Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nyugdíjasokra csaptak le a vámosok

Csengele - Egy csengelei nyugdíjas házaspár tanyáján foglaltak le tízezer liter gázolajat kedden a szegedi fővámhivatal járőrei. Az idős férfi azt mondta: a rendszerváltás óta megtakarított pénzén vásárolta az üzemanyagot. A jövedéki termékekről kiállított számlát a termék felhasználásáig meg kell őrizni.
– Nem loptuk, és nyerészkedni sem akartunk rajta. Különben miért tároltuk volna a pajtában? – mondta zaklatottan Bakos Dániel. A hetvenéves csengelei férfi házába kedden délben csengettek be a vámosok. Szerkesztőségünket az akcióról még aznap értesítette egy férfi: pontosan leírva azt a tanyát, ahol vizsgálódik a hatóság. Ekkor az akcióról a vám- és pénzügyőrség szóvivője még nem tudott mit mondani.
Korlátlan szavatosság

Az algyői úti MOL-töltőállomáson érdeklődésünkre elmondták: a gázolaj – megfelelő körülmények között tárolva – minőségét korlátlan ideig megőrzi. Mindössze arra kell vigyázni, hogy mínusz húsz foknál hidegebb helyre ne kerüljön.

– Kérdezték, van-e pálinkám, majd azt, hogy körbenézhetnek-e. Mivel semmi rejtegetnivalóm nem volt, beengedtem őket. Még dicsekedtem is nekik, amikor az istállóhoz értünk: a vashordókban gázolaj van – mesélte a nyugdíjas férfi. Megdöbbent, amikor a vámosok a 9500 liter olajért kapott számlákat kérték tőle, majd ennek híján lefoglalták az üzemanyagot. – A rendszerváltás óta fektettük be a megtakarított pénzünket gázolajba, és a földtámogatást is mindig erre költöttük. Akkor még tíz forint volt literje. Huszonkét holdon gazdálkodunk egy traktorral: a járműbe szántuk az üzemanyagot arra az időre, amikor az ára miatt azt már nem tudjuk megfizetni. Ahogy hallottuk, hogy leértékelik, egyszerre két-három hordóval is vettünk. Ráadásul mindig benzinkútnál vásároltunk – magyarázta Bakos Dániel.

Felesége szintén értetlenül áll a vámosok akciója előtt. Azt mondta, öt éven át őrizgette a számlákat, de nem gondolta volna, hogy még ezután is kérheti tőlük valaki. A papírosokat – elmondásuk szerint – azóta eltüzelték. A csengelei tanyáról a vámosok kedd estére az összes üzemanyagot elszállították. A férfit még aznap kihallgatták.

Bakos Dánielék soha nem csináltak titkot abból, mibe fektették a pénzüket.
Fotó: Segesvári Csaba

– A szegedi fővámhivatal járőrei kedden jövedéki ellenőrzést tartottak egy csengelei tanyán. Az ingatlan udvarán negyvenöt darab hordóban, valamint egy darab műanyag tartályban közel tízezer liter gázolajat találtak. Ennek származását a tulajdonos nem tudta igazolni. A fővámhivatal a közel hárommillió forint értékű gázolajat lefoglalta, az ingatlan tulajdonosa ellen pedig jövedéki orgazdaság miatt tett feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatalához – tájékoztatta lapunkat szerdán Némedi Varga Éva, a VPDARP szóvivője.

Őrizni kell a számlát

– A vámhatósághoz érkezett bejelentések megalapozottságáról minden esetben meggyőződik a vám- és pénzügyőrség. Ingatlan ellenőrzésére csak ezután kerülhet sor, amiről végzéssel dönt a vámhatóság. Az állampolgárnak rendelkeznie kell a birtokában lévő jövedéki termék származását igazoló okmánnyal, amelyet a vámhatóság bármikor ellenőrizhet. A csengelei tanyán levő gázolaj további sorsáról csak az eljárás befejezése után lehet beszélni. Ennek ideje alatt a gázolajat lefoglaltuk – válaszolta kérdéseinkre Némedi Varga Éva szóvivő.

– Soha nem csináltunk titkot abból, hogy mibe fektettük a pénzünket. Úgy gondoljuk, hogy az egyik haragosunk, valaki a szemközti sörözőből értesíthette a vámosokat egy korábbi nézeteltérésünk miatt. Az ivóban sokszor hangosan szólt a zene, ezért bejelentést tettünk a rendőrségen – magyarázta a házaspár.

Ezt hallva úgy gondoltuk, visszahívjuk informátorunkat. Ő hallott-e a két fél összekülönbözéséről?

A férfi, miután felvette a telefont, annyit közölt: a Bakos-portával szemben, az utca másik oldaláról követte figyelemmel a vámosok akcióját. Elmondása szerint fogalma sincs arról, ki dobhatta fel a házaspárt, de valaki biztosan „fülest" adott a hatóságnak. Azt is tudatta lapunkkal: Csengelén az a hír járja, hogy kedden a vámosok Bakosék másik tanyáján is jártak, ahol további kilencezer liter gázolajra bukkantak. Ezzel a hírrel tárcsáztuk tegnap Bakos Dánielnét, aki kitalációnak, merő rosszindulatnak minősítette az újabb információt.

Némedi Varga Éva annyit mondott: valóban történt egy másik jövedéki ellenőrzés kedden éjszaka egy csengelei tanyán, azonban ott 680 liter gázolajat találtak a vámosok. – Ebben az ügyben a tényállás tisztázása jelenleg még folyamatban van, ezért arról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni – mondta a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 14. gabbor 2008. március 06. 22:14
  „A szemben lévő söröző tulajdonosa,aki feldobta őket most jót nevet,pedig az ő kocsmája sem a munkájából épült....SŐT!!!
  Egyszer már felgyujtották az autóját,de nem volt benne.
  Nagyon sok embernek alátett már...
  Egyszer neki sem lessz szerencséje!!”
 • 13. triatlonos 2007. november 10. 13:18
  „Miután az összes idős parasztembert lehúzták, akkor éjszakánként menjenek el fiatal - néhány éve dolgozó - kollegáikhoz, és kérjék el a sok tizmillás ház számláit, és a jövedlem igazolásokat! Meglepő dolgokat fognak tapasztalni, de ezt bizonyára tudják is. Ez egy ilyen makulátlan társaság, nem véletlen, hogy a volt főnökük országos rendőr főkapitány lett!”
 • 12. maci52 2007. november 09. 19:30
  „A Tisza túlsó felén az a ház amelyik "olaj" -ból épült békává válna,a brekegés a parlamentig hallatná magát.A 64 mezős virtuózunk is illenbe talát otthonra.Az idősek igazat mondanak,mert nem egyet ismerek a régiekből akik spórolósak,előre bespájzolnak.A finánc diadalittasan,mehet a jutipénzért,pedig ők sem makulátlanok.Van köztük ügyes,aki havi 85000 Ft nettó fizetésből három év alatt 30 milliós házat épített./olajból/”
 • 11. Mese 2007. november 09. 13:32
  „Fasza! Én is csak gratulálni tudok az akcióhoz,a fotót elnézegetve két,mindenre elszánt olajszőkítőt látok én is. Csak így tovább,mi meg a bolti blokktól kezdve a legkissebb fecniig mindent tartsunk meg,hátha 20-30év mulva lesz rá szükség. Nekem van egy bicajom,amit anno ajándékba kaptam,tehát blokk,számla,semmi nincs róla. Akkor most ez szabálytalan?”
 • 10. wd 2007. november 09. 12:57
  „Ilyenkor miért nem kérdezik meg az ismerősöket, ill. hogy hol vásároltak utoljára nagytételben, és ott, annál a benzinktútnál is megkérezni, hogy volt-e itt egy furcsa idős házaspár wartburggal és vittek-e ipari mennyiségű üzemanyagot? Ez azért feltűnne egy kutasnak vagy nem? Én ha ott dolgoznék, akkor meló után jókat röhögcsélve mesélnék róla... mert tudom, hogy milyen stikkjei lehetnek ilyen öregeknek.
  Persze az is lehet, hogy az üzletét egyengető kisonoka egyik lerakata...
  Engem megmosolyogtat az abszurd helyzet.”
 • 9. Roxy08 2007. november 09. 09:35
  „Édes Istenem! Meddig lehet elmenni?! Világos, hogy VALAKI közreműködött. Mekkora fogás?!
  Az a baj, hogy "lent" kezdik a vizsgálódást......, pedig a fejétől büdösödik a hal!”
 • 8. Papa 2007. november 09. 09:08
  „HHatalmas "fogás"!!! Gratulálok! Ha a z olajszőkítőkkel bánnának ilyen korrektül, akkor már egy vámos sem élne. Még egyszer nagyok voltak! Ez igen , vörös csillag érdemrendet nekik.”
 • 7. karlvonbanhoff 2007. november 09. 08:50
  „Öcsém!
  Így ráugrani a nagy semmire,mint azt a "vámos urak" tették.
  Tipikus alibi munka,tudják ők is,hogy egy kalap szart sem ért az egész,de most jól el lehet egy darabig döngetni a mellüket,hogy lám mily fontosak vagyunk az országnak.Közben meg a valóság pontosan úgy működik,mint azt az előttem szólók ecsetelték.”
 • 6. stones 2007. november 09. 07:38
  „dejavu: kulákok.
  Jobban tették volna, ha a békekölcsön után BAUMAG papírokba fektettnek?”
 • 5. cigi 2007. november 09. 06:50
  „"Az állampolgárnak rendelkeznie kell a birtokában lévő jövedéki termék származását igazoló okmánnyal, amelyet a vámhatóság bármikor ellenőrizhet."

  Tehát ha veszek 1 doboz cigit, akkor amíg el nem szívom, meg kell hogy őrizzem a számláját?, vagy még 5 évig utána is???”
 • 4. vicc 2007. november 09. 05:27
  „10.000 x 238 = 2.380.000 ft
  Ugye ezt a nyugdíjasok sem gondolták komolyan?!”
 • 3. zexxen 2007. november 09. 05:00
  „No comment! A Mars téren nem tudnak rendet rakni (cigi-cigi), a kocsmákban lefizetik őket, hogy már a pancsolt bor után a pancsolt töményeket is tudják árulni, erre rászállnak a nyugdíjasokra. Ja, olyan mintha jönne a ,,padlássöprés" korszaka!”
 • 2. nagypappa 2007. november 09. 03:26
  „Az APEH sem fogadja el,ha otthon tartja az ember a pénzét. Semmiféle jogszabály nem írja elő, hogy egy bizonyos összeg fölött bankban kellene tartani. Én pl. valutára váltom, elrejtem.
  A szüleim még -talán- nem is jártak bankban, nemhogy pénzt oda tettek volna. Képtelenség lenne őket rábeszélni.”
 • 1. stones 2007. november 08. 23:30
  „pénzt dunsztos üvegben, gázolajat pajtában nem tanácsos tartani.
  2008: jön a padlássöprés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sohajda László, a szegedi pókerarc

Szeged - Majdnem egymillió forintot nyert egy szegedi származású fiatalember, Sohajda László a… Tovább olvasom