Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíjas kérdés: menjek vagy maradjak?

Szeged - A kormány visszaterelné a munkavállalókat a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. Ez mintegy 3 millió embert érint.
A visszalépést szabályozó törvénytervezet két héten belül a parlament elé kerül. Az egyik nagy nyugdíjpénztár ügyfélszolgálatán azt mondták érdeklődésünkre, nem égnek a telefonvonalak. Nem tolonganak az emberek a Dél-Alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság szegedi, Fő fasori központjában sem. Az általunk megkérdezettek sem idegesek, kivárnak, de azt egyértelműsítették: addig nem lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe, amíg nem biztosítják ott is az egyéni számlát, mint a magánpénztáraknál, mert csak úgy nem akarnak a nagy kalapba fizetni. Hogy miért döntött a kormány a magánpénztári tagdíjak felfüggesztéséről, hogy hány forint kerülhet így havonta az állami nyugdíjkasszába, s mit mond minderről a szakértő, megtudhatja a Délmagyarország és a Délvilág csütörtöki számából.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a csütörtöki Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 18. szilléri 2010. október 22. 22:13
  „3,7 millió adózóból 3 millió magán 700 000 költségvetésnek befizető. . Ergo 700 000 aktív adózó fizeti a nyugdíjasok havi apanázsát! ?”
 • 17. unknown 2010. október 22. 09:12
  „Egyébként nekem kissé gyanús, hogy most, a kormány átmenetinek szánt döntése pillanatában hirtelen vannak olyan alapkezelő adatok, ami hovatovább már 20-25%-os nyereséggel forgatják a bennlévő tőkét. A mai más gazdasági adatokban nem ismerek olyan portfolió kezelő szervezetet a világon, ahol ennyi, ekkora nyereséget tudnának realizálni. Pang az ingatlanpiac és minden más.”
 • 16. unknown 2010. október 22. 09:06
  „Jó lenne egy tisztázó újságcikk arról - amit lentebb valaki már érintett - mi lesz azon személyek magánpénztárba befizetett pénzével, akik felhasználás nélkül időközben elhunynak. Az az alapkezelők nyeresége? Noha - mint szintén hallok - ezek a pénzkezelők úgynevezett nonprofit vállalkozások. Csak felvetem, hogy az így bennmaradt befizetett nyugdíjjáruléknak nem kellene az állami alapra szállnia? Vagy a befizetett pénzre az örökösök jogosultak? Nem ismerem a dolgokat lévén már túlkoros, ebben az új formációban járatlan.”
 • 15. gróf 2010. október 22. 08:57
  „Nyugdíjas kérdés: menjek vagy maradjak?

  Fordulj, aztán... fel!

  A jelenlegi legerősebb szavazóbázist tejben-vajban füröszteni...legalábbis ígérgetni, aztán a jövő nyuggereivel majd senki nem foglalkozik!
  20-30 év múlva lesz egy másik szavazóbázis...szerintem a cigányság!”
 • 14. macs 2010. október 21. 22:09
  „Az állami nyugdíj egyik legnagyobb problémája, hogy akkor változtatják meg a szabályokat, amikor akarják. Erről a nyugdíjasok tudnának mesélni.
  A másik sajátossága, hogy hiába dolgozott valaki 40-45 évet, ha alacsony volt a jövedelme, vagy alacsony jövedelmet vallott be a nyugdíja is alacsony lesz.

  Egyébként arról tud valaki, hogy ha visszalép valaki az állami nyugdíjba, akkor mi lesz a pénzével? Bekerül a közösbe és elfolyik. Most éppen a magasjövedelműek kieső adójának pótlására? Mi lesz az illetővel? Ha eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor az éppen aktuális szabályok szerint kap nyugdíjat?

  Egyébként a szakértők véleménye szerint most várni kellene, a gazdaság megerősödik és a hozamok emelkednek. Ha nem ez lenne a helyzet, akkor nyugton kell maradni és kívárni.”
 • 13. Szusi 2010. október 21. 19:57
  „Szerintem meg egy kicsit parasztos dolgot művelnek. Anno (ők is) belekényszerítettek egy rendszerbe. Most meg kapkodnak és vissza akarnak passzírozni a másikba. Nem kell itt púderelni. Mondják meg, hogy nincs pénz a nyugdíjakra azt kész. Ha nem muszáj én nem lépek vissza.”
 • 12. unknown 2010. október 21. 15:01
  „Megjegyzem kezemben volt a mai Délmagyarország, de nem olvastam el a cikket. Lényegtelen. Már nyugdíjas vagyok. De ami az igazság része az, hogy Brüsszel nem fogadta el azt az éppen a mi rendszerváltozásunkra visszavezethető állapotot, hogy a kormány most a költségvetési mérleg kiadás rovaton elszámolhassa a nyugdíjak kifizetéséhez a nyugdíjkassza feltöltésére havonta fordított 30 milliárd forintot (éves szinten 360 milliárd). Hogy tartani tudjuk a 3,8%-os hiánycél vállalást. A ma is aktív dolgozók befizetéseiből kell fizetni legnagyobb részt a nyugdíj kifizetéseket, hiszen ebből az önkéntes rendszerből még alig ment valaki is nyugdíjba. Az eu nem hajlandó érteni az átmeneti időszak eme, az adófizetőkre háruló átmeneti állapotot. Szerintem helyes és szükséges lépés volt a kormánynak így tennie. Ha”
 • 11. deszkás 2010. október 21. 13:35
  „ACHILLEUS! Te egy igazi pártkatona vagy. Ez még egy komcsinak is sok. Nem győztek meg az érveid. De előre aztán.....”
 • 10. dvoje 2010. október 21. 10:28
  „Az állami nyugdíj az a benyelős fajta,arra megy h ne érje meg az ember a kifizetést!Nem kell messzire menni,nézzünk körül h jó -e a mibe a mostani nagyszüleink ,szüleink vannak?!Ha az a jó h a befizetett nyugdíj töredékét veszi fel,(vagy azt se) az állampolgár akkor vissza kell menni! A másik versio,h egy összegbe felveheti az ember,hmm az a biztos ha saját zsebben van a pénze egy külföldi számlán! Még az is megeshet hogy zároltatja az állam a pénzét,aztán mehet a híd alá 40 éves munkaviszonnyal,megfáradva 2 infartus után! Az én nagymamám egy kis konyhában kucorog,sötétben és egy kis kályhába tüzel,a gyógyszerei egy részét tudja kiváltani,ruhát nem vesz magának évtizedek óta,külföldön nem járt 2 x volt a Balatonon,35 évet dolgozott(bejelentett)!”
 • 9. dvoje 2010. október 21. 10:04
  „Hmm,Szerintem ez lopás,de ne csodálkozzunk volt itt már ilyen Magyarországon,csak az volt és az van! Nem értem ez az én számlám hogy veheti el a pénzemet valaki? Mi lesz azzal a céggel akivel én szerződtem,tönkre vágják? Számítanak a pénzemre,jó hozamokat hoztak minden évben,most ezzel mi a baj?Vagy túl jó nekem?Kia z az őrült a ki vissza akar menni az állami pénznyelőbe? Felemeli az korhatárt,azt úgy se érjük meg,gondolják,majd megdöglik hamarabb az a magyar paraszt a 4 munkahely mellett!Benyeljük a pénzét ennek is! Terelgetnek itt minket mint a birkákat évtizedek óta!Ez volt a nagy terve az új kormánynak,jó kis terv!
  Átlag életkor Magyarországon jelenleg 65 év körül van,pont akkor mehetünk majd el nyugdíjba és lehet h az első nyugdíjat se vesszük fel ,mert felbukunk az utcán! Végre nyereséget termelt az ország és jó az EU árfolyam,ez a lényeg!”
 • 8. macs 2010. október 20. 23:58
  „Ebbe az az érdekes, hogy az államhoz befizetett összeget azonnal ki is fizetik a mai nyugdíjasoknak. Az én állami nyugdíjamat majd valakinek a befizetéséből fogják fizetni. A magánnyugdíjpénztár másként nem tudná növelni a pénzemet, csak ha állampapirokat és részvényeket vásárol. Ezeknek hozamából van növekmény. A válság idején a tőzsdék mélyrepülésbe kezdtek, a papirok ára lement. igaz még egy pár intézkedés és ha mondjuk MOL, OTP, telekom papirokat vettek nekem, akkor jelenleg a pénzem biztos veszitett az értékéből. A válságadó pedig csökkenti az osztalékra fordítható nyereségrészt, így ezzel sem támogatják a hozamom növekedését, ha ezeknek a cégeknek a papirjait vették meg nekem. 11 éve fizetek és a tavalyi értesítő szerint, szépen gyarapszik a pénzem. Magán emberként nem tudnám forgatni a megtakarításomat, hiszen ehhez érteni kell.
  Egyébként kíváncsi volnék Csányi véleményére, hiszen az OTP egyike a legnagyobb nyugdíjpénztáraknak.”
 • 7. Szusi 2010. október 20. 22:09
  „Nekem Orbán "úr" nyilatkozata tetszett a legjobban! Nem tudom szó szerint de valami ilyesmit mondott. Aki kockáztat veszíthet is. Ezt arra felelte amikor a riporter kijelentette, hogy realizálják a veszteséget azok akik visszalépnek az államiba. A jó b..dös any..káját. Engem belekényszerítettek pályakezdőként és van képe ilyet mondani. A fidesz is megszavazta a magánnyugdíjpénztárakat. Így őt is terheli a felelősség a veszteségeimért és várom a bocsánatkérését. ( Ha már annyit követelték ők az Mszp-től)”
 • 6. KolompárRómeó 2010. október 20. 21:18
  „Tök mindegy, ki hova megy. A most beszedett pénzeket felélik, ellopják (legyen az állam, vagy pénzintézet), mire mi oda kerülünk, akkor meg egy rohadt fillért nem fogunk kapni.
  Miért?
  Mert az 50% feletti kálámpár nem fog eltartani, nem fog befizetni sehova sem.
  90 év lesz a nyugdíjkorhatár. Meg se érjük.”
 • 5. persona 2010. október 20. 21:02
  „futottam pár kört már a témában, és a mai álláspontom szerint visszalépnék teljesen az államiba. az okok egyszerűek. a magánnyugdíjpénztár bankár fejjel gondolkodik, befektet, tőzsdézik, aztán a balul sül el a dolog, mint mostanában válság idején, akkor széttárja a karját, hogy bocsi, ez van. Én még ugyanis emlékszem arra, a levélre, amit küldtek januárban, hogy 300 ezret buktam..
  aztán az is ott lebeg, hogy ha netalán államcsőd lenne, a magánnyugdíjpénztár is csődöt jelent, annyira kis halak, hogy ők sem fogják túlélni, az holtbiztos.. az állam lesz az utolsó, aki beadja a kulcsot!
  és a hab a tortán, hogy ha idő előtt elpatkolok, a kedvezményezett az összeg 30%-át kapja meg csak, a nyugdíjaskor elérésekor azonnal ki kell venni az összeset, mert ha nem veszem ki és tegyük fel 1 héttel élem csak túl, elúszott az egész. És én leszek a hibás, miért nem vettem ki azonnal az összeset, amint lehetett? (ez az info hallomásból van, majd még utána kell járnom, hogy tényleg így van-e)

  ja, nem csodálkozom, hogy vinnyognak Brüsszelben, nekem se tetszene, ha valaki elvenné a zsírosbödönömet :)”
 • 4. achilleus 2010. október 20. 19:13
  „Köszönöm a konstruktív hozzászólást, kedves "történész", én inkább tanítanálak egy kis nolos visszatekintéssel, még az év eleji "nyugdíjkatasztrófát okoz a svédmodell" időszakból:
  http://nol.hu/archivum/20100120-az_orban-kormany_bevezette_volna_a_sved_modellt
  "Egy 2001 májusában készült dokumentum a lehetséges megoldásokat rögzíti. Ebben megállapítják, hogy Európában két, markánsan eltérő rendszer létezik: a német típusú pontrendszer és az utóbbi időben svéd modellként emlegetett egyéni számlás NDC-rendszer. Az Orbánkormány számára készült előterjesztés megállapítja, hogy az NDC-rendszer nem nyújt megfelelő védelmet a demográ fiai adatokból adódó finanszírozási feszültségekre. Ismerteti ugyanakkor mindkét rendszer előnyeit és hátrányait is. Egy hónappal később, 2001 júniusában készült egy másik kormány-előterjesztés is, a dokumentum készítője az Orbán-kormány pénzügyminisztere volt. Ez már csak az NDC-rendszert taglalja, megállapítva többek között, hogy a korábban szerzett jogosultságok miatt nagyszámú jogvitára lehet számítani, illetve azt is, hogy a modellszámítások szerint az átlagbér felét keresők számára a minimális összeg követelményének meghatározása esetén gyakorlatilag lehetetlenné válik a korai nyugdíjazás. A dokumentum azzal zárul, hogy a részletek kidolgozását haladéktalanul meg kell kezdeni. Az Orbán-kormány az egyéni számlára épülő rendszer bevezetésének előkészítése mellett döntött. A bevezetést vélhetően a kormányváltás akadályozta meg." Eddig az idézet. - Az egyéni számlát elvárók lehetséges hogy nyílt kapukat döngetnek?”
 • 3. történész 2010. október 20. 19:05
  „na ne mond...már megint hülyíted a népet...párt demagóg..”
 • 2. achilleus 2010. október 20. 18:47
  „"amíg nem biztosítják ott is az egyéni számlát, mint a magánpénztáraknál"
  Egyik eltűnt (illetve nem megtalált) hozzászólásomban éppen ezt a lehetőséget említettem meg Logaritmus kommentelőtársamnak, hozzátéve, hogy ez már majdnem az úgynevezett svéd modell (amiről ugye hosszan kifejtette véleményét az MSZP-s propaganda az ogy. választási kampányban, mondanom sem kell milyen színben feltüntetve ezt a "borzalmat").”
 • 1. achilleus 2010. október 20. 18:36
  „"Az általunk megkérdezettek sem idegesek, kivárnak,..."
  Bezzeg a pénztárak Brüsszelbe járnak árulkodni. Tanulhatnának türelmet, fegyelmet az ügyfeleiktől.
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/gyors_brusszeli_beavatkozast_surgetnek_a_biztositok/2184402/

  Én már csak az utóbbi miatt is lelépek. Abban a kategóriában, ahová engem soroltak a kedves biztosító az elmúlt 12 év alatt az inflációnak megfelelő hozamot produkált. Nem is tudom mit képzelnek? Na és az amit az utóbbi években műveltek, pl. nem képesek május közepén olyan egyenlegértesítőt küldeni, amelyben nem szerepel 1-2 hónapnyi hiány. Amúgy tudják-e a kedves kommentezők, hogy bár 2012-13-ban el kellene kezdeni az első érintett nyugdíjasok kifizetését, az előző kormány semmiféle törvényt nem hozott annak módjáról. Táncsaknem arra számítottak, hogy ilyen törvény nem is kell? Vajh´ miért?

  Ottani hozzászólásom: 5. hozzászólás achilleus 2010.10.20. 12:50
  Nem kötelező visszalépni, viszont belépni (bizonyos esetek kivételével) kötelező (volt). Úgy kellett volna dolgozni - a legkevésbé sem tisztelt biztosítók - hogy eszébe se jusson senkinek visszalépni. Akkor most mitől félnek? Vagy nem úgy dolgoztak? Ne Brüsszelhez forduljanak, hanem próbálják meggyőzni az embereket, hogy maradjanak. Vagy magukat nem érdeklik az ügyfelek, csak a biztos (mert kötelező!) kaszálás? (A maguk mohósága egyébként még a Gyurcsány-kormányt is arra késztette, hogy a már eleve idősen beszervezetteknek törvényes lehetőséget adjon a "menekülésre". Akkor nem tiltakoztak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosképzés: gyakorlatból közepes

Szeged - Háromból egy orvostanhallgató egyszer sem ad be intravénás injekciót egyetemi tanulmányai… Tovább olvasom