Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Offline maradtunk a Dugonics téren

Szeged - Ha valaki vezeték nélkül szeretne internetezni a belváros utcáin, jobban jár, ha mobil eszközzel próbálkozik.
– Elnézést, tudnának segíteni? Wifit keresünk, a turisztikai irodában azt mondták, hogy itt van – érdeklődött nemrég egy német házaspár a Dugonics téren, mert ők nem találtak olyan vezeték nélküli internetet, amelyet nem védenek jelszóval. Magunk is utánanéztünk, de a belváros egyik legforgalmasabb terén nem találtunk ilyen wifit. Rengeteg jelet láttunk, de azok mind kávézóké, utazási irodáké, magánszemélyeké. Mindegyiket jelszóval védik. Végigsétáltunk a Kárász utcán, szintén csak a vendéglátóhelyekhez tartozik wifi.

Csak Makón

Vásárhelyen, Szentesen, Csongrádon sem találtunk nyilvános internetet a főtéren. Egyedül Makón leltünk wifi nyomokat, de ott valamiért éppen nem üzemelt, legalábbis mi nem tudtunk csatlakozni.

A vezeték nélküli internetezéshez a kódot az a wifiantennával rendelkező szolgáltató adja, ahová éppen beül az ember. Ha fogyaszt, akkor megkapja a jelszót. Sok helyen naponta cserélik, hogy másnap az internetező ne tudjon leülni a hely elé csatlakozni a világhálóhoz. Előfordul az is, hogy a laptopos felhasználó már korábban vásárolt egy időkeretet az ahhoz tartozó kóddal egy internetszolgáltatótól, amelyet aztán bárhol felhasználhat, ahol van wifihálózat. Szegeden a vendéglátóhelyek nagy része már telepített vevőegységet, a legtöbb egyetemi épületben és a könyvtárakban is találni ilyet.

Csak egy banknál találtunk használható wifit a belvárosban. Fotó: DM/DV
Ha valaki vezeték nélkül szeretne internetezni a belváros utcáin, jobban jár, ha mobil eszközzel próbálkozik.
Fotó: DM/DV

Nem rövidítés

A wifi a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széles körűen elterjedt szabvány népszerű neve, amely semmilyen angol kifejezésnek nem rövidítése, csupán szójáték a hifi szóra.

A Dugonics térhez hasonlóan a Széchenyi tér Kárász utcai bejáratánál is tábla jelzi, hogy van hálózat. A helyzet azonban ugyanaz. Nyilvános, jelszó nélküli internetet nem láttunk a laptopunkon. A Tourinform-irodában dolgozó fiatalember azt tanácsolta, nézzük meg a tér Horváth Mihály utcai oldalán. Itt minden egyes lehetőséget végigpróbáltunk, sikerült, majdnem mindent jelszó védett. Végül csatlakoztunk az OTP Bank hálózatára, csak ide nem kellett jelszó. Teszteltük az internet sebességét, nem túl gyors, de ha valaki el akarja olvasni az e-mailjeit, vagy megnézne egy honlapot, azt kis türelemmel megteheti. Egy videomegosztón azonban már nehezen tudtunk klipet lejátszani. A polgármesteri hivatalhoz tartozó jelet is megtaláltuk, de percek alatt sem sikerült csatlakoznunk.

Olvasóink írták

 • 16. dBrown 2013. augusztus 29. 17:48
  „Közwifi nincs, de a belvárosban a Kiwisun szolinak meg a mekinek van kültéri nyílt wifije.”
 • 15. x 2013. augusztus 29. 11:38
  „14. ikszy "... A MÁV ígérte, hogy lesz vonataikon. ..."
  Van!
  13. kormoska "Az egész ország OFFLINE van több mint 3 éve!"
  Téged is elsodorhat, ha jön a kéményseprő a tavasszal, nem?”
 • 14. ikszy 2013. augusztus 28. 23:18
  „A TESCO-ban Móra városon már többször is használtam. A Széchenyi téren nem sikerült már évekkel ezelőtt sem csatlakoznom. A valamikor ott levő Vodafone boltban is csak a sajátjuk ment. A MÁV ígérte, hogy lesz vonataikon. Kipróbálni még nem volt érkezésem. Off! - mondta a néma indián.”
 • 13. kormoska 2013. augusztus 28. 21:48
  „Az egész ország OFFLINE van több mint 3 éve!”
 • 12. x 2013. augusztus 28. 21:32
  „10. tótkomlósi, úgy a valamikori pártod és kormányod gondolkozhatott esetleg, az újabb kormányok ellen nyíltan szabad szervezkedni, lásd "le trio infernal" Bajnai-Gyurcsány-Mesterházy, hogy csak egy példát említsek.
  Az IP-cím a mai világban kaputelefon szerelők és nagybőgősök mumusa. A "szerveknek" időközben sokkal pontosabb lehetőségeik vannak: "A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. ..." - önként, dalolva hagyják a népek a kütyüikből kiolvasni a wifi-n keresztül.
  Lásd http://tech2.hu/adathalasz-kuka-londonban-1118778 - Időközben állítólag leszerelték:
  "A Renew cég olyan szemeteseket alkalmaz London belvárosában, amelyek figyelik a mellettük elhaladó személyek okostelefonjait és tábláit, majd a beépített kijelzőkön személyre szabott reklámokat jelentetnek meg. ..."”
 • 11. nagypappa 2013. augusztus 28. 21:19
  „10. tótkomlósi 2013.08.28. 20:33

  Nekem is van több helyen a városban WIFI-m de nem teszem nyilvánossá, nehogy kellemetlenségem legyen belőle.
  Ha valaki tudna biztos tippet adni, hogyan védhetem meg magam, szívesen nyilvánossá tenném.”
 • 10. tótkomlósi 2013. augusztus 28. 20:33
  „Mintha a fogukat húznák!
  Az internet drága magyarországon és sajnálja a szolgáltató a nyilvánosságtól.

  Vagy egyszerűen csak FÉLNEK, nehogy valaki az ő IP címükről szervezkedjen esetleg a kormány ellen, amiért is megüthetnék a bokájukat, mivel az ő IP címükről megy ki, és nem azonosítható a zelkövető személye..
  És egyszerűen ezért korlátozzák.”
 • 9. exdeus 2013. augusztus 28. 20:09
  „Én egyetértek a 7. hozzászólóval. Ezek szerint csináltak egy nagy semmit jó pénzért. Vagy legalább szednék le a táblákat, mert ez így igen kellemetlen.”
 • 8. mivan? 2013. augusztus 28. 18:00
  „ÚrIsten!! Pedig most akartam kommentelni a Dugonics térről. Az, hogy van hogy megy valaki a téren és hirtelen eszébe jut nem néztem meg az e-mailjeimet? Most mi lesz? Jujujj!”
 • 7. mátka 2013. augusztus 28. 15:52
  „azért lehet gondunk, mert valószínű, hogy erre költöttek. ha már tábla is jelzi. Ha már költöttek,mennyit és mire? Ha nincs is szolgáltatás.Sok ilyen mihasznaságra költött pénz,az sokat ad ki.Ne legyenek ilyenek.”
 • 6. x 2013. augusztus 28. 14:53
  „5. tatam "Soha ne legyen nagyobb gondunk!"
  Szerintem is! Amíg például Tápén fával fűthetünk, látják a szomszédok a füstjéből, hogy jól megvagyunk. (Egyetlen hátránya, hogy az olyannyira népszerű rezsicsökkentés hatását kevésbé érezzük.) Az összes többi: úri huncutság.
  Dugonics tér ide, vagy oda.
  "Offline maradtunk a Dugonics téren:
  www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ismet_a_vilagelitben_az_szte/2347065/
  ... a kínai Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2013-as listáján ..."”
 • 5. tatam 2013. augusztus 28. 13:45
  „Soha ne legyen nagyobb gondunk!”
 • 4. Szabadszombat 2013. augusztus 28. 12:51
  „Mars tér piac.
  A hotspotok nem videómegosztásra és fájlcserélésre vannak kitalálva. Emailt olvasni, unatkozó embereknek közösségi oldalra feltölteni éppen mivel ette le magát, szabadidős programot keresni tökéletes.”
 • 3. antimater 2013. augusztus 28. 12:47
  „Lassacskán az "egetverő fejlődés" mellett elérjük a Balkán alját ! Hajrá Magyarország, amely megújul....”
 • 2. x 2013. augusztus 28. 12:45
  „1. nyomdasz63, onnantól kezdve aztán érezhető a vasfüggöny hatása, úgy látszik, még ma is.”
 • 1. nyomdasz63 2013. augusztus 28. 12:14
  „Bécsnek 80%-n van ingyen jel. Ezenkívül ha felülök a Railjet-re,Hegyeshalomig olyan a jelerősség,zavarások nélkül,hogy szinte magától felnyitja a laptop tetejét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztina: csak a munkámat végzem!

Múlt szerdán jártam az üllési okmányirodában, lejárt személyes iratok újítását intéztem, és olyat tapasztaltam, ami szerintem már-már páratlan ebben az országban. Tovább olvasom