Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Nyugdíjba vonul a 100 éves tápéi szivattyútelep

Szeged - 700 milliós beruházással kicserélik a tápai szivattyútelepet. A régi szivattyú majdnem 100 éves, "kidolgozta magát", de ezután is szolgál: muzeális értékként tekinthetik meg a vizes dolgok iránt érdeklődők.
Vízben úszna Szeged egy kisebb eső után is, ha a csatornákból nem szivattyúznák a Tiszába a csapadékot. A vízelvezetők a város legmélyebb pontjain futnak, az átemelőhöz érkező esővizet a magasabban hömpölygő Tiszába kell továbbítani. A belváros „vízmentesítéséért" a Szegedi Vízmű Zrt. felel, Baktó, Petőfitelep és Tápé területéért az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A vízügy két szivattyútelepet üzemeltet ezen a területen, egyet a Szeged melletti Vesszősön, egyet pedig az Irinyi utcában.

Utóbbi 1929-ben épült, épp ideje volt felújítani. Javában folyik a munka, a kivitelezők 6 méteres gödörben, hátuk mögött az áradó Tiszával dolgoznak.

Nyugdíjba vonul a 100 éves tápéi szivattyútelep. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A város fejlődése miatt megnövekedett a csapadékterhelés: egyre több az aszfaltozott, burkolt terület, az eső nem tud elszivárogni. Az elmúlt közel 100 évben elöregedett a töltésben lévő nyomócső is. Az 1929-ben telepített átemelő ma már ipartörténeti emlékmű, múzeummá alakítjuk – mondta el lapunknak Kozák Péter. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) igazgatója elárulta: az első tervek szerint elbontották volna a telepet, végül sikerült a műemléket megmenteni. Terveik szerint az Újszegeden működő Vízügyi Történeti Emlékhelyhez hasonló múzeummá alakítják át az egykori szivattyútelepet. Itt bemutatják az eredeti állapotban megmaradt gépeket, berendezéseket. – Törekvéseinkhez az Épületgépészeti Múzeum szakmai támogatását is megkaptuk – mondta a vízügyi igazgató.

A beruházás azért is fontos, mert a „szivattyúk szavatossági ideje is lejárt", áradáskor a vízügyesek is feszülten figyelték a város negyedének vízmentesítéséért felelős szivattyúk működését. – Nagyon gyorsan összegyűlik a víz, amire időben kell reagálnunk. Eddig másodpercenként 2,1 köbméter csapadékot tudtunk a Tiszába átemelni, az új gépekkel ez 3,2 köbméterre nő. Nyugodtabban alhatnak Petőfitelepen és Tápén is – mondta Kozák Péter.

Munkavédelmi sisakot vettünk, és megnéztük, hogyan dolgoznak a Tisza vízszintje alatt. Miközben a munkások a zsalukat hegesztették a 6 méteres gödörben, a városból érkező belvíz folyamatosan ömlött a szivattyúk lábához – a munka nem állhat le. A kitermelt közel 180 köbméternyi sárga, agyagos földet a töltés közelébe pakolták le, az aljzat betonozása is elkészült. – A nagy csővel most eltereljük a belvizet, miközben a régi szivattyútelep alatt épül az új provizórium – mutatott a mélyben dolgozó kivitelezőkre Kozák Péter. A munka tavaly ősszel kezdődött, és a 700 milliós, uniós támogatással készülő átépítést 2013 őszére fejezik be. – Két új, 1000 milliméteres csövet is átvezetünk a töltésen. Egyidejűleg megemeljük a töltéskoronát is, miközben négy új szivattyút telepítünk a gödörbe – magyarázta Kukla József építésvezető.

Olvasóink írták

 • 5. IVY 2013. április 25. 12:39
  „<moderálva>”
 • 4. Connecticut 2013. április 25. 11:53
  „nagyon szép állapotban van! remélem lesz kiállítás, szívesen elmennék megnézni majd :)”
 • 3. benq 2013. április 25. 08:28
  „2. kvendi 2013.04.24. 21:59

  :-) :-))”
 • 2. kvendi 2013. április 24. 21:59
  „Megtudná valaki magyarázni, hogy minek ott a fejükön a védősisak...(azt értem, hogy dolgoznak ott, de a riport alatt csak leálltak nem), van védőkorlát, csak nem másznak át rajta, hogy belessenek az aknába...?
  Ha ilyen védősisakos fotókat látok mindig a 70-es 80-as évek tipikus TV-Híradós riportjai jutnak eszembe, amikor az elvtársak kimentek a pártbizottságról és jóra értékelték a látottakat...!”
 • 1. havranek 2013. április 24. 21:05
  „Félek ,hogy ami a helyére kerül az már nem Magyar gyártmány lesz . Igaz mi már csak törvényalkotásban vagyunk "nagyok" . Bár erre meg egy Tacitus mondás illik "a túl sok törvény romlott köztársaságra utal " lehet ,hogy igaza van ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki meghódította Angliát

A nemzetközi Britain's Got Talent tehetségkutatón hatalmas sikert aratott Szűcs Zoltán, azaz Real Action társulata - a zsűri zokogott. Tovább olvasom