Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Nyugdíjas tanárnő szólt be Karafiáth Orsolyának

Szeged - Az írónő szubjektív tárlatvezetése nem tetszett a nyugdíjas pedagógusnak. Pedig Karafiáth már az elején megmondta, hogy nem ért Miróhoz és szemüveg nélkül nem is látja a képeket.
Nyugdíjas magyartanárnő támadt Karafiáth Orsolyára Szegeden - a ScienceCaffe tudományos és művészeti portál beszámolója szerint. Az írónő március 18-án tartott rendhagyó tárlatvezetést Miró képeiről a szegedi Regionális Összművészeti Központban. „Karafiáth Orsolya szubjektív tárlatvezetése a Miró kiállításon" címmel hirdették meg az eseményt, ahol Karafiáth a „saját gondolatvilágába is betekintést, illetve az alkotásokhoz kapcsolódó képzettársításoknak teret engedve" fog beszélni. A honlapon ezt írják róla: „Az őszinte publikációiról, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő írásairól és nem mellesleg extravagáns személyiségéről valamint számos színben és fazonban pompázó parókáiról is ismert költőnő karakteréhez rendkívül jól passzol a kiállítóház legújabb kiállításának hangulata."

Karafiáth Orsolya a szegedi REÖK-ben. Fotó: Váraljai Anna, tiszatajonline.hu
Karafiáth Orsolya a szegedi REÖK-ben. Fotó: Váraljai Anna, tiszatajonline.hu

A beszámoló szerint az írónő "szabad asszociációs technikával" mesélt halálközeli élményéről, véleményéről a könyvillusztrációkkal kapcsolatban, könyveiről, saját magáról, és fel is olvasott, leginkább saját műveiből. Ez nem tetszett mindenkinek. Leginkább egy nyugdíjas magyartanárnőnek nem, aki meg is kérdezte, hogy mikor lesz szó végre Miróról, illetve a Miró-képekről.

Pedig Karafiáth már a tárlatvezetés elején közölte, hogy késve érkezett Szegedre, nem tudta bejárni a kiállítótermeket, a műveket a közönséggel együtt látja először.Hozzátette, hogy valójában nem is látja a képeket, mert nincs nála a szemüvege. Azt is elmondta, hogy a hagyományos tárlatvezetéshez nem ért, aki ilyet vár, csalódni fog. Nem ért a képekhez, nem ért Miróhoz sem, "csak annyi kapcsolata van a festővel, hogy régen elloptak a budapesti Miró kávéházból két széket, azok ott vannak a konyhájukban, igaz, a macskák már szétszedték a kárpitot, ezért bárkinek, akinek szüksége van rájuk, szívesen odaajándékozza".

A vitában a Karafiáth Orsolya védelmére kelt a rendezvényszervező, hangsúlyozva, hogy rendhagyó, szubjektív tárlatvezetésre hívták meg az érdeklődőket, ez egy sorozat nyitó rendezvénye, és mind hasonló lesz. Ha a közönség hagyományos tárlatvezetést akar, az is van, arra is el lehet menni.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. bánki 2013. április 03. 11:58
  „Akkor is egy hülye tyúk !

  Még azzal sem tisztelte meg Pórlodot, hogy némi ,,delta" szintű infóval rendelkezzen a témáról. A nyugdíjas tanárnőnek meg aztán tökre igaza van ! Ha már letolta a seggét némi tiszteletdíjért legalább ,,szívjon" ! Hülye vidéki bunkók ? -nem jött be !”
 • 73. x 2013. április 02. 14:03
  „72. tol "... amiben nem voltatok részesek, arról vitatkozni- kissé a levegöben lóg..."
  LOL, tol.
  Az ősrobbanástól a világháborúkig, választási harcokban sem, nem voltam részes, azokról se szóljak inkább?
  http://www.delmagyar.hu/bulvar/karafiath_orsolya_szakitott_a_bulvarral/2215247/”
 • 72. tol 2013. április 02. 13:45
  „si tacuisses... Egyébként amiben nem voltatok részesek, arról vitatkozni- kissé a levegöben lóg... Szép napot, tartalmas valódi tárlatnézést a jövöben...”
 • 71. macs 2013. április 02. 12:28
  „70. csupaszpisztoly,
  rá gondoltál?
  Karafiáth Jenő (Budapest, 1883. július 31. - Budapest, 1952. május 26.) politikus, miniszter, Budapest főpolgármestere.”
 • 70. csupaszpisztoly 2013. április 02. 11:27
  „Pontosítok, Karafiáth Jenő.”
 • 69. csupaszpisztoly 2013. április 02. 11:22
  „Rémlik, volt Karafiáth Pál főpolgármester a nagyfülű világban.”
 • 68. jozko 2013. április 02. 10:55
  „67. x :

  "Magamat kigúnyolom, hogyha kel..." - és az 55.# hozzászólásomban már meg is tettem -így aztán a krtikáddal nyitott kaput döngetsz :)
  Ezzel a Rostand-tól idézett Orrmonológ töredékkel nem kekeckedni szándékozom - csak úgy ide illett.
  Szeretem a korrekt kis cívódásokat - szellemileg érett partnerek között ez rendszerint az igazság kiderüléséhez vezet - amit elfogadok, akkor is ha olykor bizony alulmaradok.
  Az ostobák erőszakos harcmodora csak azért sért, mert amíg engem erővel akarnak legyűrni, éppen az igazságot tiporják földbe.
  Egyszóval én maradok a finom pengeváltásoknál...”
 • 67. x 2013. április 01. 23:26
  „66. jozko, köszönöm, viszont kivánom!
  Szerintem mind az írónő, mind a tanárnő, akarva-akaratlanul tetszelgett "a szellemi felsőbbrendűség pózában".
  Te is, ha úgy vesszük, a Balsac-idézeteddel, ami az egyiknek "hiú mulattatás" az a másiknak áhítatos művészet.
  Ebbe még az alkotmánybíróság sem szólna bele, ízlések és pofonok különbözőek.”
 • 66. jozko 2013. április 01. 21:19
  „56. x :
  Azt mondod, felkérték a "beszóló" hölgyet -arra gondolsz, hogy Karafiáth Orsolya szándékozta interaktívvá tenni a beszélgetést?
  Nincs ebben semmi rossz.
  Nem hiszem, hogy ő nagyobb fontosságot tulajdonított a beszólásnak - hozzászokhatott :)
  Azt tudom nehezen eldönteni - persze ilyen kevés információ alapján nincs is könnyű dolgom - hogy az írónő vagy a tanárnő próbált e a szellemi felsőbbrendűség pózában tetszelegni...
  Tippem ugyan van, kinek lehetne erre nagyobb esélye - de ennyire azért nem veszem ezt komolyan.
  A hozzászólásokat elnézve nehéz lehet nyugdíjas magyar tanárként megélni az ehhez hasonló helyzeteket - de természetesen nem kötelező nekik a nemzet alázatos szolgálóleánya szerepben tetszelegni.
  Egyébként "csak úgy" sem kort, sem rangot nem tisztelek elfogultan - viszont meghajlok minden szakma vagy hívatás művelője előtt, aki közmegelégedésre!! maradandót alkot/ott!
  Aki halad az úton, célba is érhet - hacsak nem céltalanul halad, csak úgy az utazgatás kedvéért.

  Ha jól emlékszem, Balzactól származik a mondás, miszerint az írónak azt a célt kell maga elé tűznie, hogy erkölcsileg megjavítsa a maga korát , máskülönben csak hiú mulattatója az embereknek!
  /A művészetek területén elég sokan - főleg vezetők- hangoztatnak ilyesmit, de a forrást vagy nem ismerik, vagy elhallgatják.../

  További szép estét!”
 • 65. tinfish 2013. április 01. 21:15
  „A nyugdíjas tanárnő lehet nem tudta, mit jelent a "szubjektív" szó jelentése. Sajnálom, hogy sokan nem nyitottak az újdonság, a más megközelítések felé, egyéb tárlatvezetéseket a Móra Ferenc Múzeum tud ajánlani.”
 • 64. Óperenciás 2013. április 01. 21:04
  „Karafiáth Orsolyának igaza van: hülyére kell venni a figurát!:)
  Ha valaki hajlandó elmenni egy Miró kiállításra,
  azon belül, egy szubjektív tárlatvezetésre. az mit vár...?”
 • 63. mazsolaszolo 2013. április 01. 20:13
  „"Karafiáth Orsolya mosogatószert reklámoz, és míg ő úgy gondolja, semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy író nevét adja egy hirdetéshez, az írók többsége kínosan ügyel arra, hogy távol tartsa magát a reklámtól és a közszerepléstől. Míg nyugaton az írók szereplése már teljesen természetes, nálunk még tartja magát az elitista távolságtartás. ..."

  Ő úgy gondolja. Én meg másként.
  De mi köze van neki az író-léthez? Hiszen csak egy üresfejű ripacs.
  Karafiáth mindent csinál, és folyton önmagáról beszél. Hol költőnek képzeli magát, hol írónak, hol mosóport reklámoz, hol pedig mentálhigiénés szakember akar lenni (amitől mentsen meg az Úristen mindenkit), hol iziben Nyugatra akar "emigrálni".(Jaj...) Azt sem tudja, hogy kicsoda: parókákkal akar magának személyiséget és egyéniséget faragni.

  No komment.

  Akinek az ő művei kellenek, az olvassa.
  Aki szerint egy író nyugodtan reklámozhat mosóport, az reklámozza.
  De hogy Karafiáth Orsika nem lesz a szó nemes értelmében vett MŰVÉSZ és ÍRÓ soha, az olyan biztos, mint ahogyan itt ülök.”
 • 62. Pandora 2013. április 01. 20:06
  „61. macs 2013.04.01. 17:30

  köszi! :)”
 • 61. macs 2013. április 01. 17:30
  „Nos egy kicsit nézelődtem a neten és ezt találtam:
  http://www.klubradio.hu/index.php?id=102%23c
  a lap közepén:
  Legutóbbi műsoraink:
  2013-04-01
  2. rész (14.28.55) 4:54-nél kezdődik Karafiáth a Reökben.
  Aki kíváncsi, hallgasson bele! :-)”
 • 60. x 2013. április 01. 16:56
  „"Karafiáth Orsolya mosogatószert reklámoz, és míg ő úgy gondolja, semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy író nevét adja egy hirdetéshez, az írók többsége kínosan ügyel arra, hogy távol tartsa magát a reklámtól és a közszerepléstől. Míg nyugaton az írók szereplése már teljesen természetes, nálunk még tartja magát az elitista távolságtartás. ..."
  http://index.hu/kultur/media/2013/04/01/mi_koze_az_irasnak_a_mosogatashoz/
  - "Nyugaton" sem mosogatószert reklámoznak a magukra valamit adó írók, tenném hozzá. (Saját magukat inkább.)”
 • 59. szentmiki 2013. április 01. 16:36
  „58. köröstorok? csúnya dolog az irigység...
  Aki meg nem tudta, hogy ki ez a remekbe szabott hölgy, az azt sem tudta hova megy...”
 • 58. köröstorok 2013. április 01. 15:26
  „Szintén nyugdíjas magyartanárnő vagyok, írással is foglalkozom. Karafiáth Orsolya népszerűségét megütni nem lehet, de ezen az úton nem is kívánom. Volt szerencsém látni a Fábry shaw-ban avantgard frizuráját, hallottam barátnője szörnyű énekprodukcióját, és a hab a Fábryval való zümmögés lehetett. Kedves hölgy! Nem tudom, olvasta-e, hogy az avantgard irányzatok két évtized alatt lecsengtek, felszívódtak. Addig is élvezze hatalom adta sikereit! Párttag nem vagyok, nem is voltam. Utálom magát, és remélem, hogy az utókor számára rövidesen ön is felszívódik. Addig feszelegjen csak!”
 • 57. bánki 2013. április 01. 14:47
  „Legalább jól néz ki !

  A ,,haverom" klasszikus idézete szerint az ilyen hölgyeknek szokta volt mondani ,, <moderálva> " !”
 • 56. x 2013. április 01. 13:23
  „55. jozko, ha Te hallgattál volna, még be is láthatnám. Az illető hozzászólása szerint, lásd lent, felkérték.
  http://goo.gl/47tAz
  33. magyartanárnő 2013.03.31. 20:06 [...]
  Karafiáth Orsolya többször kérte, hogy kérdezzünk, mondjuk el a véleményünket - én megtettem. [...]”
 • 55. jozko 2013. április 01. 12:24
  „Rendszeres látogatója vagyok különféle előadásoknak : "direkt teszem ki magamat" megrázó élményeknek.
  A beszólogatók - vagy interaktív műfajnál a csak magamutogató hozzászólók - rendszerint jó adag exhibicionizmusukról tesznek tanúságot /mint például most én :) /
  Karafiáth Osolyát egy kicsit is ismerve senki nem gondolhatta komolyan, hogy ő a Miró képekről fog beszélni :)
  /És ezt nem is ígérték a szervezők.../
  Akit pedig Miró képei érdekeltek, az nyugodtan meg is nézhette őket - legfeljebb saját véleménye lesz róluk.
  Egyébként a Kedves Tanárnőnek mi a véleménye a festményekről?
  Az enyém erről a beszólásról: "Si tacuisse, philozophus mansisses..."- na jó, ez nem magyar, de közismert latinul is.”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétköltöztetik az időseket Újszegedről

Spórol a fenntartó kistérség, ezért megszünteti az Alsó kikötő sori szociális otthont. Tovább olvasom