Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Nyugdíj - cikcakkban

Szeged - Változás változást követ az 50 fölöttieket érintő nyugdíjazási szabályokban és tervezetekben. A legfrissebb ötlet: az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok közül a rendvédelmisek ellátását segéllyé alakíthatják, vagy el is vehetik.

– Minden 1 forint nyugdíjemelésre 4-et nőtt a rezsi – ezzel az értékcsökkenéssel versenyt futni nem lehet. Aki bírja erővel, kénytelen valahogy kiegészíteni a Csongrád megyében átlagosan havi 30–40 ezer forintos nyugdíját. Merthogy nem halott, hanem nyugdíjas a rokkantságival vagy korkedvezménnyel nyugállományba vonuló – mondja idősebb Boros Gyula. A szegedi polgármesteri hivatal idősügyi referense a hatáskörükbe tartozó 76 bejegyzett szervezet 12 ezer nyugdíjasának szempontjait összegezve hangsúlyozza: úgy nyirbálja a kormány a különböző nyugdíjszerű ellátásokat, hogy nem képes biztosítani az így jövedelem nélkül maradók foglalkoztatását.

Csökkenthető és szociális ellátássá alakítható a törvényben meghatározott esetekben, illetve megszüntethető munkavégzésre való képesség esetén az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás. A nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosító javaslatot pénteken nyújtotta be a parlamentnek a Fidesz-frakció két tagja, Balsai István és Lázár János. A Fidesz vásárhelyi országgyűlési képviselője hétfőn az Országházban pontosított: a javaslat csakis a rendvédelmi dolgozókra, azaz az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, pénzügy- és határőrökre, valamint büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik. Indoklása szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson 30 ezer életerős, munkaképes ember ellátására, miközben a hazának szüksége van munkájukra, mert hozzájárul a biztonsághoz. Tehát indítványuk például a bányászokra, vegyészekre vagy zenészekre nem vonatkozik. Kezdeményezi, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.

Célkeresztben a korhatár előtti rendvédelmisek. Illusztráció: Schmidt Andrea
Célkeresztben a korhatár előtti rendvédelmisek.
Illusztráció: Schmidt Andrea

– Elfelejtődik, hogy kétoldalú szerződést érintenek a visszamenőleges hatályú javaslatok. Mert az aktuális szabályoknak megfelelően fizette, fizeti mindenki a nyugdíjjárulékot annak reményében, hogy nyugállományba vonulva életképes jövedelmet kap – rögzíti álláspontját a Senior Center programjait látogató nyugdíjasokkal kapcsolatban álló idősebb Boros Gyula. Szerinte a rendvédelmisekre vonatkozó szabályok visszamenőleges hatályú változtatása az egész nyugdíjas társadalmat sokkolja, ugyanúgy, mint az özvegyi ellátás tervezett megszüntetése. Eddig egyetlen nyugdíjhoz kötődő változtatás keltett pozitív visszahangot a seniorok közt, amikor a kormány lehetővé tette a nők nyugdíjba vonulását 40 szolgálati év után.

Olvasóink írták

212 hozzászólás
 • 212. Dema 2011. május 23. 13:29
  „No, akkor még egyszer! Nem az 5 év korkedvezménnyel van baj!
  Azzal, hogy vannak akik 40 évesen elmennek nyugdíjba!!!!!!!!!!!!! És egy tiszt őrnagyi rangban a HMVHely laktanyából 350 000.-ft-tal sem volt megelégedve. Pedig szolgálati lakásban lakik! DE HA LEMOND RÓLA AKKOR IS TETEMES SUSKA ÜTI A MARKÁT, ANNYI, HOGY AZÉRT bent Szegeden 2 lakást is kap! Sajnos nem írhatok ide neveket! Azaz nem nevesíthetem ezt a konkrét esetet. Nem is akarom! De így van! Ez az amivel nem értek egyet.”
 • 211. deszkás 2011. május 21. 16:52
  „Kedves s3307! Igazad van.Neked.”
 • 210. s3307 2011. május 21. 13:45
  „kedves deszkás:nem jó az ha így minősíted a hozzászolót,mert lehet,hogy nem tudja ki és miért kapta ezt a kivételes jogot,inkább el kell magyarázni,mert sajnos a Kormányunk is az ilyen nem ismeretekkel tudó embereket lázítja az általa be dobott gumi csonttal.”
 • 209. deszkás 2011. május 20. 19:30
  „DEMA! (207hsz) Utópisztikus a szerzett jog? Aki ilyet állit az agyilag zokni.”
 • 208. Yaqy 2011. május 20. 08:38
  „Mélyen tisztelt (szó szerint) Dema !

  Ezelőtt, több mint 30 évvel arra kötött szerződést velem és még jó pár emberrel az állam, hogyha lemondunk több állampolgári jogunkról, szabad hétvégékről, szabad ünnepnapokról, családi karácsonyainkról, vállajuk, hogy gyilkosok közt mozgunk nap mint nap, közveltenül veszélyeztetve az életünket és hogy a gyerekünk alkalomadtán nélkülünk nőjőn fel. "Csak azért", hogy te és a hozzád hasonlók nyugodtan tudjanak aludni (tisztelet a kivételnek akinek a tisztánlátását nem homályosítja a csípa), vigyázzunk, hogy el legyenek zárva tőled és a családodtól ezek az emberek. Ezért az állam (nem én kértem), mivel részben jogfosztottságot követelt tőlem ezért plusz jogokkal kompenzált.
  A fizetésről, csak annyit, hogy az 5-10 éve szolgálatot teljesítő tiszthelyettes 85-95000 Ft között visz haza. Ha szerinted ez több, mint az átlagfizetés akkor te másik országban élsz.

  "Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam"
  "Sir Winston Churchil"

  Üdv: egy ex fegyőr”
 • 207. Dema 2011. május 19. 11:06
  „A szerzett jogokat általában háborúkkal, vagy forradalom szerű dolgokkal szokták teljesen eltörölni!
  Remélem ez most csendesen, békésen lemegy. A történelemben 1x jó volna, ha megértenék a szükségességét békésen!
  Ha ezt pont a rendvédelmisek nem, értik, akkor nem is valók oda! Semmi olyat nem csináltak, hogy megérdemeljék ezeket a kedvezményeket! Hogy magasabb a fizetésük az átlagnál az rendben van. aztán slussz! :D”
 • 206. s3307 2011. május 19. 10:50
  „Azt hiszem a 204.es hozzászóló tapintott a lényegre,nem lentiek zsebébe kellene kotorászni,hanem ott ahol soha nem dolgozott 45-50 éves politikusnak,milliós vagyona van??nem irigységből,de miből??Erre kellene előbb választ adni és utána az alsó rétegben élőket illetve éldegélőket cseszegetni,lehet sorolni Lázártól Szíjártóig,de még sorolhatnám,csak meg kell nézni a vagyon bevallásokat.”
 • 205. jacki 2011. május 19. 10:24
  „Ha fiatalon el nem pusztulunk mi is leszünk(talán)nyugdíjasok. Tehát ne bántsuk őket,mert a szüleink is azok!!!!!!
  A szerzett jog azt jelenti,hogy évekkel ezelőtt kollektív szerződésben rögzítették a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, azért mert ezzel kompenzálták az alacsony béreket és a pszihikai-idegi megterhelést! Ezen feltételek mellett vállalták el a munkát! Ezt most visszamenőleg megvonni teljesen törvénytelen és becstelen! Javaslom az érintetteknek ha a kormány megvonja tőlük a kedvezményt,indítsanak per a kormány ellen az elmaradt bérükért és az elmaradt kamatokért!!!! Korkedvezmény nélkül legalább havi 40-60% magasabb bért kellett volna kapniuk, visszamenőleg ők is és minden érintett követelje ki!!!!”
 • 204. Dema 2011. május 19. 10:01
  „Miért kell ezekkel a "szerzett jogokkal takarózni?!" Ez a megnevezés is utópisztikus! Ha aránytalanul igazságtalan akkor meg kell váltóztatni visszamenőlegesen! Ha igazságtalanul vették fel a lét, akkor fizessék vissza! Azt hogy a társadalom többsége mit lát igazságtalannak, az meg nem vita téma. Lehet lekezelni, megvetni a többséget is! De a többség az úr minden téren. El kell fogadni, vagy a történelmet kell egy kicsit átnézni. Az újra felosztás a lényeg?! Akinek több van, az mindig számíthat rá, hogy elveszti. Ez az előjogokra is érvényes volt mindig.”
 • 203. Moon 2011. május 19. 09:13
  „Mire megírom addigra csak megjelentek a kommentek.
  Nem szóltam.”
 • 202. Moon 2011. május 19. 09:12
  „204 hozzászólás?
  Én egyet sem látok.”
 • 201. Nórikám 2011. május 19. 00:24
  „Mit kap a nyugdíjas? Lakás fenntartás, ingyen ebéd, stb? Az ingyenes utazáson kívűl én még soha egy fillért nem kaptam! És óriási a tévedés, hogy akinek 30-40- ezer ft a nyugdija az nem dolgozott. Legföljebb nagyon alacsony volt a fizetése! És hogy miért nem volt jobb állása, meg hasonló kérdések, azért, mert ha mindenki jó állásban lenne, nem lenne takarítónő, és nem lenne aku a kukás atóval dolgozik, és még sok hasonló. A nyugdíj összege attól is függ, ki , mikor ment nyugdíjba, meg vannak olyan esetek, hogy a vállakozó, bármennyi járulékot is fizetett, egészen más szorzóval számolják, mint az alkalmazottat!!! És ez piszokság! Mert a vállakozó pénze nem olyan, mint a másik? Én pl. havonta több járulékot fizettem, mint az akkori minimál bér, mégis igen csak car nyugdíjat kapok! De ha megkérném, hogy számolják újból ki, biztosan nem tudnák ugyanazt az összeget kihozni! Az özvegyi nyugdijat meg ugyan ne irigyeljétek, 2 nyugdíjból is nehéz a rezsit fizetni, hát még egyből! A fűtés pl. ugyanannyi, mintha ketten lennénk! Biztosan vannak akik igen jó élnek magas nyugdíjból, de a többség bizony nem! Ahogy látom, szeretett pártunknak, és kormányunknak sikerült a leg védtelenebb társadalmi rétegre uszítani az embereket! Nekik ez a jó! Miért nem a miliárdokat írigylitek, amit a politikusok ellopnak? Sokkal több az, mint a nyomorult özvegyi nyugdíj, amiért az én férjem pk. 40 évig fizetett járulékot, és a magyar egészségügy még nyugdíjas kora előtt eltette láb alól. Biztos vagyok benne, hogy nem az én 80 ezer ft-os nyugdíjam miatt keletkezett ekkora államadósság ! Meg van az a pénz, talán még vissza is lehetne szerezni, ezt kellene firtatni, és nem az öregeket cseszegetni!”
 • 200. hugyosjozsi 2011. május 18. 20:49
  „Nem ezzel kellene a kormánynak foglalkoznia,hanem azokkal a zemberekkel visszafizettetnék a húsz év alatt ellopott ezer-milliárdokat,akik azt zsebre tették.”
 • 199. Yaqy 2011. május 18. 17:41
  „Mindenki figyelmébe ajánlom, csak a tisztánlátás miatt. Érdemes elolvasni, nem buta ember írta.

  http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1501-tmrsz-allasfoglalas-20110517.html”
 • 198. s3307 2011. május 18. 16:46
  „kedves DEMA:melyik alkotmány védelemről beszélsz.a most elfogadottról? amely lassan minden szabadság és demokratikus értéket korlátoz? Szerintem rossz úton jársz.A fegyveres testületek igenis mindig a hatalmon lévő kormányokat szolgálták ki,ezt tudomásul kell venni, de fordítsuk meg,a mai kormány ad egy élet pályát a rendvédelmieknek,jön egy új kormány akkor azonnal szüntesse meg az előző által adott jogokat? ez mindig anarchiához vezetne,vissza menőlegesen nem lehet szerzett jogokat meg szüntetni,de az elkövetkezőknek lehet új perspektívát felmutatni és nézzük meg erre mennyi jelentkező lesz,és ha az adott és felkínált lehetőséggel élnek és vállalják ám legyen,de a következő ne vonhassa vissza.”
 • 197. Yaqy 2011. május 18. 16:21
  „- 2007 Lázár szavai: amennyiben kormánzópárt leszünk, nem engedjük, hogy a rendvédelmi dolgozók juttatásait, szerzett jogait bármilyen módon csorbitsák. (nem én mondtam, ő)
  - 2011 Lázár beadja a csorbításról szoló javaslatot. (igazmondó jános :(
  "hétfőn az Országházban pontosított: a javaslat csakis a rendvédelmi dolgozókra vonatkozik.
  Tehát indítványuk például a bányászokra, vegyészekre vagy zenészekre nem vonatkozik."(nem én modtam, ő)
  Csak hogy mindenki elgondolkozzon rajta, milyen szerzett jogaitól fosztják meg őt a közeljövőben és hogy mennyire lehet hinni ezeknek a hulladékoknak.”
 • 196. dowan 2011. május 18. 16:06
  „Egy ötlet:
  Vegyék el a kivátságot a rendvédelmisektől, de mondjanak le a mentelmi jogukról, és a költségtérítésről :D
  A rendőrök megoldják a hogy bejöjjön tőlük az a pénz :D
  Hány politikust láttam az 5-oson > 160Km/h-val menni és MÉG VAN JOGSIJA :D”
 • 195. jmkrisz 2011. május 18. 15:02
  „bánki
  Én csak azt írom amit tapasztalok. A férjemre rádőlt egy fal egy tanya oltásánál (életet és értéket mentett), ha ott megrokkan, akkor kapna most kb 40 ezret meg egy tolószéket. Napokig beszélgetünk bizonyos esetekről, mire feldolgozza (tóból kihúzott kisgyerek holtteste,lapáttal összekotort (!)holttest az úton, a vegyi üzem oltásánál hogy rángatták ki egymást a tartályok közül, és mág sorolhatnám.”
 • 194. Moon 2011. május 18. 14:45
  „A kormány nem akar nyugdíjat fizetni illetve ha nagyon muszáj akkor csak minimálisat. Hol fog dolgozni ma egy 50év körüli ember ebben az országban?
  Tisztelt miniszterelnök úr!
  Ma Magyarországon 11000 meghírdetett állásra jut 591000 regisztrált munkanélküli és ebből 54000 pályakezdő.
  Ne hülyítse kérem az állampolgárt mert ez a Magyar valóság.
  Hol kívánja foglalkoztatni azon személyeket akiktől megkívánja vonni a korkedvezményes nyugdíjat?
  Válaszolok ön helyett: Sehol.
  Ahhoz hogy a tervezett lépést meg lehessen lépni először munkehelyet kellene teremteni az 50 éves korosztálynak.”
 • 193. bánki 2011. május 18. 14:42
  „194. jmkrisz 2011.05.18. 14:03

  Nézzetek már körül hány 57 éves kubikos ,, bulcsázik" a villamos vonalak mellett !

  Az építőipar tele van öreg szakikkal.”
212 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 éves üllési fiú fekszik kómában Nápolyban

Egy 23 éves üllési egyetmista az, aki tizenegy napja kómában fekszik egy nápolyi kórházban. Tovább olvasom