaló mondatok maradtak meg. Így lehet azt hazudni, hogy itt mutyizás volt. Holott ebben az ügyben minden nyilvánosan és jogszerűen, a városi érdekek figyelembevételével zajlott, úgyhogy állok elébe a vizsgálatnak – közölte az alpolgármester.

Kivonulhat a Szeviép

– Szeged sportját, a férfi kézilabdát és a női kosárlabdát támogató Szeviép cégcsoport tulajdonosi köre is emberekből áll, és nem csodálnám, ha azt mondanák: elég volt, betelt a pohár. Ha itt ennyire összekeveredik a sport és a politika, ha 40-50 sértett ember tönkreteheti a város teljes sportéletét, akkor egy üzletembernek fontolóra kell venni, hogy elhagyja ezt a terepet. A Szeviép kivonulhat a szegedi sporttámogatásból. Se kedvem nincs hozzá, se időm nincs arra, hogy a labdarúgás – úgymond – szerelmeseinek sértődöttségből fakadó vádaskodásait hallgassam. Ha nekik ez kell, marad Szegednek két lerobbant sporttelepe, ahelyett, hogy lenne megújult stadionja, új uszodája és rendezvénycsarnoka – mondta Pistrui László, a cégcsoport meghatározó tulajdonosa, amikor a nyomozás hírének kommentálására kértük.

Olvasóink írták

215 hozzászólás
 • 215. ultra 2008. június 17. 17:45
  „Képen a SZEOL pályán tervezett felújítások vannak felsorolva

  Számoljunk egy kicsit!

  Nézzük kinek éri ez meg, ki jár jól, ki lázad ha nem sikerül a biznisz!

  Szeol pályát 700 m Ft-ért megveszi a SZEVIÉP!
  Szeol pályát "felújítja"(képen részletes leírás) max. 100 m Ft ból!
  SZVSE kap kp.-ban 230 m Ft-ot + egy ilyen felújított Szeol pályát!

  SZEVIÉP megkapta volna a SZVSE pályát 1 milliárd forintért, de az a telek ott ér vagy 2-2,5 milliárd forintot! hmmm VALAKI JÓL JÁRT VOLNA De ki??? SZEGEDI SPORTÉLETE??? SZEGEDI NÉP??? NEMMM A SZEVIÉP!

  Tudjuk, hogy írtani akarják a pályákat szegeden, tehát a 700 m Ft-ért eladott SZEOL pálya magára költött volna kb. 100 m Ft-ot, és kivettek volna belőle 700 m Ft amit az uszodába nyomtak volna bele. STOP! EZ IGY NEM OKÉ!

  Ujhelyi atyánk azt mondta, ha nem jön létre a SZEOL pálya privatizálása akkor nem tud megépülni az uszoda... STOP!!! MIÉRT A LABDARÚGÓPÁLYÁBÓL KELL EZT FINANSZIROZNI??? EZT A 700 m Ft-ot stadionba kell nyomni! ATYÁK!

  És a lényeg ha nem jön létre a SZEOL pálya eladása akkor nem fog visszapörögni a pénz a kézilabdába

  MIRŐL BESZÉLTEK TI???

  MI KÖZE A LABDARÚGÓ PÁLYA ELADÁSANK A PICK-HEZ???

  ITT VALAMIT NAGYON ÖSSZEKEVERTEK!!!”
 • 214. B.T. 2008. június 15. 11:20
  „Nem értem, h miért kellene, h minden sportág előtt a foci legyen a fontos??? Azért, mert más országokban ez van?? És ki a francokat érdekel??? Messze nem tartunk ott, ahol a többi ország. Sztem még Trinidad és Tobago-nak is jobb focicsapata van, mint nekünk. Akkor miért kell eröltetni??? Nektek csak az lenne jó, ha az összes sportágból kiszállna minden támogató, és a focit támogatná!! De lefogadom, h akkor se lenne normális csapatunk, aki akár nemzetközi szinten tudná képviselni a csapatot!! Egyszerűen irigyek vagytok, h van egy olyan sportág, amelyben a csapat nemzetközi szinten is elismert.
  Ha már foci nincs, akkor legalább hagyjátok, h vlmire, vlkikre büszkék lehessünk! Mert sztem a kézisek, a Pick nagyon sokat bizonyított, tettek az asztalra. Nah, hát ettől még messze van a foci!!
  Hajrá kézilabda, hajrá kosárlabda, hajrá Pick Szeged!”
 • 213. Kismalac 2008. június 14. 18:59
  „Csak szólok: Nincs olyan, hogy "csapat".
  Profi csapatot működtető, profitérdekelt gazdasági társaság van.”
 • 212. csak egy szurkoló 2008. június 14. 11:59
  „De bizony, Ultras!
  Lehet, hogy nem asdfasdf fogja megmondani és nem is EGY vállalkozó, viszont, hogy vállalkozók, az biztos. Már nem a Kádár-rendszerben élünk, nem kötelessége sem az Államnak, sem az Önkormányzatnak fönntartania semmiféle csapatot. Bármilyen nehéz is megértened, az áldoz pénzt a sportra, aki megteheti és lát benne fantáziát, reklámértéket és igen: esetleg nyereséget. És abba a sportágba fog befektetni, amelyikbe ő akar. Vagy Te bejársz dolgozni, nem kérsz fizetést és még pénzt is viszel? Itt már írták egy páran: ha szeretnétek focit, teremtsétek meg azt a támogatói kört, akivel elindíthattok valamit, utána építkezzetek! Várnám, én is szeretem a focit, anno jártam a meccsekre, ha lenne miért, újra járnék. Egyet értsetek meg: senkitől nem követelhetitek, hogy a pénzét a Ti passziótokra költse.”
 • 211. ejha 2008. június 14. 10:23
  „http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=218893

  célpont videó, reális!”
 • 210. ultras 2008. június 14. 09:46
  „asdfefhh


  Azt ne te fogod megmondani és nem is egy vállalkozó!”
 • 209. asdfasdf 2008. június 14. 09:38
  „Ultra! Jelenleg Szegedre NEM kell foci, érted? Most nem kell ilyen! Majd később esetleg, de most felesleges, hogy itt focizgass!”
 • 208. realista 2008. június 14. 09:27
  „Tényleg érdeke:
  Válasz Rea Attila és a többiek a vádjaira:
  http://szegedma.hu/2008/06/13/osszecsaptak-a-hullamok-stadionug yben/”
 • 207. Brumee 2008. június 14. 09:08
  „Én csak arra volnék kiváncsi:Hol volt nógrádi(direkt kis bötű) mikor az újszegedi focipályákat anno, a tisztes nem mondható akkori jobboldali városvezetés elkótyavetyélte?”
 • 206. focista 2008. június 13. 23:30
  „Nógrádi szerint mesterségesen ugrasztották össze a drukkereket
  http://szegedma.hu/2008/06/13/osszecsaptak-a-hullamok-stadionugyben/”
 • 205. joy 2008. június 13. 22:55
  „"...Ha itt ennyire összekeveredik a sport és a politika, ha 40-50 sértett ember tönkreteheti a város teljes sportéletét, akkor egy üzletembernek fontolóra kell venni, hogy elhagyja ezt a terepet. A Szeviép kivonulhat a szegedi sporttámogatásból. Se kedvem nincs hozzá, se időm nincs arra, hogy a labdarúgás - úgymond - szerelmeseinek sértődöttségből fakadó vádaskodásait hallgassam. Ha nekik ez kell, marad Szegednek két lerobbant sporttelepe, ahelyett, hogy lenne megújult stadionja, új uszodája és rendezvénycsarnoka - mondta Pistrui László, a cégcsoport meghatározó tulajdonosa, amikor a nyomozás hírének kommentálására kértük..."

  Szégyen, gyalázat, hogy néhány nagyhangú- gyüttmönt prolitikuss, városellenség teljesen tönkreteheti -nem csaXeged sport, de mindennapi életét is!
  Hazug rágalmakkal, gyalázkodással elriasztanak mindenkit, szándékosan rombolnak, pusztítanak minden pozitív emberi kapcsolatot, ami némi előrelépést hozhatna, kilábalást abból a mély pöcegödörből, ahová a "rendsz.rváltók" mérhetetlen gyűlölete taszította városunkat!

  Miért jó nekik a jelenlegi ocsmány, eredménytelen állapotok, a focitlanság föntartása?”
 • 204. ULTRAS 1992 2008. június 13. 22:19
  „Egypár értelmes hozzászólás a PICK SZURKOLÓKtól,webrádióról:

  Akkor telitalálat!Tele van a töke a vádaskodásokkal,de eddig tűrte!Miért tűrte:mert kilátásban vóltak a projektek!Azt azért senki sem gondólta,hogy pusztán a kézi szeretete miatt nyomott több száz millát a csapatba!Viszont megfúrták az elképzeléseit a jövővel kapcsolatban és inkább ennyi veszteséggel lezártnak tekinti az eddigi szponzorálási tevékenységét!Oda a nagy beruházások amiből vissza lehetne juttatni a spórtnak!Nem is haragudhatunk rá,amennyiben ez a végleges döntése!


  index cikket olvasta pickes, erre irta:
  Amit viszont nem értek olvasva a fentebb említett cikket, Miért vonja magával a SZVSE Szeol-pálya körüli mizéria a kézilabda-csapatból, és a kosár-csapatból való kiszállást???

  Valljuk be, ha igaz a cikk, akkor azért itt vannak furcsaságok az ügyletben, hogyan tud a SZEVIÉP a SZVSE-nek olyan városi ingatlant felajánlani cserébe, amely nem képezi az Ő tulajdonát, és a terület felett elidegenítési jog van.


  Sztem is érthetetlen, hogy miért kell kiszállni a Pickből, azért mert nem sikerül megszerezni a Szeol-pályát. Sztem a mostani az Újszegedi Sportcsarnokkal sincs semmi baj. De ez nem erről szól, hanem a pénzről


  Természetesen és sem szeretném, hogy ez a tényleg jól felépített csapat középszerűvé váljon. Azonban továbbra is fenntartom, hogy ez közönséges zsarolás vagy - ha számodra ez elfogadhatóbb - legyen nyomásgyakorlás. És ez szerintem nem jó. ("elviszem a klubot..." stb. - ha ez Neki csak ennyit jelent, akkor azt kell mondanom sajnos, hogy vigye).
  És rendkívül sajnálom, hogy ebből sokan politikai kérdést csinálnak (ebben azért szerintem mindkét politikai oldal is ludas), mert ez szerintem ez alapvetően nem a politikáról, hanem a pénzről szól. SOK pénzről.
  Még egyszer mondom, ha valakinek ilyen a hozzáállása, én semmi garanciát nem látok rá, hogy pl. fél év múlva ugyanígy valamilyen befektetési érdek miatt fenyegetőzni kezdjen. Szvsz a magyar labdarúgás pontosan az ilyen össszefonódások és érdekviszonyok miatt került oda, ahol van.
  Üdv


  Egyébként én azt gondoltam Pistruiról, hogy legalább 10 évig a szegedi kézilabda szponzora lesz, erre az első komolyabb karatéban futamodni akar meg nyomást gyakorolni..”
 • 203. rebellis 2008. június 13. 19:44
  „24 %-os részesedéssel tényleg nem ti lennétek a főnökök, de legalább első kézből kellene hiteles tájékoztatást kapnotok, nem pedig fals, kocsmabeli infókból gondolnátok ki a tutit. Ja, ez pedig felelősséggel járna, nem lehetne eszetlenül köpködni mindent és mindenkit. Ha tényleg a részesedés fejében történő támogatást KÉRTÉK, azt jelenti, hogy a 24%-os részesedés is jelentős lehet, bizonyos esetekben. De nem, gondolom, minden ultra komoly gazdasági képzettséggel rendelkezik, ezért utasírtottátok vissza a részesedát, ha már nem lehet a tiétek az egész. Szóval szerintem elkúrtátok, és nem maradt más, mint a zsigeri gyülölet, nehogy tényleg megvalósuljon a tervekből valami, mert akkor kiderülne milyen kéártékonyal vagytok.
  Bár lehet, hogy szerencsételk lesz, és a Mikulás elintézi, hogy legyen szegedi foci.
  Még valami, 2008-ban már elvesztette a szimpla foci a közösségi szórakoztatás funkcióját, a műholdas TV és internet korában. Kemélyen meg kell küzdeni a nézőkért, ez pedig kemély üzelet. Ezt a tényt itt magyarországon még szeretik elfelejteni.”
 • 202. ULTRAS SZEGED 2008. június 13. 19:25
  „the doctor!

  Ahogy hallani lehetett annak a 24 % fejében azt kérték szentgyörgyivel karöltve, hogy támogassuk a koncepciójukat!

  Tudjátok ti egyáltalán milyen felújítás lett volna az Etelka soron???”
 • 201. the doctor 2008. június 13. 19:06
  „Ahhoz te túl kis pont vagy hogy akarj és nyerj!!!! :-) :-)”
 • 200. GabFG 2008. június 13. 19:05
  „Szocsoba:melyik meccsen voltál kinnt ahol Élest hallottad,ki az az Éles?

  Hosszú-hosszú évek óta kinnt vagyok otthon és idegenben is,mégsem emlékszem ilyenre,de ha akkor valami nem tetszett miért nem közölted a részeg csürhével?
  De tudod mit,ha már neten személyeskedsz,miért nem közlöd a 2 említett úrral?
  Azért gondolom ha valaha a büdös életben 1.osztályú labdarúgás lenne akkor ott csápolnál és vigyorognál kinnt.
  Eleve nem értelek,egyetlen minimum megye1-es játékos nem volt köztük.
  Szidod az ultrákat,rájuk,gondolsz?
  Miért kellett volna hogy legyen(mellesleg lehet jobban toltuk volna:)
  Amúgy meg szerinted mennyire nívósabb a megye1 a megye3-nál?

  Mielőtt belekötsz,sosem voltam felmentett tornából,sőt,szintén évekig játszottam a megyében.”
 • 199. valaki1 2008. június 13. 19:03
  „Célpont”
 • 198. valaki1 2008. június 13. 19:02
  „jó! meg látjuk...!! ennyit mondok!! egy biztos ma 21:30 Hír tv Célpon! egyenlőre ennyi!”
 • 197. balic 2008. június 13. 18:51
  „Tisztelt szegedi ultra!

  Akarni tudod, hogy hol kell! Már a három éves gyerek is tudja, hogy esetleg úgy a helyes: futballt szeretnénk!”
 • 196. nem ultra 2008. június 13. 18:50
  „szegedi ultra!
  Ha focit akarsz, vegyél magadnak. Ne a szegediekkel akarj már vetetni...”
215 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiánycikk az elsősegélydoboz

Szeged - Hiánycikk lett az autókba való elsősegélynyújtó-csomag a szegedi patikákban. Az autósok… Tovább olvasom