Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyugdíjazza a színház Székhelyi Józsefet

Szeged - Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kezdeményezte elődje, a színészként a társulatban maradt Székhelyi József közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését. Székhelyi furcsállja az eljárást; Gyüdi szerint döntésének anyagi okai vannak, nincs köze a botrányos egri ügyhöz.
Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kezdeményezte elődje, a színészként a társulatban maradt Székhelyi József közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését. Székhelyi furcsállja az eljárást; Gyüdi szerint döntésének anyagi okai vannak, nincs köze a botrányos egri ügyhöz.

– Gyüdi Sándor főigazgató úr megkért, hogy csütörtökön menjek be az irodájába a jövő szezonnal kapcsolatos megbeszélésre. Ott közölte: eddig tarthatta azt a helyzetet, amit élveztem a Szegedi Nemzeti Színházban, mostanra kifogyott az eszköztárából, ezért július 1-jével szabadságol, azt követően pedig a felmondási időmet töltöm 2013. február 1-jéig, és öregségi nyugdíjas állományba helyez. A direktor úr megemlítette azt is: ha a színház művészeti irányítása – amelyben ő nagyon kevéssé tud érdemben navigátor szerepet vállalni – úgy látja, a munkámra szükség van, akkor február 1-jét követően, egyeztetett, korrekt feltételek mellett igyekszik támogatni, hogy szerepekre szerződtessenek – mondja Székhelyi József színművész, aki Gyüdi Sándor elődjeként 2003 és 2008 között igazgatta a szegedi teátrumot.– Meglepett ugyanakkor, hogy a normális szerződtetési idősávon túl, a szezonzáró aktusok után invitált a direktor úr beszélgetésre. Ha mindent beleszámítok, ötven éve gyakorlom ezt a mesterséget, színigazgatóként is megtanultam, hogy egy művész számára március végéig illik vázolni a következő szezonban rá váró feladatsort ahhoz, hogy összeállíthassa a naptárát. Május 31-én már nincs miről tárgyalni, mert a teátrumok már rég leszerződtették a színészeket a következő szezonra. Tisztában vagyok a törvénnyel, az életkorommal; fegyelmezett, jogkövető állampolgárként abszolút megértettem volna, ha 2011. november 24-én levelet kapok a színháztól, amelyben közlik: mivel betöltöttem a 65. évemet, nyugdíjassá válok. Ez akkor elmaradt, így most váratlanul ért, hogy behívnak a következő szezon megbeszélésére, majd nem is arról van szó. Megbeszélésünket követően 5–6 órával Gyüdi Sándor felhívott telefonon, és közölte: sikerült beszélnie Juronics Tamás művészeti igazgatóval, és a 2013 tavaszára tervezett Füst Milán-bemutatóban, a Boldogtalanokban lenne egy szerep, amelyet a vendégrendező esetleg rám osztana, és abban a produkcióban számítana rám vállalkozóként. Ha alkoholbeteg vagy Alzheimer-kóros lennék, akkor is fájna ez az eljárás, de a korosztályomban meglepően jó szellemi állapotban lévő színészként tartanak számon. Olyannyira, hogy a Madách Színházban estéről estére közel kilencszáz néző előtt fergeteges sikerrel játszom egy édes vígjátékban. Az előadások után nekem is bőségesen kijut a bravózásból.

Arról tehát nemigen lehet szó, hogy kimentem volna a divatból, vagy elfelejtettem volna a szakmát – fogalmaz a színész, aki az utóbbi hetekben az egyik legnagyobb hazai közéleti botrány elszenvedőjévé vált.

Egerben tavaly nem engedték fellépni Villon-estjével; az egri önkormányzat kulturális bizottságának üléséről nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a testületi ülésen az is elhangzott: „Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó".

– Országunk és a mesterségünk is rettenetes állapotban van; metaforikusan fogalmazva: sikerült lejutnunk a csúcsra. Feketén látom az ország helyzetét, a közbeszédet, a közérzetet és az általános világképünket. Hajlamos vagyok gyanítani: semmi sem történik véletlenül. Ugyanakkor Gyüdi főigazgató úr elmondta: reméli, érzem én is, hogy Szeged nem Eger. Sok város polgármestere fölhívott – az elsők között Botka László is –, hogy biztosítson a szolidaritásáról. Nagykövetségekről kerestek meg telefonon, az egyik nagykövet személyesen is felhívott – saját színházam vezetéséből senki. A budapesti Dohány utcai zsinagógában Gerendás Péter barátommal megrendezett szolidaritási koncertünkön standing ovation fogadott. Lukács Tamás kereszténydemokrata képviselő úr Habis László úr, Eger polgármestere társaságában odajött; beszélgetésünk azzal zárul, hogy Villon-estemmel a polgármester meghívását bírom Egerbe egy később egyeztetendő időpontban. Nyugdíjasként is erőm teljében érzem magam, nincs olyan aggályom, hogy a munkámat nem tudom jól végezni. Egy biztos: most 8 hónapig nem leszek látható szegedi színpadon, ami bizonyára sokaknak örömet okoz – mondja Székhelyi József.

Gyüdi Sándor: Szeged nem Eger – Székhelyi Józsefnek nem felmondtam, hanem a nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással közalkalmazotti jogviszonyának a megszüntetését kezdeményeztem. Közel 66 éves, vagyis már több mint három éve túl van a 62 éves nyugdíjkorhatáron. Szakmai nyugdíjat – a múlt év végétől ellátásnak hívják – ennél régebb óta igénybe vesz. Az előadóművészeti-törvény alapján azokkal a színészekkel kell tavasszal közölnünk, hogy kívánjuk-e őket a következő szezonban is foglalkoztatni, akiknek nyáron lejár az éves szerződésük. Székhelyi Józsefre ez nem vonatkozott, hiszen – a társulatban egyedüliként – határozatlan időre szóló, folyamatos közalkalmazotti kinevezéssel rendelkezett. Mostantól elkezdi a 2013. február 1-jéig tartó felmentési idejét; ezalatt ugyanannyi fizetést kap, mint amennyit eddig, miközben a munkavégzés alól már fel lesz mentve. Az, hogy nem tudjuk anyagilag kivételes helyzetét tovább fenntartani, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kívánunk vele dolgozni. A felmentési ideje utánra már kapott is szerepfelkérést a színháztól Füst Milán Boldogtalanok című darabjába. A Nemzet Színészének mindenkori gázsijának 90 százalékáért kívánom szerződéssel foglalkoztatni; az ajánlatot megkapta, megköszönte, és még abban is megegyeztünk, hogy az ugyancsak nyugdíjas és szerepszerződéssel fellépő Király Leventéhez hasonlóan a társulat tagjaként jelenik meg a műsorfüzetben, a honlapon – fogalmaz Gyüdi Sándor.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója határozottan cáfolja, hogy döntése bármilyen módon összefüggne az elmúlt hetek Székhelyi Józseffel kapcsolatos közéleti viharaival. – Ennek a lépésnek semmi köze az egri ügyhöz. Szegeden nincs Székhelyi-ügy. Sem az ő személye, sem a színház nem terepe politikai csatározásoknak. A Székhelyi Józsefet ért méltánytalan támadásokon én is föl vagyok háborodva. Másrészt azt is el kell mondanom: nem tipikus a magyar színházi életben az, hogy a színház volt igazgatója ott marad a társulatban. Máshol az elődöt azonnal el szokták távolítani, hogy ne legyen ott potenciális vetélytársként, ellenfélként. Szegeden ez sem így történt – hangsúlyozza Gyüdi Sándor.

Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. Kulik 2012. június 27. 18:20
  „Székhelyi József kiverte a biztosítékot
  Továbbra sem oldódik a feszültség a szegedi színház volt vezetője körül
  Tölgyesi Gábor
  2012. június 27., szerda 17:30
  A Szegedi Nemzeti Színház vezetői cáfolták Székhelyi Józsefet: a színművészt nem küldték nyugdíjba, maga kérte nyugdíjazását. Így érte meg neki...
  http://mno.hu/grund/szekhelyi-jozsef-kiverte-a-biztositekot-1086897

  No akkor most ki mondott fel kinek?”
 • 126. penilili 2012. június 07. 13:55
  „Azt gondolom, az itt hozzászólok között ,(főleg akik kapálni hívják Székhelyit) még csak színház közelében sem jártak,mert akkor tudnák, hogy Székhelyi nagyon jó színész és Szegednek nagy szerencséje van, hogy a társulat tagja, mert játékával emeli a nívót és hátán elviszi a legrosszabbul sikerült előadást is.”
 • 125. vélemény 2012. június 06. 22:26
  „122. úgyistudod
  Akkor ezek szerint nyugdíjba kellene hogy menjen Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Béres Ilona, Haumann Péter, Molnár Piroska ...
  Melyik kap ezek közül köztisztviselői fizetést is a szakmai nyugdíja és a fellépti díjak mellett?”
 • 124. czindi 2012. június 06. 11:06
  „Nincsenek - és ne is legyenek - más szabályok. Székhelyinek - akit mellesleg nagyon szeretek -, nem azért kell nyugdíjba mennie, mert zsidó, vagy mert SZDSZ-es (volt?) hanem azért, mert betöltötte a 65. évét. És akkor MINDENKINEK el kell menni. Attól még - mint színész - dolgozhat tovább, mint mindenki más is, pl. vállalkozó lesz, magánpraxist nyit, stb. DE NEM KAPHAT ÁLLAMI FIZETÉST TOVÁBB. És ez így helyes. ( jó lenne ezt a tisztelt bíró uraknak is tudomásul venni és nem Brüsszelbe szaladgálni, sértetten leminősíteni büntetéseket, stb.)”
 • 123. louis 2012. június 05. 18:03
  „122. úgyistudod 2012.06.05. 08:25
  "a színház nem fémöntöde.....más szabályok érvényesek rá."

  Ezzel egyetértek.
  Azzal már nem, hogy egyazon intézményen, társulaton belül sem azonos érvényűek a szabályok; itt a "...más szabályok érvényesek rá" = más szabályok érvényesek Székhelyire.
  És ez nem helyes gyakorlat.”
 • 122. úgyistudod 2012. június 05. 08:25
  „121nek
  Akkor ezek szerint nyugdíjba kellene hogy menjen Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Béres Ilona, Haumann Péter, Molnár Piroska stb. is és a szerepeit át kellene adnia a fiataloknak??? Nagy ötlet, de szerintem a közönség nem értékelné. És ha ez így lenne akkor a magyar színháztörténet szegényebb lenne Sinkovits Imre, Tolnay Klári, Agárdy Gábor és a többi zseniális színész kései alakításaival. Ne legyünk már annyira szélsőségesek, hogy nem tudunk reálisan gondolkozni! Maradjunk annyiban, hogy a színház nem fémöntöde.....más szabályok érvényesek rá.”
 • 121. Carlo 2012. június 04. 12:49
  „114 nek
  Az Igazi színész kortól nemtől függetlenül el tudja játszani, a koros és kortalan idős és fiatal szerepeket is.
  Díszlet, és jelmez nélkül is el tudja hitetni, hogy ott vagy abban a játékban, s csak nézel, és látsz, mert az igazi színész megteremti Neked az Álmot, ami valóság azzal, hogy Játszik, mert ez a dolga, talán a hívatása.”
 • 120. jozko 2012. június 04. 12:48
  „Valaki azt mondta egyszer:
  Nem minden tehén szent, amelyik szarvakat hord.
  Fene tudja, nem vagyok sem tehenész, sem teológus.”
 • 119. 195805 2012. június 04. 09:54
  „Itt valami nagyon bűzlik. Mi a lényeg egy ember életében? A származása vagy a munkássága. http://bit.ly/JklB7”
 • 118. theseus 2012. június 04. 08:47
  „A hatodik kor
  papucsos és cingár figura lesz:
  orrán ókula, az övében erszény,
  aszott combjain tágan lötyög a
  jól vasalt dendi-nadrág: férfihangja
  gyerekessé kezd visszavékonyodni,
  sípol, fütyül. A végső jelenet,
  mely e furcsa s gazdag mesét lezárja,
  megint gyermekség, teljes feledés,
  vak, süket, buta megsemmisülés.”
 • 117. SONÁJ 2012. június 04. 08:27
  „Szerintem kapni fog szerepet még!Az egyik legjobb szinkronszínész....”
 • 116. info 2012. június 04. 08:23
  „TISZTELETTEL KÉREK MINDENKIT, A NYUGDÍJKORHATÁR BETARTÁSÁT SZÍVESKEDJÉK BETARTANI MINDEN ALKALMAZOTT SZÁMÁRA! HA A BÍRÁKRA , MINDEN MÁS EMBEREKRE, ALKALMAZOTTAKRA VONATKOZIK REÁ IS ILLŐ LEGYEN!-NEM KELL ITT TOVÁBB HÁBOROGNI.-EGYRE AZÉRT KÍVÁNCSI LENNÉK MIÉRT NEM AD TERET A FIATALOKNAK?- MIÉRT KELL TŐLÜK ELVENNI A LEHETŐSÉGET? IGEN IGEN MENJEN CSAK NYUGDÍJBA!! MONDJUK HA FÉLRETENNÉ ÖNTELTSÉGÉT AKKOR NEM HARCOLNA, ELFOGADNÁ, HOGY ´FÉLRE AZ ÚTBÓL! -EGYÉBKÉNT ENNYI ERŐVEL BÁRKI TOVÁBB ERŐSZAKOSKODHATNA ÉN IS ÉN IS...."113. Deadman 2012.06.04. 04:15 Bezzeg a tisztelt müvész úr ha 42 évet dolgozott volna mondjuk a szegedi vas és Fémöntödében a keszonok melett nem biztos, hogy 65 évesen még dolgozni szeretne és az sem biztos, hogy akkor 60 év felett akár gyereket is vállat volna"..EBBEN VAN IS IGAZSÁG”
 • 115. tol 2012. június 04. 08:16
  „időről időre hisztérikus reakciót vált ki az érintetteknél a nyugdíjkorhatár elérése az ezzel együtt járó nyugdíjazással egyetemben. A világ civilizált részén a születésnapot figyelembe veszik minden egyes munkavállaló esetében, tehát midőn eljő a nyugdíjazás édesbús pillanata, egy kártyát nyújtanak az érintettnek át, a kártyán a többi dolgozó aláírása a nyugállományra vonatkozó jókívánságokkal, aztán - szevasz tavasz. Így van ez...”
 • 114. úgyistudod 2012. június 04. 08:16
  „Elég hiányosak lennének a színházi darabok, ha a 65 év feletti szerepek kimaradnának. Mondok egy pár darabot, amit nem lehetne eljátszani: Csiky Gergely: Nagymama, Örkény: Macskajáték, Spiró: Csirkefej, Shakespeare: Lear király, stb.stb. Szóval, maradjunk annyiban, hogy aki jó színész, és bírja fizikailag, az játsszon, amíg tud! De sajnos Székhelyit eddig sem nagyon használták Szegeden, mióta nem igazgat, és EZ ITT A GÁZ! Hogy megint nem a képességek döntenek, hanem a politika, meg a hovatartozás, meg az egyéni érdekek és sérelmek. Pedig a színászi kvalitásai elvitathatatlanok Székhelyinél, bár lehet, hogy érdemesebb lenni neki kevesebbet politizálni.”
 • 113. Deadman 2012. június 04. 04:15
  „Az egészben az a gusztustalan, hogy ha egyszer mondjuk Mindent az szerint csinál valaki egy cionistával ahogy a törvényben le vagyon írva akkor egyből azzal takarózik, hogy biztos azért mert ő zsidó..Az a dühítő hogy bárhol bármi is történik akkor MINDIG elő lehet ezt akártyát húzni hogy : persze azért csinálod mert zsidó vagyok ????? és már jön is az antiszemita kártya azonnal ..ugyanúgy ahogy ha lop egy cigány és elmondod hogy cigány volt egyből rásszista vagy.....
  Qrva egyszerű a dolog 65 éves elérte a nyugdíjkorhatárt menjen tisztességgel el nyugdíjba..ha meg még érez magában erőt, hogy NYUGDÍJ melett dolgozzon akkor dolgozhat DE azta JÖVEDELMÉT meg ADÓZTASSÁK Meg szépen úgy ahogy kell azt kész..

  Bezezg a tisztelt müvész úr ha 42 évet dolgozpott volna mondjuk a szegedi vas és Fémöntödében a keszonok melett nem biztos, hogy 65 évesen még dolgozni szeretne és az sem biztos, hogy akkor 60 év felett akár gyereket is vállat volna..

  Túl vannak fizetve és ki vannak kímélve ezek a szellemi szabadfoglalkozású "emberi egyedek "”
 • 112. tzrtz 2012. június 03. 23:49
  „111. Annyit pontosítanék, hogy szerintem a szakmai nyugdíja baromi kevés lehet, annál inkább, mivel nyilván már jó ideje kapja. Keressetek rá Gesztesi Karcsi 2 évvel ezelőtti nyilatkozatára, ő akkor 47 évesen 25 év munkaviszony után "kb. 40 ezer forinttal" ment el, de így a tb-t nem kell fizetnie, ami a vállalkozásainál jöhet talán jól.

  Lehet, hogy Székhelyi is már sok éve ilyen nyugdíjas. Figyelembe véve az elitünk adózási szokásait, meglehet, hogy ő se kap most "átlag feletti" nyugdíjat, így a felháborodása érthető is lenne.

  Pár éve (szintén kb. 2) Verebes mondta a Fábry-showban, hogy nyugdíjba megy, és 114 ezer forintot fog kapni. Pedig ő aztán mindenbe benne volt, még a Hetei Hetesben is, ahol, gondolom nem minimálbért kapott. De akkor is ilyen kevés lett a nyugdíja. Szóval erről az oldalról el tudom képzelni, hogy Székhelyi se kap Biszku Béláéhoz hasonló összeget.

  Amiben még pontosítanék, hogy a 8 hónap eltelte után se kell a nyugdíjára hagyatkoznia, mert benne van abban a körben, akik nem feledkeznek meg egymásról (és akiket "standing ovation" fogad a Dohány utcai zsinagógában...), így nyilván azután is kap majd nem minimálbéres munkalehetőségeket.”
 • 111. vélemény 2012. június 03. 22:12
  „"109. bánki
  Azért azt le kéne játszani, hogy napi 8 órát bent tölti- e a munkahelyén az időt a kiválasztott nyugdíj jogosult honfitársunk !"
  "Egy biztos: most 8 hónapig nem leszek látható szegedi színpadon - mondja Székhelyi József."
  Eddig a szakmai nyugdíjat és a fizetést is kapta. Most 8 hónapig be sem fog járni, de a havi 450 ezret így is felveszi. Utána pedig kapja az átlag feletti nyugdíjat.
  A libsik miért nem emiatt höbörögnek?”
 • 110. vélemény 2012. június 03. 21:58
  „Befolyásának köszönhetően az legújabb asszonyt is sikerült benyomnia az adóhivatalba, aki ennek köszönhetően a szülésig kormánytisztviselő lehetett.”
 • 109. bánki 2012. június 03. 20:54
  „Azért azt le kéne játszani, hogy napi 8 órát bent tölti- e a munkahelyén az időt a kiválasztott nyugdíj jogosult honfitársunk !”
 • 108. bánki 2012. június 03. 20:42
  „Szegény SZDSZ-es zsidót még az ág is húzza nem beszélve a Nyugerintézetről.

  Majd Bródyval és az Artisjus-al sopánkodhat a vidéki haknikon !”
127 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éttermet nyit az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány

A vendéglátóhely június 4-étől várja vendégeit. Tovább olvasom