Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Nyugdíjba menekülnek a rendőrök a megyében is

Tovább csökkenhet a rendőrségen dolgozók átlagéletkora, ugyanis az idén akár ötezer rendőr is kérheti nyugdíjazását. Csongrád megyében az átlagéletkor már így is épphogy eléri a 33 évet. A nyugdíjba vonulók kivétel nélkül tapasztalt rendőrök. Egyes vélemények szerint a távozásuk a cáfolatok ellenére okozhat működési zavarokat.
Csongrád megyében az idén eddig négy rendőr vonult nyugdíjba, ugyanakkor megváltozott egészségi állapotra hivatkozva már május 25-áig harmincnyolcan kérték korkedvezményes nyugdíjaztatásukat. Ez már most majdnem ötven százalékkal több, mint tavaly egész évben. 2006-ban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományának 2,5 százaléka, összesen huszonkilenc tiszt és tiszthelyettes vonult nyugdíjba. Köztük két kulcsposztot betöltő rendőri vezető, Kovács Mihály szegedi rendőrkapitány és Szegedi Zsolt, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

Csongrád megyében a főkapitányságon és valamennyi kapitányságon lesznek távozók. Rutinos nyomozókat, vizsgálókat, felderítőket, bűnügyi technikusokat kell pótolni, nem beszélve az utcai demonstrációkat biztosító rendőrökről.

Országos szinten az idén akár ötezer rendőr is kérheti nyugdíjazását. Mivel valamennyien legalább húsz éve a testületnél dolgoznak, többségük vezető beosztásból távozik. Egyes vélemények nem zárják ki, hogy a tapasztalt zsaruk hiánya működési zavarokat is okozhat.

A nyugdíjba vonulókat pótolni tudják

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, M. Toronykői Márta szerint a nyugdíjba vonulók „a megye rendőreinek elenyésző százalékát jelentheti, azaz a szakmai munkavégzés minőségét, mennyiségét nem befolyásolja. Pótlásuk folyamatosan történik a Rendőrtiszti Főiskolán valamint a Rendészeti Szakközépiskolán végzett tanulókkal, illetve más megyékből áthelyezéssel".

A rendőrök tömeges nyugdíjba menekülésének egyébként az a magyarázata, hogy a rendvédelmi szolgálatért járó előnyök megnyirbálására, megszüntetésére készül a kormány. A törvénymódosítást tavaly ősz óta készítik elő, végleges döntés még nem született, de a fegyveres testületeknél dolgozók kész tényként kezelik, hogy jövő évtől jóval kedvezőtlenebb feltételekkel mehetnek nyugdíjba.
Az idén a korábbi évekhez képest már eddig is háromszor annyian kérték a nyugdíjazásukat. Aki elérte a 25 év szolgálati időt és teheti, menekül.

Számítások szerint ebben az évben korkedvezménnyel vagy egészségügyi okokból nyugdíjba vonulók jövedelme 30-50 ezer forinttal lesz több jelenlegi fizetésüknél. Ez ösztönzi a rendőröket.

A parlament előtt lévő új rendőrségi törvény nyugdíjazással kapcsolatos változásai miatt már eddig is szó volt arról, hogy 2 ezer 500 negyven-ötven év körüli, főleg magas beosztású rendőr megy nyugdíjba az idén. Az elmúlt hetek, hónapok presztízsromboló esetei után ez a szám a duplájára is nőhet.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén azt mondta, ez nem okoz majd működési zavarokat, sok képzett fiatal rendőr várja, hogy vezető pozícióba kerülhessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénhidrátmentes születésnap

Egy születésnap általában a nagy kajálásról, a tortaevésről szól. A Délmagyarország azonban 97.… Tovább olvasom