Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nyugdíjemelés apránként

Csongrád megye - Idén nyugdíjemelés már nem lesz, és a következő négy évben sem lehet 3 százaléknál többre számítani. Az egyik szakértő a növelés kiszámításán, másikuk a támogatásokon változtatna.
Befagyasztja a nyugdíjak reálértékét a kormány – ez áll abban a 2017-ig szóló előrejelzésben, amelyet a kormány a jövő évi költségvetés részeként készített a Nyugdíjbiztosítási Alapról. Ez annyit jelent, hogy változatlan szabályok mellett az ellátásokat csak a tervezett infláció mértékével emelik. 2011 óta hatályos az a jogszabály, amely megszünteti a lehetőséget, hogy jelentősebb gazdasági növekedéskor a nyugdíjakat az inflációnál nagyobb mértékben lehessen növelni. A kormány jövőre 2,4 százalékos inflációval kalkulál, vagyis januárban legfeljebb 2 százalékos nyugdíjemelésre lehet számítani. 2017-ig átlagosan 3 százalék az inflációs cél, tehát a következő években is elenyésző mértékű emelés várható.

– Nyugdíjemeléshez a nyugdíjas fogyasztói kosarat kellene figyelembe venni, és az alapján kiszámolni az inflációt, nem az általános fogyasztói kosarat, mert az torz adatot mutat. Mi alapján számolják az inflációt és a nyugdíjemelést? Az adatok között szerepelnek élelmiszerárak, amelyek nagyon megugrottak, de figyelembe veszik a tartós fogyasztási cikkek (például hűtő, tévé, gépkocsi, mobiltelefon) árát is, amelyek jóval olcsóbbak lettek, mint korábban. Csakhogy az utóbbi termékekre az idősek már nem költenek – kommentálta a nyugdíjra vonatkozó prognózist Seres István. A nyugdíjas szegedi közgazdász hangsúlyozza: az időseket fokozottan érinti viszont a gyógyszerek magas ára és a hálapénz. A rezsicsökkentés nem segít rajtuk, hiszen azzal az spórol többet, aki sokat költ. A nyugdíjas azonban keveset takarít meg a fűtésen, vízen, villanyon, hiszen amúgy is igyekszik minimálist használni.

– Nagy különbség nem a nyugdíjasok és a dolgozók fogyasztása között van, hanem a kis- és a nagykeresetűek között. Ha valakinek magas a nyugdíja, külföldre utazik, mobiltelefont, autót vesz, az élvezi az árcsökkenést, az viszont nem érzékeli ezeket az alacsonyabb árakat, aki tűzifát vásárol, ami nem hatósági áras, vagy egyre dráguló tésztát eszik – fogalmazta meg álláspontját Simonovits András nyugdíjszakértő. Az oldaná meg szerinte a legszegényebbek gondját, ha lenne szegénységi, lakhatási, fűtési támogatás.

– A 22 ezer 800-as és a 28 ezer 500-as minimálnyugdíjakat a kormányok befagyasztották, ez tűrhetetlen, ezeket növelni kell. De ha valaki azt gondolja, hogy egységesen 50 ezer forintos minimálnyugdíjat lehet adni, annak meg kellene mondani, honnan veszi el a rávalót, mert az nem lenne elég, ha leállítanák a stadionépítéseket. Lehet vitatni, hogy 1998-tól folyamatosan megszüntették a degressziót, vagyis hogy a kisnyugdíjak nagyobb mértékben emelkednek, mint a nagyok, de alapnyugdíjat bevezetni irreális elvárás. Súlyos hiba történt a nyugdíjak idei „túlemelésével", mert az idei inflációt 5 százalékra tervezte a kormány, végül állítólag csak 2 lett, és az átlagnyugdíjat 2 helyett még 3 százalékkal emelte. Ez 120 milliárd forint extrakiadást jelentett az államkasszának, ami megmarad minden évben, hiszen beépült az ellátásba.

A szakember hozzátette: azok a százezrek, akik külföldre mentek, nem fizetik a magyar nyugdíjjárulékot, ez 5-10 éven belül nagy problémát okoz. Azzal sem dicsekszik a kormány, hogy a sok közfoglalkoztatott után az állam fizeti be a nyugdíjjárulékot, tehát az nem igazi értékteremtés, hiszen közpénzből van, mintha munka nélkül kapnák meg.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. x 2013. október 17. 00:28
  „52. csonakos "... Ha nekünk annak idején nem nyúlják le a jövedelmeinket, ..."
  - Hm. Kik is? Hatvan+egynéhány éves vagy, pár éve nyugdíjas. Aktív idődben főként kik nyúlhattak le?
  - Az állítólagos kedvenceid (az MSZP közvetlen elődje, az MDP közvetlen utódja) szovjet vezetéssel?
  http://www.delmagyar.hu/kepek/eletkepek_1948_es_1989_kozott/2029319/2883222/”
 • 60. strangerrr 2013. október 16. 21:42
  „59. Hát sokra nem mennek vele:) De remélem nem baj, ha leírom a véleményemet:)”
 • 59. x 2013. október 16. 14:38
  „58. strangerrr "... Az ország népe ... nemcsak buta, mint a főd, hanem eredendően szolga is."
  - Az egyetlen szerencséje az ország népének, hogy van egy ilyen okos úri megmondóembere?”
 • 58. strangerrr 2013. október 15. 21:31
  „57. De ha valaki tényleg elkezdené a " a rossz irányba tartó folyamatok megfordítását" a T. választók úgy elzavarnák, mint a huzat.
  A politika mindig olyan, amilyen az ország. Az ország népe meg ócska ígéreteket, nemzetieskedő masnit, meg erős vezetőt akar, mert nemcsak buta, mint a főd, hanem eredendően szolga is.”
 • 57. SP 2013. október 15. 21:24
  „Helyzet értékelésénél kimarad mindig egy szempont.
  Hidegháborút következő szabad rablás korár éltük meg. Az ország eladósodott. Az országot nem építették, hanem rombolták, a maradék értékeinket kiárusították bagóért.

  Demográfiai mélyponton vagyunk, a leendő országépítő fiatalok száma kevés. A homokosok száma viszont emelkedik.
  A társadalom alapja
  a család lenne, ami férfi és nő, gyermekekből áll. Ez is rossz irányba megy.

  Minden politikus, vezető, elsőrendű feladata lenne a rossz irányba tartó folyamatok megfordítása.
  Legyen az polgármester, miniszter, bárki. Aki nem ezt teszi, hazaáruló, le vele.”
 • 56. tom_peris 2013. október 15. 21:09
  „50. strangerrr 2013.10.15. 18:37

  Szingapurban meg egyösszegbe kell befizetni az adot... februárban... az ahavi béred kb harmada...

  És aki nyugdíjat szeretne az takarékoskodjon magának, (amit persze a tisztán megkapott bruttó béréből simán megold...)

  Itt meg a netto fizetéshez még hozzájön kicsit több mint ugyanannyi járulék meg adó... és a fizetésed ha elköltöd (a nettót) akkor annak is kb a negyede-harmada az adókra megy el...

  ezek alapján talán teljesen jogos a bérből és fizetésből élők felháborodása hogy konkrétan egy rossszul működő rendszert tartanak fent a mi munkánkból...

  Az ország újjáépítéséről meg csak annyit hogy szép munka volt... mint látszik meg is volt az eredménye...”
 • 55. strangerrr 2013. október 15. 19:55
  „Igazságos az, hogy a mai JÁRULÉKFIZETŐKNEK duplán kell fizetniük?

  Én sem leszek hülyébb:))”
 • 54. strangerrr 2013. október 15. 19:46
  „52. Te is tudod hogy ez a cikk badarság.
  "Ha a biztosító a hozzá befolyt pénzt nyilván kellő hatékonysággal működteti (állampapírokba, jelzáloglevélbe, kötvényekbe, bankbetétekbe fekteti), havi tőkésítéssel könnyen elérhet 6 százalék kamat bevételt."
  A mai járulék befizetésekből fedezik a mai nyugdíjakat. Tudod ott a "HA" a mondat elején.

  "A mostani harmincéveseknek még van lehetőségük úgy félretenni, hogy öregségükre ne kelljen nyugdíjra számolniuk! "
  Te ezt tényleg komolyan gondolod??

  Igazságos az, hogy a mai nyugdíjasoknak duplán kell fizetniük?”
 • 53. Linka11 2013. október 15. 19:28
  „"dondongó"
  Szerinted én az elosztó kirovó rendszerben, nem az akkori nyugdíjasok nyugdíját fizettem ?!- És ha igen, akkor nekem nem járna nyugdíj, mert a rendszer elvette a befizetéseimet ? Érdekes megközelítés ! Tehát én fizethettem mások nyugdíját ,de nekem már semmi nem jár !?- Kíváncsi lennék az igazságos és korrekt, mindenkit vigasztaló megoldásra !”
 • 52. csonakos 2013. október 15. 19:17
  „strangerrr!
  Nem akartam idehozni ismét a DM cikkét de muszáj!
  http://www.delmagyar.hu/gazdasag/nem_a_fiatalok_tartjak_el_a_nyugdijasokat/2299947/
  Mi is volt ott 1973-ban Chilében?
  A mostani harmincéveseknek még van lehetőségük úgy félretenni, hogy öregségükre ne kelljen nyugdíjra számolniuk! Ha nekünk annak idején nem nyúlják le a jövedelmeinket - majd gondoskodnak rólunk öregségünkre - akkor vígan élnénk mint Marci hevesen!
  A mostani fiatalok pénzét - háromezer milliárdot - épp most osztották szét a belső kőrnek! Tehát nem működik amit vizionálsz Chile kapcsán! Majd jön egy újabb kormány aki szétosztja miután elveszi!”
 • 51. hangman 2013. október 15. 19:16
  „A legjobb az egészben, hogy épp ez a drága kormány törölte a nyugdíjjárulék fizetési plafont, aminek következtében nem lesz nyugdíjplafon jó pár év múlva, csak kérdem én a havi 1 millás bérek után, hogy fognak hasonló mértékű nyugdíjat fizetni hosszú távon?”
 • 50. strangerrr 2013. október 15. 18:37
  „Sokan nem tudják, hogy Chile egyre vonzóbb célpont még az európai munkavállalóknak is a magas fizetések és az alacsony adók miatt. A fizetésből mindössze 20% körüli az adó és egyéb levonások mértéke, miközben a chilei államadósság a GDP 9,4%-a, azaz a francia, vagy német államadósság kilencede. Az állami újraelosztás mértéke 21,5%, jóval kevesebb, mint a fele a magyarnak. A gazdaság 6%-kal bővült az elmúlt években, az egy főre jutó GDP 17.400 dollár.

  1980-ban társadalombiztosítási és nyugdíjreformot hajtottak végre, aki akart, kiléphetett az állami ellátásból. Az emberek 95%-a döntött így és az addigi személyi jövedelemadóját a saját nyugdíjszámlájára utalhatta. A nyugdíjpénztárakban elérhető hozam miatt már most kétszer akkora nyugdíjra jogosultak az emberek, mint amit az állami rendszertől kaptak volna.

  Ha kevesli az így eltehető összeget valaki, további összegeket is elhelyezhet a nyugdíjszámláján, adómentesen. A megtakarításai számára olyan nyugdíjpénztárat és befektetési politikát választ, amilyet szeretne.

  Bár van állami nyugdíjkorhatár, ez senkit nem kötelez semmire. Ha a felhalmozott nyugdíjmegtakarításból az élete hátralévő részében valaki az elmúlt 10 év átlagfizetésének 50%-át élete (várható) végéig biztosítani tudja és az több mint a minimál-nyugdíj, bármikor elmehet nyugdíjba, maga dönti el, hány évesen akar nyugdíjas lenni. Ha betöltötte a nyugdíjkorhatárt és a saját megtakarításaiból nem jogosult még minimál-nyugdíjra sem, akkor az állam kipótolja a különbözetet.

  Az akkori nyugdíjasok ellátásáról még az állam gondoskodott az átmeneti időben, mostanra elértek odáig, hogy gyakorlatilag az állam teljesen ki tudott vonulni a nyugdíjak finanszírozásából. A chileieket nem fenyegeti sem az európai rendszer jóléti juttatásai miatti államcsődök veszélye, sem az alacsony népszaporulat miatti összeomló felosztó-kirovó rendszer, mindenki a saját nyugdíját teszi félre,

  Ennek (is) következménye az alacsony adók, a szinte nem is létező államadósság és a dinamikusan fejlődő gazdaság.”
 • 49. Power 2013. október 15. 18:32
  „A szakértők addig számolgatják, hogy a végén elveszik a nyugdíjakat, ahogyan ezt már megtették a rokkantakkal, rendvédelmisekkel, katonákkal, tűzoltókkal, bányászokkal, stb....
  A 27%-os ÁFA nem a nyugdíjasok terheinek csökkentéséről szól.”
 • 48. strangerrr 2013. október 15. 18:23
  „47. Óriási félre értések vannak. Senki sem sajnálja a mai nyugdíjasoktól a nyugdíjat, vagy állítja azt, hogy nem kellene Nekik nyugdíjat fizetni.

  De arról senki sem beszél, hogy egy mai 30-as
  1.) Fizesse a járulékot, hogy legyen a mai nyugdíjasoknak nyugdíjuk.
  2.) Előtakarékoskodjon saját magának, hiszen Ő most hiába fizet járulékot nyugdíjat minimálisat fog kapni (magyarán duplán fizessen)
  3.) Mindezt tegye 65 éve koráig (akár férfi, akár nő)

  A jelenlegi magyar nyugdíjrendszer nem tartható fenn tovább. A felosztó-kirovó rendszert fel kell számolni, ennek a kezdeti lépése volt a tőkével fedezett saját számlás magánnyugdíj-rendszer bevezetése, amely a tervek szerint először csak a nyugdíj 25%-át biztosította volna, majd lassan elérte volna a 100%-os határt.

  Sajnos ezt a Fidesz kormány az elhibázott adópolitikája fedezetlensége miatt felszámolta és a vagyonát felélte.

  Akkor mi várható? Egyrészt a nyugdíj-korhatár drasztikus emelése (Németországban már most 67 év a korhatár és további emelésre készülnek), valamint a nyugdíjak várhatóan csak az éhenhalástól fognak megmenteni (ahogyan már most is így van például Kanadában)

  Ezek a tények, amikkel szembe kell nézni. Sajnos semmi nem látszik, ami ennél pozitívabb reményre adna okot.”
 • 47. queenmargareth1 2013. október 15. 17:41
  „45. strangerrr 2013.10.15. 16:01 fizetett mást! kérdezd meg Székkutas Herbáriás üzemében dolgozókat (élnek), milyen munkát végeztek tizenévesen.Kérdezd meg:milyen életük volt a háború után!Kérdezd meg miket éltek át?
  Van amit SOHA nem tudsz megfizetni és visszakapni! ezért az évekért is jár nekik!!!Éheztél?Átélted a háborúz?56-ot?Ami előtte és utána volt?átélted, hogy asszonyokat, lányokat adtak el?Nem. akkor légyszíves mély főhajtással...előttük!”
 • 46. mivan? 2013. október 15. 17:07
  „45. Lehet, hogy azért nem fizetett mert olyan volt az a rendszer?? De sebaj majd a visszafele törvénykező nagyokosok majd hoznak erre is valami törvényt. Jó, tréfát félretéve nem fizettek, de azt nem vitatjuk, hogy azért a többség ledolgozta ezt a kis alamizsnára valót.
  Sajnálni attól még lehet a többi generációt.”
 • 45. strangerrr 2013. október 15. 16:01
  „32. Azt Ön sem gondolja komolyan, hogy minden mai magyar nyugdíjas járulékot fizetett 14 éves korától 60 éves koráig?:)

  Nem, én nem leszek nyugdíjas. Mert nyugdíjnak vicces lesz nevezni azt hogy 30 év múlva kb 30-40 ezer forintos egyen juttatás lesz minden 65 év felettinek függetlenül hogy mennyi volt a fizetése.

  Egy mai aktív járulékfizető befizet 45 éven át, aztán kap érte 30 ezres nyugdíjat? Őt miért nem sajnálja senki?

  2001-hez képest 250 ezerrel kevesebb gyerek, 171 ezerrel kevesebb 15-39 éves és 92 ezerrel kevesebb 40-59 éves van, ezzel szemben a 60 éven felüliek 250 ezerrel többen vannak 2011-ben. Az ország minden tizedik lakosa már hetven éves is elmúlt.
  Mivel a lakosság rohamosan öregszik, a gyerekek meg ugyanilyen ütemben fogynak, a házasságban élők száma a töredékére esett vissza, nem sok jóval kecsegtet a jövő.”
 • 44. mivan? 2013. október 15. 15:47
  „41. A háború után ki építette fel az országot, mi? A kommunizmusban ki termelt azokban a gyárakban amit már csak meséből ismersz? És egyeltalán téged meg a szüleidet ki nevelt fel azokban a híresen egyszerű években?? Nem disszidáltak hanem itt éltek és dolgoztak. Mint például az én még hála istennek élő két nagymamám. Szóval ezt gondoljátok át még egyszer...”
 • 43. SP 2013. október 15. 15:44
  „Nyuggereknek
  az átkosban a szombat is munkanap, tanítási nap volt. Sokkal nehezebb szociális körülmények közt.
  Kommunista műszak, kötelező békekölcsön, téglajegy a jégstadionra, színházra stb. stb. pénzelvonások, mind plusz munka volt.

  Munkaversenyes túlhajszolás, sztahanovista akciók, háború utáni újjáépítések, felajánlások kubai, szovjet, vietnami stb. testvéreknek.

  Ne sajnáld
  a nyuggertől a 60-80 ezret, a bérletet. Nem ingyen kapja.”
 • 42. queenmargareth1 2013. október 15. 13:30
  „32. strangerrr 2013.10.14. 21:34 Hol élsz Te A mostani nyugdíjasok 14 éves koruktól is dolgoztak 60-ig!!!ébredj már fel!!!Leszel, te még nyugdíjas, remélem.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a hagyományos izzók korszaka

A nagyobb energiahatékonyság érdekében megszüntették a hagyományos izzók forgalmazását az EU tagországaiban Tovább olvasom