Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Nyugdíjba megy Szigeti Sándor főállatorvos

Szeged - 42 év után nyugdíjba megy a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője, Szigeti Sándor. A főállatorvost a múlt nagy pillanatairól és a jövőről faggattuk.

Állatorvos-gyakornoknak került Szegedre 1967-ben, és az akkor alakuló állat-egészségügyi állomás – és természetesen a későbbi felesége – miatt maradt itt a Veszprém megyei születésű Szigeti Sándor megyei igazgató főállatorvos. Munkatársainak „a főnökről" rendíthetetlen nyugalma és derűje jutott először eszükbe. És szavajárása, miszerint ha a feladatot nyolc óra alatt nem képes valaki igényesen elvégezni, akkor túl nagy rá az a zakó.

Melyek a főállatorvos pályájának legemlékezetesebb pillanatai? – Például amikor az uniós csatlakozásunkat előkészítő olasz és francia szakemberek kétségeit két nap alatt eloszlattuk arról, hogy nem a nulláról kezdjük tanulni az állategészségügyet és az élelmiszer-ellenőrzést – idézte fel Szigeti Sándor. – Mérföldkő volt a röszkei határ termék- és állatbefogadó termináljának építése, de még inkább a nagylaki létrehozása. Azzal annyit hezitáltak az uniós és állami vezetők, hogy egy fitying uniós támogatás nélkül végül rohamtempóban húztuk fel az állat- és növény-egészségügyi termékfogadó épületeit fél éven belül, az állatbefogadót pedig három hónap alatt. A legkeményebb télben én főzettem teát a vasbetonszerelőknek, hogy ne fagyjon szét a kezük. Szép élmény volt felavatni is Medgyessy Péter akkori miniszterelnökkel. Büszke vagyok, hogy tagja lehettem a bibliánknak számító állat-egészségügyi szabályzatot elkészítő munkacsoportnak, és részt vettem az állatfajok azonosítását 10 év alatt kidolgozó bizottságban. Nagy sikernek könyvelem el, hogy a 2007-es nagy madárinfluenza-járványt két hónap alatt felszámoltuk a megyében. Katasztrofális gazdasági következményei lettek volna, ha nem álljuk útját, hiszen itt a két országhatár és a legnagyobb élelmiszerfeldolgozók.

Aki hivataltól és nyugdíjtól függetlenül az igazgató főállatorvos szíve csücske: Teddy. Fotó: Veréb Simon
Aki hivataltól és nyugdíjtól függetlenül az igazgató főállatorvos szíve csücske: Teddy. Fotó: Veréb Simon

– Soha nem politizáltam – magyarázza a leköszönő főállatorvos, miért hagyta a posztján a sok átszervezés, kormányváltás. Mindkét oldal dicsérte; Torgyán József agrárminisztersége alatt kapta az intézmény a legmagasabb szakmai elismerést, a Tolnay Sándor-díjat. Idén pedig az igazgató szakmai munkáját, tudományos kutatói és oktatói tevékenységét ismerte el az államfő Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel. Érthető, ha számára csak a jéghegy csúcsát jelentette a 22 éves igazgatói praxisában az országos vihart kavaró aflatoxinos paprika, az illegális öttömösi savanyító, a vásárhelyi fekete tejüzem, a szennyezett guargumi vagy a melaminos gyerektejital ügye.

Mégsem ezektől az emlékektől rázza ki a hideg, hanem az intézmény laborjának bezárásától és a mindenkori létszámcsökkentéstől. 234 fővel vette át az intézményt, most 112 álláshellyel adja át. Utódját május 1-jétől nevezik ki.

A hivatalon kívül is van élet

Több ideje jut az újdonsült nyugdíjasnak az alsóörsi nyaralójukra, nagy hegyi túrákra, külföldi kirándulásokra a feleségével. És marad megszállott szenvedélye a tenisz és szíve csücske Teddy, az ötéves golden retriever. A hivatali ajánlatokra nemet mondott, a szakmának mégsem fordít hátat: kisebbik fia korábban megvált a hatóságtól, az ő állatorvosi rendelőjében lesz másodhegedűs.

Olvasóink írták

 • 6. allegro 2010. május 02. 15:20
  „"szavajárása, miszerint ha a feladatot nyolc óra alatt nem képes valaki igényesen elvégezni, akkor túl nagy rá az a zakó." -frappáns gondolat, de nem egyértelmű! Ez persze lehet vezetői fogás, hogy még többre sarkallja embereit.
  Attól függ milyen értelemben nagy a zakó. Lehet, hogy a feladat a sok, azt is meg kellene nézni! Ha ennek nem néz utána egy vezető, akkor éppen őrá nagy még a saját zakója.”
 • 5. varosi 2010. május 01. 20:26
  „Éppem ideje volt már, hogy a begyöpesedett szoci elhagyta a hajót”
 • 4. kuyulu 2010. április 30. 18:39
  „2, Ráérő! Igazán fején találtad a szöget,én 20 évig állattartással foglalkoztam,de én még egyetlen állatorvosi tevékenységről szóló áfás számlát nem tudtam begyűjteni. Sokszor vártuk az állatorvos urakat.”
 • 3. 6664 2010. április 30. 11:16
  „Gratulálok eddigi munkájához, és békés nyugdíjas éveket kívánok! (egykori szomszédja)”
 • 2. ráérő 2010. április 30. 10:37
  „Szép lassan eltünnek az utolsok is szocialista befalazottak közül.Vigyen magával néhányat azok közül is akik a megye feldolgozo iparának eltüntetésén oly sokat fáradoztak,mert is is sikertörténet.”
 • 1. .suhym. 2010. április 30. 09:53
  „Jó pihenést és hosszú nyugdíjas éveket kívánok Szigeti úrnak!:))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdálkodói határidő

Szeged - Csongrád megyében még 2500 gazdálkodónak kell elektronikus jelszót igényelnie a… Tovább olvasom