Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Nyugi, nem kell eltenni a kaktuszt a folyosóról

Szeged - Néhány nap alatt bejárta az országot a hír: semmit sem szabad a lépcsőházak folyosóján hagyni, mert az akadályozza a tűzoltók munkáját. Ez így nem igaz – a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szerint.
– Erről szó sincs – mondta Tátrai János. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét arról kérdeztük, hogy valóban el kell-e tenni a kaktuszokat, a cserepes virágokat és a lábtörlőket a lépcsőházak folyosóiról. Néhány nap alatt ugyanis ez a hír járta be az országos bulvársajtót. Egy cikk szerint egy fővárosi lépcsőházban több tízezer forintra bírságolták a lakókat a folyosón tárolt kaktusz miatt.

Fotó: Karnok Csaba
Eddig még a vagyonvédelmi rácsok miatt sem büntettek meg senkit a megyében, noha a panelokban elrettentő cikkeket raktak ki arról, hogy a folyosón hagyott virágok miatt is bírságol a katasztrófavédelem. Fotó: Karnok Csaba


– Tavaly szeptember óta valóban született törvény arról, hogy szabadon kell hagyni a mentéshez szükséges helyet a folyosókon, különben pénzbüntetés jár – magyarázta Tátrai János. Ám csak akkora helyet kell biztosítani, amekkorán a tűzoltók akadálytalanul bejuthatnak az adott lakásba. Ha például 90 centiméter széles az ajtó, akkor egy három méter széles folyosón 90 centi helyet kell hagyni. Hogy azon kívül ki mit tárol a lépcsőházban, a tűzoltókat nem érdekli. Ha a szabályt valaki mégis megszegi, akkor a lépcsőházban élők együtt 60-tól 100 ezer forintos bírságra számíthatnak, a pontos összeget a katasztrófavédelem határozza meg.

Több szegedi lépcsőházban járva azt tapasztaltuk: a felröppent hírek hatására sokan bevitték növényüket a folyosóról, félnek a büntetéstől. Egy felsővárosi, ötemeletes panelházban a közös képviselő – elrettentésül – kitett egy büntetéssel kapcsolatos cikket. Egy újszegedi lépcsőházban is kiírták, hogy senki ne tároljon semmit a folyosón. Több lakó úgy tudja: cserepes virágaik miatt kell majd bírságot fizetniük.

– Senkit sem büntetett meg a katasztrófavédelem Szegeden – fogalmazott a sajtószóvivő. – Még az úgynevezett vagyonvédelmi rácsok miatt sem, pedig azok nagyon veszélyesek, nehezítik az esetleges behatolást a lakásokba.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. aquarius 2012. március 22. 18:58
  „Esetleg tudja valaki, hogy melyik ez a törvény, amelyre hivatkoznak? Vagy hol lehetne utánaolvasni, hogy valójában miről is van szó konkrétan? A mi házunkba is kitette a lakásszövetkezet a fenyegető levelet, hogy MINDENT takarítsunk el a lépcsőházból, mert a több százezres büntetést a lakókra fogják hárítani...Ez után a cikk után most már jó lenne tisztán látni a jogszabályt!”
 • 20. info 2012. március 21. 16:27
  „13. jmkrisz 2012.03.19. 13:42 - szó szerint”
 • 19. info 2012. március 21. 16:26
  „Törvény nem törvény legtöbb helyen az SZMSZ-ben szerepel a tiltás ha nem tévedek még a Tházi alapító okiratban is.- erről ennyit Ezt viszont más törvény erejű rendelet nem múlja felül. Csak ha megvesznek egy lakást senkinek sem jut eszébe ezeket elkérni a közös-képviselőtől és tanulmányozni azt.(Legtöbben feleslegesnek érzik, hogy milyen jogaik vagy kötelezettségeik vannak a társasházban.) Ebben az ebtartástól kezdve szinte minden szerepel.”
 • 18. SP 2012. március 19. 19:03
  „Ahol a 3 ajtós szekrényt
  szállítani lehet, költözködni lehet,
  ami minden lépcsőházban gyakran előfordulhat, ott 90 cm széles menekülő út biztos megvan. Tehát nem ügy az ügy.

  Van ahol
  sok ponton záródó fémajtókat, kvázi páncél ajtókat építenek be a panelba a furnér helyett, ott csak robbantással lehet a lakásba bejutni.

  Pár cserép virág
  nem oszt, szoroz a dolgon, ha az ajtón úgysem lehet bejutni.”
 • 17. dosytres 2012. március 19. 18:42
  „Sajnos,vannak még hasonló gondok,pl.nekem ellopták a növényeimet a kedves lakók,úgyhogy már nincs gondom hová tegyem!”
 • 16. TomTaylor 2012. március 19. 18:35
  „Szép új világ!
  Még ha ma még nem is jött el.
  De el fog jönni.”
 • 15. uborka 2012. március 19. 15:25
  „TISZTELETEM AZ ÖNÉ URAM...........VÉGRE EGY NORMÁLIS EMBER KI EMBERI HANGON SZÓLT AZ UJSÁGBAN KÖSZÖNÖM......”
 • 14. tótkomlósi 2012. március 19. 14:41
  „Az a legnagyobb baj, hogy a házmesterek, vagy mostanában közös képviselők is csak azzal vannak tisztában, hogy honnan mennyi pénz jár nekik!
  A Országos Tűzvédelmi Szabályzatot meg nem is ismerik, még csak hallomásból sem! Nemhogy azt még be is tartanák!”
 • 13. jmkrisz 2012. március 19. 13:42
  „Mindenki a büntetésektől van berezelve, azzal van elfoglalva. Attól nem fél senki, hogy ha ég a ház , a füstben totál nem lehet semmit látni, még a virágokat sem. És mint tudjuk a tömeghisztéria alattomos, mikor mindenki egyszerre zúdul lefelé a lépcsőn.
  És nem néhány muskátliról van szó, hanem arról, hogy néhány lakó botanikus kertnem nézi a lépcsőházat, meg az egész rokonság ott telelteti az óriási leandereket.”
 • 12. farenheit007 2012. március 19. 13:34
  „Már kezdtem pánikolni...”
 • 11. K.T. 2012. március 19. 13:14
  „8. szatyi
  Hát persze!
  A lakástüzeknél a gyors bejutás és a továbbterjedés megakadályozása az nem, igaz?!”
 • 10. K.T. 2012. március 19. 13:13
  „A bulvár hírre végre felkapják fejüket a lakók - lehet hogy nem lenne szabad mindent a lépcsőházba tárolni, eltorlaszolni a folyosókat stb. - elkezdenek ténykedni, de jön egy szóvivő és kollégái munkáját megnehezítve a lebeszéli az embereket erről. Sőt!

  "Senkit sem büntetett meg a katasztrófavédelem Szegeden - fogalmazott a sajtószóvivő. - Még az úgynevezett vagyonvédelmi rácsok miatt sem, pedig azok nagyon veszélyesek, nehezítik az esetleges behatolást a lakásokba."

  Szóval kellett volna mert általuk is elismerten veszélyes, de még sem "dolgoztak" és még reklámozza is??????
  Biztos hogy rendben van ez így?”
 • 9. macs 2012. március 19. 13:12
  „Szóval, ha az erkélyen lévő virágaimat télire behozom és a lépcsőházi ablakba, vagy a fordulóba teszem, megbüntethető vagyok?
  Az logikus, hogy a lépcsőházat, a folyosót, nem lehet elbarikádozni, nem csupán a tűzoltók, de a lakótársak miatt sem.
  Cikk szerint, amennyiben biztosítva van a zavartalan közlekedés, addig nincs baj, némely hozzászóló szerint mégis baj van. Most kinek van igaza? :-)”
 • 8. szatyi 2012. március 19. 13:06
  „Én úgy emlékszem, hogy először a katasztrófavédelem kezdte a "kekeckedést" a fővárosban!
  Nagyon igyekeztek, hogy bizonyítsák, mekkora hatalmú hatóság lettek! Pedig csak a pénzbehajtás és a megfélemlítés a lényeg.”
 • 7. SP 2012. március 19. 11:00
  „Lehetne ragozni a dolgot végtelenségig.

  Oda jutnánk,
  hogy a lakásban csak 1 Lenin garnitúra lehetne.

  Azaz
  1 asztal, 1szék, 1 priccs, 1 tűzálló pléh lavór, 1 lóitató vödör tűzoltó vízzel.

  És persze a legfontosabb
  a Lenin kép.

  A használati eszközök
  és építőanyagok tűzvédelmi megfontolásánál már a gyártás engedélyezések szinten sem szabadna belemagyarázott lazaságot elkövetni.

  Az üzleti érdek sajnos dolgokat felülírja gyakran. Megtalálják a kiskaput.

  Pl. Hungarocelles tűzesetek halálos áldozatokkal téma.
  Külön ugyan éghető, de beépítve már nem, ez a hőszigetelő.”
 • 6. polo 2012. március 19. 10:49
  „ha most betudta vinni a virágokat akkor mért kell a lépcsőházban tárolni? minden fölösleges dolgot akkor ki lehet pakolni a lépcsőházakba csak 90cm maradjon szabadon ezek szerint benzint festékeket gázpalackot stb. korlátlan mennyiségben fel lehet halmozni büntetés nélkül”
 • 5. SP 2012. március 19. 10:29
  „Valaki
  összegyűjthetné tételesen listába,
  hogy 1 embert hány indokkal lehet, lehetne megbüntetni "okkal, mondva csinált okkal". stb.”
 • 4. vovozs 2012. március 19. 10:22
  „Épp időben, mert a hosszú hétvégén már mindenki aki halott az esetről az elpakolt, kidobálta. Lomtalanításra pont jó volt a hír.”
 • 3. v.imre 2012. március 19. 10:20
  „"...Hogy azon kívül ki mit tárol a lépcsőházban, a tűzoltókat nem érdekli. ..."

  Ez nem így van!!!!!!!!!!!! Egy lakóépület tűzvédelmi besorolása megköti, mit nem szabad és mit, miből, mennyit, hogyan szabad tárolni a lakásokban és a közös helyiségekben, közlekedő terekben, menekülési útvonalakon. Ezzel illik tisztában lennie a közös képviselőnek. A társasháznak a Szervezeti és Működési Szabályzat mellékleteként rendelkeznie is kellene tűzvédelmi szabályzattal.”
 • 2. KamuNeni 2012. március 19. 10:11
  „Ja. csak a rendorseget valamiert nem akarjak megbuntetni. Recketeering. Bunszovetsegben vannak”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak a mórások a gépészversenyen

Körülbelül 40–45 szakközépiskola és gimnázium indult. Az ország élvonalához tartoznak épületgépészetben. Tovább olvasom