Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Oda az egészsége, most az otthonáért küzd

Bordány - Az egyik baj a másikat érte a bordányi családban: Gyuris Zoltánné először balesetet szenvedett, eltörte a gerincét, majd hat éve leégett a házuk tetőszerkezete. A felújításhoz svájcifrank-alapú hitelt vettek fel, de a megnövekedett törlesztőrészletet már nem tudják fizetni. Az utcára kerülhetnek márciustól.
– Éjszaka olyan hangra ébredtem, mintha láncot húztak volna kint a betonon – eleveníti fel a hat évvel ezelőtti szörnyű emlékeket a bordányi Gyuris Zoltánné. Egy elektromos vezeték hibája okozta a tüzet, amelyben a tetőszerkezet negyede megsemmisült, és megrongálódott számos villamosvezeték. Az asszony már több műtéten is átesett a szerencsétlenségig: 20 éve leesett egy fáról, és eltörte a gerincét. Deréktól lefelé lebénult.

– Mindig egy fokkal romlott az egészségi állapotom. Magas vérnyomással és Parkinson-kórral élek, a bal kezemet elveszítettem egy balesetben, ez egy műkéz – mutatja.

Ha nem tudnak fizetni, márciusban el kell hagyniuk bordányi otthonukat. Fotó: Schmidt Andrea
Ha nem tudnak fizetni, márciusban el kell hagyniuk bordányi otthonukat. Fotó: Schmidt Andrea

– Pont egy éve, január 7-én vitt el a mentő, és május 28-áig kórházban voltam. Szeptemberben újra megműtöttek. Szinte minden hónapban elvisz a mentő, gyakran elveszítem az eszméletemet. A tűzifát behordja a férjem, hogy ha összeesek, ne az udvaron, a hidegben találjanak meg – magyarázza könnyekkel küszködve. Az orvosoknak köszönhetően újra tud járni, de nagyon hamar elfárad.

A tűzeset után 8 millió forint svájcifrank-alapú hitelt vettek fel. Nem könnyen, de eddig tudták fizetni a havi 100 ezer forintos részleteket, az idei évtől azonban 254 ezret kellene kigazdálkodniuk havonta, 2018 márciusáig. A másik lehetőség szerint 155 ezer forintot fizetnének 15 éven keresztül, és a végén egy összegben kellene törleszteni több mint 2 milliót. Gyuris Zoltánné csak a férjére és a fiára számíthat. Férje 70 éves, korábban rendőr volt, de ma is aktívan dolgozik vagyonőrként, hogy tudják fizetni tartozásaikat. 22 éves fia nemrég végezte el az iskolát, szakácsszakmát szerzett. Amikor nincs a munkahelyén, segít édesanyjának például a főzésben és a fürdésben. A 100 négyzetméteres lakás rezsije, az ingatlanadó, a biztosítás és a gyógyszerek kifizetése után jó, ha 40 ezer forintjuk marad havonta ennivalóra.

– Az autó költségeit is fizetjük, sokszor az menti meg az életemet, mert visznek a mentő elé, amikor rosszul vagyok. Esténként csak egy helyen világítunk, éjszakára mindent kihúzunk a konnektorból, hogy spóroljunk. A mobiltelefont is csak akkor használom, ha kórházban vagyok. A kezem reszketése miatt egyedül nem tudok tárcsázni – meséli Gyuris Zoltánné, aki az utcán csak rokkantkocsijával tud biztonságosan közlekedni.

– Amikor aláírtuk a hitelt, azt mondták, hogy a részlet 2-3 ezerrel lehet több is, kevesebb is, de arra nem számítottunk, hogy havi 100 ezer forint helyett 254 ezret kell törlesztenünk. Március 1-jéig döntenünk kell, hogy tudjuk-e fizetni. Honnan szedjünk elő ennyi pénzt? Kimegyek a lakásból, ha kell – mondja zokogva –, de a temetőbe, mert nem leszek hajléktalan.

Olvasóink írták

 • 19. macska125 2013. január 11. 20:35
  „Valaki ellenörzi hogyan lesz 100- ból 254 ezer Ft.
  Mert azért ugyebár nem ennyivel emelkedett a frank se.
  Most jár körbe a neten, hogy a bankok sokkal kevesebbet vettek fel, mint amit kihelyeztek.
  A bankok mindenkire azt tukmálták rá ami nekik megérte, az ügyintéző nem a Te érdekedet, hanem a pénzintézetét képviseli.- Persze nem kellett volna felvenni, de nem szakemberek vagyunk, és az önkormányzatok??-Ott már van szakember is.”
 • 18. nobody13 2013. január 11. 07:07
  „Agi, a 35 nm-t egészen pontosan 3,4 millióért vettem, előző bérlőtől, az IKV asszisztenciája mellett, miközben be kellett fizetnünk nekik majd´ 300 ezret az eladóknak fizetett vételáron kívül. Szóval azért nem éppen "majdnem ingyen"... És nem kapok szociális besorolást, hogy a lakbér mondjuk, 13 legyen, mert papíron van egy bérlőtársam, aki ugyan soha nem lakott itt, de ha meghalnék, akkor a több millió (aminek egy része baráti kölcsön, egy része meg családi örökség volt) nem az IKV-re száll. Mert ez ugye, nem örökölhető még akkor sem, ha sok pénzért vettem meg a bérleti jogot. Kicsit fura rendszer ez.”
 • 17. agi50 2013. január 10. 18:54
  „nobody13- jó megértelek, de akik nem engedhetik meg maguknak hogy lakást, magánházat vegyenek több millió ft-ért, azoknak mégis csak jobb egy bérlakás, vagy albérlet.. Gondolom a 35 nm lakást szinte ingyen kaptad, kis beugrot kellett befizetned, most akinek lakása, magánháza van az milliokért vette.. tehát a költségeidhez még csapj hozzá min. 5-6 millát (ha nincs pénzed akkor annak a banki kölcsön havi diját) A gondolatmenetedből ez az aprocska költség kimaradt és akkor semminek nem tünik a kis bérleti dijacska..és sokkal elégedettebb leszel a lakásoddal.”
 • 16. nobody13 2013. január 10. 15:29
  „Agi50...

  "Sajnos a magyarokra jellemző, még ha megszakadnak akkor is a magántulajdonu házukat nem adnák, külföldön egész más a mentalitás, nem ragaszkodnak házhoz-lakáshoz az emberek, bérlik, azt az a legkényelmesebb."

  Önkormányzati, 35 nm-es panel bérben élek. A havi lakbérem 20 ezer, plusz rezsi, gyakorlatilag elviszi az 56 ezres rokkantságimat. Ha ez saját lenne, akkor mínusz húszezer/hó, amit költhetnék élelmiszerre, gyógyszerre. Most imádkozom, hogy még egy darabig tudjam fizetni, de az IKV egyfolytában emel. Közben mindent magamnak kell javíttatni, villanyt, vízórát, ami csak adódik. Nyugaton a bérlő fizet a főbérlőnek, aki cserébe mindent rendben tart. Én kizárólag a lakhatás jogát kapom annyiért, amennyiből már egy saját lakást spórolósan, de fenn lehetne tartani. Plusz ki vagyok szolgáltatva annak, hogy az IKV egyszer úgy dönt, még így sem éri meg neki, és inkább eladná a lakásokat. Akkor innen hova? Na, ezért ragaszkodnak a magyarok a magántulajdonhoz. Mert amiért dolgozol, a tiéd. Magadnak szépíted, korszerűsíted, ha el akarod adni, emeli az ingatlan értékét. És normális esetben rajtad áll, mennyi a fenntartás, mert ha minden kötél szakad, le lehet mondani tévét, internetet, maximálisan spórolni a fűtéssel, villannyal, de a lakbérrel nem tudsz mit kezdeni.”
 • 15. radic 2013. január 10. 12:44
  „13. Zka 2013.01.10. 10:03

  "És akkor jönnek az emberek és sírnak hogy SZEMÉT BANKOK!..."

  Miért, nem azok? :)”
 • 14. agi50 2013. január 10. 10:33
  „nobody13- azért ha valaki nem beszéli jól a nyelvet, vagy nem elég rátermett, annak nem ajánlanám a külföldre távozást, hogy ott megszedi magát. Sajnos én sok rossz példát is láttam, hogy kiment külföldre kevéske pénzzel, gyorsan felélte, nem kapott munkát és a visszautat is a kint élő magyarok intézték neki..meg kevés nyelvtudás mellett olyan munkát talált, amit végül nem fizettek ki neki. Már kint is elég telitett a piac, érdemes neki indulni dolgozni, de megfelelő anyagiakkal min. 2-3 hónapig tudjon élni, albérletet, stb. költséget állni még nem talál munkát, (az kb. egy millió ft.), ha nincs pénze csak ismerős nyakára érdemes kimenni. De a cikkre visszatérve nagyon sajnálom őket, még ha albérletbe költöznek akkor sincs akkora tragédia, nem szabadna elkeserednie ennyira a beteg asszonynak, nehéz helyzetben vannak, de biztos lesz megoldás. Sajnos a magyarokra jellemző, még ha megszakadnak akkor is a magántulajdonu házukat nem adnák, külföldön egész más a mentalitás, nem ragaszkodnak házhoz-lakáshoz az emberek, bérlik, azt az a legkényelmesebb.”
 • 13. Zka 2013. január 10. 10:03
  „6: ezzel teljesen egyetértek. És akkor jönnek az emberek és sírnak hogy SZEMÉT BANKOK!...”
 • 12. Lisa1 2013. január 10. 07:50
  „..."visznek a mentő elé"... ezt nem igazán értem, a mentő házhoz megy... egyébként meg a házat
  véleményem szerint, és ezt minden ítélkezés nélkül gondolom, már régen ki kellett volna cserélni egy
  kisebb lakásra...talán....

  Sajnos tény, hogy nagyon sok magyar család bajban van...már a jóakaratú emberek sem győzik a segítség nyújtást
  és adakozást, ez a kormány és különböző szociális intézmények feladata lenne, nem?”
 • 11. nobody13 2013. január 10. 06:13
  „Tudom, kegyetlenség, de két észrevétel. Az egyik az, hogy valóban én sem értem a hatalmas kölcsönt. A másik viszont az, hogy a fia helyében íziben cókmókolnám magam és mennék külföldre, és az ottani sokszoros keresetből segíteném az itthon maradókat. Több fiatal ismerősöm van - némelyikük diák -, akik elmentek külföldre pincérnek, szakácsnak egy-két évre, hogy tandíjra, lakásra, autóra gyűjtsenek. Van, aki a főiskolai tanulmányait is abbahagyta és kint maradt: közölte, hogy ott kint pincérként jobban megbecsülik, jobban keres, emberileg normálisabban bánnak vele, mint ha itthon diplomát szerez. Amikor jó megoldás nincs, akkor a legkisebb rosszat kell választani. Amúgy meg az eladás nem biztos, hogy megoldás, mert mára annyira lezuhantak az ingatlanárak, hogy mire a kölcsönt kifizetnék, annyi sem maradna, hogy lakást vegyenek.”
 • 10. jozko 2013. január 09. 23:01
  „9.

  Úgy bizony!
  Ez a ´radic´ális elgondolás nagyon is racionális!”
 • 9. radic 2013. január 09. 20:58
  „Bár belegondolni is szörnyű, hogy valaki feladja egy élet munkáját, ebben a helyzetben viszont megfontolandó lenne elcserélni a házat egy kisebbre, vagy egy lakásra.”
 • 8. ossian33 2013. január 09. 20:20
  „5. rókus1 2013.01.09. 16:51
  Igen. igen, de konkrétan??? Attól h elmondjuk, h össszefogni, kezünkbe venni, ... stb még nem változik semmi. :(”
 • 7. Ebgondolat 2013. január 09. 17:40
  „Már elmúlt Karácsony.....”
 • 6. jozko 2013. január 09. 17:22
  „Bocsánat az értetlenkedésemért, de egy negyedrészében tönkrement tetőszerkezetű ház helyreállításához biztosan szükség volt 8 milliós hitel felvételére?
  Ahölgy sajnos már a hitelfelvételt megelőzően is rokkant volt, ezzel is számolni kellett volna.
  A törlesztőrészleteket már a felvétel pillanatában is havi 100 000-nél magasabbra prognosztizálták -
  emelkedeő tendenciával!
  Egy nyugdíjas-rokkant nyugdíjas házaspárnak, még nem igazán "befutott" és keresőképes gyerekkel bizosan szabadott ezt bevállalni?
  Bármi is a válasz, a felmerült problémát az nem oldja meg, azt én is tudom.
  Azért lehet kiút, és nem egyenesen a "temetőbe".
  Ha azt a 8 milliót ténylegesen a lakóingatlan felújítására és fejlesztésére költötték, az most nem apró pénzt ér / a banksem adott volna értékes ingatlanfedezet nélkül 8 millás kölcsönt -
  hacsak nem dobtak be valami umbuldát./
  Tehát a "vannal" van mit kezdeni - bár kétségtelen, hatalmas ráfizetés árán - de a bank/ok/ a kölcsön/öke/t
  nem engedik el - vagy az adós törleszt /egyben és keserű szájízzel tovább élnek a maradékkal/, vagy valami módon a jószándékú közösségre sikerül hárítani a tartozásukat.
  A gond az, hogy millió számra vannak az ilyen " megfontolt" és mára sajnos bebukott adósok!
  Sokan sokkal rosszabb helyzetben!
  Természetesen aki tud, az segítsen!”
 • 5. rókus1 2013. január 09. 16:51
  „az összefogást nem vele értem ....ő már a fellegekben jár...nem a mi (jelenlegi) országunk felemelkedése,java, boldogulása a célja,megalómániás,önző, akarnok ,zsarnok ember.....semmi köze hozzánk, azokhoz akik Magyarországon magyarnak születtünk ,azt sem veszi észre ,hogy már nekünk itt a legrosszabb,ha "egyszerű" magyar emberek vagyunk és "csak " itt születtünk...de az adó forintjaink kellenek neki, a klientúrájának,a határon túli magyarjainak,az itt éló kisebbségeinek....de hogy az ithon maradott szerencsétlenekkel,öregekkel,betegekkel,egyéb okból lett magatehetetlenekkel mi lesz az nem érdekli,őket majd az idő megoldja.....tehát nekünk az itt élőknek kell kezünkbe venni a sorsunkat !!!!!és nem bedőlni minden sz...házi politikai ígéretnek!....”
 • 4. queenmargareth1 2013. január 09. 16:27
  „2, most a lényeg a foci és a cigányokról írt borzasztó cikk, mit vársz?Aztán meg úgy is azt adnak le, amit akarnak.”
 • 3. ossian33 2013. január 09. 16:22
  „2. rókus1 2013.01.09. 16:07
  Igazad van, de te mit értesz az összefogás alatt? Mit kéne tenni? Merthogy Orbán Viktor is az összefogást szorgalmazza...”
 • 2. rókus1 2013. január 09. 16:07
  „.....Iszonyatos érzés magyarországi magyarok kilátástalan sorsáról olvasni......a "sejhajunk"itthon ki van ,de mi ennek ellenére segítünk erdélyi,kárpátalji,felvidéki magyarokat előre betervezett összegekkel.....a mieink a mi általunk befizetett adó pénzüntől meg elesnek!!!!!!nem tán úgy kéne?????- ha marad miből adjunk, de ha nem!akkor
  .....csak az élvezze ennek az országnak az adó forintját aki itt él,itt senyved és itt szenvedi meg a különböző politikai pártok kormányainak tévedéseit és ide adózott.... ébredjünk már fel!!!!és fogjunk össze mi itt a mai Magyarországon!!!!!”
 • 1. kakoszeged 2013. január 09. 15:30
  „Egyem a kis szívüket...és a Nemzeti Eszközkezelős felvásárlás nem tud segíteni?...a bedőlt lakáshitelesek megsegítésére indult program?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetgazdák segítségével jutott le a fáról Pamacs

Szerencséje volt a tegnap a Klapka téren megmentett macskának, ugyanis éjjel havazott, fagyott. Tovább olvasom