Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nyugdíj előtt munkanélküli lesz a képviselő

Csongrád megye - Munka vagy nyugdíj? – április 30-áig dönteniük kell a közszférában dolgozóknak. Hogyan vélekedik a reformról országgyűlési képviselő, polgármester, egyetemi adjunktus? Írásunkból kiderül, hogyan jut majd több idő a gyümölcsösre, és hogy kinek nincs helye a Kánaánban.
– 2014-ben, a parlamenti feladatok végeztével 4 hónap munkanélküliség jön, majd a nyugdíj – vázolja terveit Vincze László, a Fidesz országgyűlési képviselője. – Végre több időt tölthetek az unokáimmal, a szőlővel és a gyümölcsfáimmal. Nem reménykedek tisztségekben, sosem tettem, ha pluszt akartam, még keményebben dolgoztam. Mivel a képviselői alapdíj alacsony, lehet, kevesebb lesz a nyugdíjam, mintha maradtam volna az iskolában (Vincze László a csongrádi Gróf Széchenyi István Általános Iskolában tanított 1984 és 1998 között – a szerk.), ahol azóta már igazgató lehetnék – mondja. A képviselő jövőre lesz 62 éves, így neki nem kell válaszolnia a néhány évvel idősebbeket mostanában foglalkoztató kérdésre: munka vagy nyugdíj?

Ismert: a kormány kötelező nyugdíjazást rendelt el a közszférában dolgozóknál. – Azoknak, akik nyugdíj mellett dolgoztak a közszférában, április 30-áig kell jelezniük, hogy a továbbiakban az ellátásukat vagy a munkabérüket szeretnék-e, mert a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma mindenkire – így a továbbfoglalkoztatottakra is – érvényes lesz – ismertette a részletszabályokat a kormányzati honlapon közzétett videointerjúban Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A kormány döntött a közszférában dolgozók nyugdíjazásának menetéről


Politikai vezetőkre nem vonatkozik

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a politikai vezetőkre, vagyis a miniszterelnökre, a miniszterekre és – a közigazgatási államtitkárok kivételével – az államtitkárokra a kötelező nyugdíjazás nem vonatkozik, a kettős finanszírozás tilalma viszont igen: csak a munkabérüket kapják meg, nyugdíjukat nem. A tárcavezetők közül érintett az 1944-es születésű Martonyi János külügyminiszter és az 1948-as Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője. Az államtitkárok közül pedig például Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Fodor Lajosról, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkáráról a nol.hu múlt csütörtökön írta meg, hogy február elsejével távozik a minisztériumtól az új nyugdíjszabályozás előírásai miatt.

A munkaviszony megszüntetése alól azonban egyedi mentességet lehet kapni – erről a kormány dönt. Megírtuk: a megyei egészségügy például 100 orvost veszítene, ha minden érintettnek kötelező lenne nyugdíjba mennie. A felsőoktatásban tudományos kutatóként vagy oktatóként dolgozók kivételt jelentenek: 70 éves korukig automatikusan folytathatják munkájukat a helyettes államtitkár közlése szerint.

Géczi József Alajosfebruár 21-én tölti be 63. életévét. Az MSZP korábbi parlamenti képviselője jelenleg az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének adjunktusa. – Engem nem érint érzékenyen az intézkedés, félállásban vagyok. Arról szól ez a dolog, hogy a Matolcsy György teremtette Kánaánba Orbán Viktor szerint ne lépjenek be, akik már Egyiptomban is a néppel voltak. Vagyis azok, akik már a rendszerváltás előtt is aktívak voltak, 35-40 évesen, mind gyanúsak – fogalmaz.

Géczi szerint a kötelező nyugdíjazásban van igazság, hiszen a tehetséges fiataloknak helyet kell adni, de helyi katasztrófákat okoz például azokon a területeken, ahol szinte már csak nyugdíjas korú orvosok gyógyítanak. Ráadásul az orvosok többségének a nyugdíja is alacsony.

Fontolgatja még, vállalja-e a következő ciklust a település élén Fekete József, Klárafalva polgármestere. De nem a kötelező nyugdíjazás miatt: értelmezése szerint ez a választott tisztségekre nem érvényes. – Ha az lenne, Magyarország településeinek nagy részén nem lenne polgármester – vallja. Szerinte a kezdeményezés bizonyos értelemben támogatható – meg kell vizsgálni, miért dolgozik valaki nyugdíj mellett, de az kapjon mentességet, akire a szakmájában szükség van. – Végre évtizedek után elindultak a reformok Magyarországon, az biztos, hogy szükség van rájuk. Hogy jók vagy rosszak, majd az utókor tudja megítélni, nem mi – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 6. állatbarát3 2013. január 17. 08:01
  „A címre reagálva, szeretnék én ezekkel az emberekkel "pénztárcát" cserélni.”
 • 5. szatocs 2013. január 15. 19:07
  „Tisztelt Fekete Úr! Aki nyugdíjas az élvezze a rendszer adta lehetőséget és pihenjen,szépítse meg a még hátra lévő napjait és adja át nyugodtan a stafétát egy fiatalabb embernek,gondolom Őn se polgármesterként kezdte az életét,mert akkor nem írtak volna a kötelező nyugdíj miatt.Ne féljen van még vállalkozó kedv a magyarban és van egy csomó település ahol fiatal a pm és jól teszi a dolgát.Aztán van olyan település is ahol nyugdíjast választanak,mert nem gondolnak a jövőjükre ezek a települések és nem véletlenül sorvad el a térség.Különben sok sikert és jó egészséget munkájához a település élén.”
 • 4. BarnaMiklós 2013. január 15. 12:11
  „"Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az uniós 33 százalékkal szemben Magyarországon csak a megkérdezettek 24 százaléka szeretne továbbdolgozni a nyugdíjkorhatár elérése után. A jelenlegi nyugdíjasok között azonban még alacsonyabb ez az arány: a férfiaknak nagyjából 18, a nőknek pedig mindössze 11 százaléka dolgozik nyugdíj mellett. Felmérések ugyanakkor azt igazolják, hogy a tevékeny időskor az egyén és az egész társadalom helyzetét nagymértékben megkönnyítené."
  Teljes cikk: http://www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/nyugdijasok_figyelem_nem_lehet_hatradolni_a_karosszekben.1034317.html
  Itt a válasz: nem akarnak dolgozni. Talán kidolgozták magukat már egy életre, mert megtettük tisztességgel, ezt ne vitassa senki.”
 • 3. BarnaMiklós 2013. január 14. 19:17
  „A Móra Ferenc Múzeum ezt a kérdést 17 nyugdíjas teremőrrel, pénztárossal, megoldotta novemberben. 2012 OKTÓBER KÖZEPÉN meggyőzvén őket egy nem létező törvény 2013 JANUÁR 1. BEVEZETÉSÉRŐL, NOVEMBER KÖZEPÉN TERMÉSZETESEN KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL megszüntette a munkaviszonyukat. Kaptak 2 havi bért is valamilyen címen, az elmaradt 1 évi túlórát fenyegetésre, de kifizette, és megváltva a ki nem adott szabadságot, mert azt csak elméletben vehető ki. Bizony. Csak menjenek már innen - hisz többet keresnek nálunk
  Jön december, és karácsony előtt a rokkant ellátottak is sorra kerülnek, hisz az is öregségi nyugdíjas Gyeviben...
  Ez persze a szeretet jegyében karácsony előtt egy héttel. Gyeviben is volt szokás.
  Ügyes! Nem? Légy jól értesült és merj lépni keményen, légy buzgó és bármit megtehetsz e Hazában a nem létező törvényekre hivatkozva jó előre. A törvény pedig kihirdetésre került 2012 DECEMBER 29-ÉN, DÖNTSÖN ÁPRILIS 30-IG, BEVEZETÉS 2013 JÚLIUS 1, AMI NEM JANUÁR 1. Snassz...de gusztus kérdése.
  2013 Áprilisig dolgozhattak volna a múzeumi nyugdíjasok és az 6 havi plusz bért jelentett volna. Minek ide törvény, amikor egy jó ,,gyevi törvénnyel" egy tollvonással elintézhető minden. Matolcsy úr pedig a betervezett 22 ezer fő létszámcsökkentést, hozadékként 30 milliárd megtakarítást a 2012 októberi 367mrd csomagjában, lesheti mert az ügyesek már feltöltötték a létszámot kijátszva a törvénykezés minden fáradozását. Szemfényvesztés. Hány ilyen eset történt vajon?
  Én pedig várom 2016-ot,ekkor leszek 63 éves, és öregségi nyugdíjas, akire ez törvény vonatkozik, persze ha a "Gyevi Bíró" is úgy látja a hagyomány tisztelete jegyében a "sok ablakos házban"”
 • 2. Olajfa14 2013. január 14. 10:55
  „Pofátlanság lenne, ha a kormánytagokra, az országgyűlési képviselőkre stb. nem vonatkozna a nyugdíj és a munkabér/képviselői tiszteletdíj együttes felvételére vonatkozó tilalom. Pedig efelé csűrik-csavarják a dolgokat! Helyes lenne, ha az ellenzék már most tisztázná, hogy aggoknak és ősküvületeknek - minden oldalról - nincsen helyük az új parlamentben. A nyugdíjkorúak szépen menjenek el a közéletből, elég pénzt tettek zsebre.”
 • 1. papika56 2013. január 14. 10:52
  „A törvény NEM vonatkozik mindenkire !???? vannak kivételek ! Politikusokra...min. NEM vonatkozik !ők minden törvényen felül állnak !
  Szégyen amit ezek csinálnak !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédek országa vagyunk

Rengeteg a praktizáló ügyvéd Magyarországon, a Szegedi Ügyvédi Kamara létszáma pedig a főváros után a második legnagyobb. Tovább olvasom