Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Ökoiskolák: mindennap környezettudatosan

Csongrád megye - A környezettudatos nevelést szem előtt tartó „zöld iskolák" nem kevés pluszfeladatot vállalnak, de a tapasztalatok szerint megéri: az itt töltött évek alatt észrevétlenül formálódik át a diákok szemléletmódja.
Az országban jelenleg 543 iskola birtokolja az ökoiskola címet, melyre pályázni kell és csupán három évre szól. Csak azok kaphatják meg, ahol intézményesítetten foglalkoznak a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájával, valamint a környezeti neveléssel. Csongrád megyében jelenleg 25 iskola rendelkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium minősítésével.

A szegedi Karolina harmadszor nyerte el az ökoiskola címet, most kezdik tehát hetedik évüket a környezettudatosság jegyében. – Minden osztályban szelektíven kezeljük a hulladékot, az italoskarton-gyűjtést is az elsők között kezdtük a városban. De részt veszünk minden, az ökoiskoláknak szervezett programon, és természetesen a tanórákba is beleszőjük a környezettudatos nevelést – sorolta Magos Gábor ökofelelős.

A karolinás kisdiákok örömmel végeznek el minden minden „zöld munkát
A karolinás kisdiákok örömmel végeznek el minden minden „zöld munkát" .Ha kell, kertet gondoznak, gereblyéznek is.
Fotó: Frank Yvette

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, ami az előző tanév végén kapta meg az ökoiskola címet, az egészséges életvitel és a sport a két kiemelt téma. – Emellett három szakkört is indítottunk: természetvédőt külön alsósoknak és felsősöknek, valamint egy kézműves-foglalkozást is, ahol csak természetes alapanyagokat használnak fel az alkotásokhoz – sorolta Megyesi Anikó, az öko-munkaközösség vezetője.

A szemléletformálás a cél

A környezettudatos életvitel jegyében sokan a családjuk körében alakítanak ki olyan szokásokat, amelyekkel védik, de legalábbis nem rombolják tovább bolygónk állapotát. A nagy közösségek azonban hatékonyabbak, ha a szemléletformálás a cél. Ezért kapcsolódott be hazánk az ezredforduló óta a nemzetközi környezeti nevelési hálózat ökoiskola-programjába, így az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a „zöld" oktatási intézmények száma.

A Jerney János Általános Iskola már környezetével is tud egyfajta természetközeliséget biztosítani diákjainak, hiszen udvara virágos, ligetes. – A tantermek egy részében kisállatokat is tartunk, és természetesen rendszeresen felhívjuk a diákok figyelmét arra, hogy védjék a környezetüket – mondta el Udvarhelyi Csaba igazgatóhelyettes.

A dél-alföldi ökoiskolák koordinátora az algyői Fehér Ignác Általános Iskola, mely már a cím kidolgozásában is részt vett. – Sok intézmény kér tőlünk segítséget, de konferenciákat és továbbképzéseket is szervezünk – sorolta Iván Zsuzsanna igazgató. Az országban elsőként pedig 3 éve megszervezték az első régiós zöld diákparlamentet is.

Bár az iskoláknak pluszterhet jelent a folyamatos adminisztráció, illetve az ökoprogramok megszervezése, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az ökoiskolák száma. Az intézményvezetők azt mondják: megéri, hiszen ezzel valamiféle pluszt adnak a gyerekeknek, akik az iskolában töltött évek alatt észrevétlenül egy új, ökotudatos magatartásformát és életstílust tudnak felvenni – és akár a családjuknak is átadni.

Megyei ökoiskolák

Csongrád megyében 29 öko minősítésű iskola található – tudtuk meg Szivacski Angéla dél-alföldi koordinátortól, aki a szintén zöld algyői Fehér Ignác Általános Iskolában dolgozik. Szegeden kívül a nagyobb városokból Hódmezővásárhelyen hat, a Szent István, a Varga Tamás és a Klauzál Gábor Általános Iskola, a HISZK-ből az Eötvös és a Corvin, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, míg az óvodák közül a Béketelepi és a Nádor utcai tartozik közéjük. Csongrádon a két óvoda (a bokrosi Napsugár és a Fő utcai Platánfa) mellett négy suli van, az Ének-zenei, a Bársony István „mezgé", a Sághy és a Batsányi. Makón mindössze egy, a Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény; Szentesen kettő, a Kiss Bálint Általános Iskola és a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola. De működik még zöld tanintézmény többek között Üllésen, Csanádpalotán, Apátfalván, Kisteleken és Zákányszéken is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csereprogram diákoknak a Rotarynál

Szeged – Háromféle utazási lehetőségre pályázhatnak a fiatalok. Részt vehetnek néhány hetes… Tovább olvasom