Délmagyar logó

2015. 10. 06. kedd - Brúnó, Renáta 10°C | 21°C

Nyugi, nem kell eltenni a kaktuszt a folyosóról

Szeged - Néhány nap alatt bejárta az országot a hír: semmit sem szabad a lépcsőházak folyosóján hagyni, mert az akadályozza a tűzoltók munkáját. Ez így nem igaz – a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szerint.
– Erről szó sincs – mondta Tátrai János. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét arról kérdeztük, hogy valóban el kell-e tenni a kaktuszokat, a cserepes virágokat és a lábtörlőket a lépcsőházak folyosóiról. Néhány nap alatt ugyanis ez a hír járta be az országos bulvársajtót. Egy cikk szerint egy fővárosi lépcsőházban több tízezer forintra bírságolták a lakókat a folyosón tárolt kaktusz miatt.

Fotó: Karnok Csaba
Eddig még a vagyonvédelmi rácsok miatt sem büntettek meg senkit a megyében, noha a panelokban elrettentő cikkeket raktak ki arról, hogy a folyosón hagyott virágok miatt is bírságol a katasztrófavédelem. Fotó: Karnok Csaba


– Tavaly szeptember óta valóban született törvény arról, hogy szabadon kell hagyni a mentéshez szükséges helyet a folyosókon, különben pénzbüntetés jár – magyarázta Tátrai János. Ám csak akkora helyet kell biztosítani, amekkorán a tűzoltók akadálytalanul bejuthatnak az adott lakásba. Ha például 90 centiméter széles az ajtó, akkor egy három méter széles folyosón 90 centi helyet kell hagyni. Hogy azon kívül ki mit tárol a lépcsőházban, a tűzoltókat nem érdekli. Ha a szabályt valaki mégis megszegi, akkor a lépcsőházban élők együtt 60-tól 100 ezer forintos bírságra számíthatnak, a pontos összeget a katasztrófavédelem határozza meg.

Több szegedi lépcsőházban járva azt tapasztaltuk: a felröppent hírek hatására sokan bevitték növényüket a folyosóról, félnek a büntetéstől. Egy felsővárosi, ötemeletes panelházban a közös képviselő – elrettentésül – kitett egy büntetéssel kapcsolatos cikket. Egy újszegedi lépcsőházban is kiírták, hogy senki ne tároljon semmit a folyosón. Több lakó úgy tudja: cserepes virágaik miatt kell majd bírságot fizetniük.

– Senkit sem büntetett meg a katasztrófavédelem Szegeden – fogalmazott a sajtószóvivő. – Még az úgynevezett vagyonvédelmi rácsok miatt sem, pedig azok nagyon veszélyesek, nehezítik az esetleges behatolást a lakásokba.
123 következő >> végére >>> 21 hozzászólás
Moderálásra küldöm 21. aquarius 2012.03.22. 18:58

Esetleg tudja valaki, hogy melyik ez a törvény, amelyre hivatkoznak? Vagy hol lehetne utánaolvasni, hogy valójában miről is van szó konkrétan? A mi házunkba is kitette a lakásszövetkezet a fenyegető levelet, hogy MINDENT takarítsunk el a lépcsőházból, mert a több százezres büntetést a lakókra fogják hárítani...Ez után a cikk után most már jó lenne tisztán látni a jogszabályt!

Moderálásra küldöm 20. info 2012.03.21. 16:27

13. jmkrisz 2012.03.19. 13:42 - szó szerint

Moderálásra küldöm 19. info 2012.03.21. 16:26

Törvény nem törvény legtöbb helyen az SZMSZ-ben szerepel a tiltás ha nem tévedek még a Tházi alapító okiratban is.- erről ennyit Ezt viszont más törvény erejű rendelet nem múlja felül. Csak ha megvesznek egy lakást senkinek sem jut eszébe ezeket elkérni a közös-képviselőtől és tanulmányozni azt.(Legtöbben feleslegesnek érzik, hogy milyen jogaik vagy kötelezettségeik vannak a társasházban.) Ebben az ebtartástól kezdve szinte minden szerepel.

Moderálásra küldöm 18. SP 2012.03.19. 19:03

Ahol a 3 ajtós szekrényt
szállítani lehet, költözködni lehet,
ami minden lépcsőházban gyakran előfordulhat, ott 90 cm széles menekülő út biztos megvan. Tehát nem ügy az ügy.

Van ahol
sok ponton záródó fémajtókat, kvázi páncél ajtókat építenek be a panelba a furnér helyett, ott csak robbantással lehet a lakásba bejutni.

Pár cserép virág
nem oszt, szoroz a dolgon, ha az ajtón úgysem lehet bejutni.

Moderálásra küldöm 17. dosytres 2012.03.19. 18:42

Sajnos,vannak még hasonló gondok,pl.nekem ellopták a növényeimet a kedves lakók,úgyhogy már nincs gondom hová tegyem!

Moderálásra küldöm 16. TomTaylor 2012.03.19. 18:35

Szép új világ!
Még ha ma még nem is jött el.
De el fog jönni.

Moderálásra küldöm 15. uborka 2012.03.19. 15:25

TISZTELETEM AZ ÖNÉ URAM...........VÉGRE EGY NORMÁLIS EMBER KI EMBERI HANGON SZÓLT AZ UJSÁGBAN KÖSZÖNÖM......

Moderálásra küldöm 14. tótkomlósi 2012.03.19. 14:41

Az a legnagyobb baj, hogy a házmesterek, vagy mostanában közös képviselők is csak azzal vannak tisztában, hogy honnan mennyi pénz jár nekik!
A Országos Tűzvédelmi Szabályzatot meg nem is ismerik, még csak hallomásból sem! Nemhogy azt még be is tartanák!

Moderálásra küldöm 13. jmkrisz 2012.03.19. 13:42

Mindenki a büntetésektől van berezelve, azzal van elfoglalva. Attól nem fél senki, hogy ha ég a ház , a füstben totál nem lehet semmit látni, még a virágokat sem. És mint tudjuk a tömeghisztéria alattomos, mikor mindenki egyszerre zúdul lefelé a lépcsőn.
És nem néhány muskátliról van szó, hanem arról, hogy néhány lakó botanikus kertnem nézi a lépcsőházat, meg az egész rokonság ott telelteti az óriási leandereket.

Moderálásra küldöm 12. farenheit007 2012.03.19. 13:34

Már kezdtem pánikolni...


21 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Taroltak a mórások a gépészversenyen

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!